15 Kasım 2018 00:30

Para kafalılar

Para kafalılar

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Beyin göçü ülkemizin en önemli sorunu haline geldi. İyi okulların mühendislik, tıp gibi bölümlerinden mezun olan öğrencilerimizin en büyük amacı bir şekilde batıya gitmek. Notu iyi olanlar yüksek lisans, notu iyi olmayanlar doğrudan iş bulup gitme çabası içinde ve bu gidiş çabasının en önemli sebeplerinden biri kendi ülkelerinde iş bulamamaları, bulsalar bile aldıkları maaşla gelecekleri ile ilgili olumlu planlar yapamamaları. Büyük bir Alman, Fransız, ABD şirketinin Türkiye’de üretim yapan fabrikasında araştırma geliştirme bölümünde çalışan bir mühendisimizin aldığı maaş o firmaların kendi ülkelerinde mühendislerine ödediği maaşın 4’te biri. Almanya’da bir mühendis haftada 35 saat çalışırken bizde en az 45 saat çalışıyor.  Çoğu yabancı ve yerli şirket mühendise mesai ücreti de ödemiyor. Örgütlü, örgütsüz işçiler kadar söz hakları ve güçleri yok. Avro 3 buçuktan 7 liraya çıkınca maaşları da yabancı şirket için yarı yarıya azaldı. Sömürünün katmerlisi. Bir zamanlar Pakistan’a giden bir yakınım “Mühendis 100 dolar maaş alıyor burada” deyince şaşırmıştım. Yakında bizde de öyle olacak. Peki çözüm ne?  

Çözümü Sanayi ve Teknoloji Bakanı açıkladı. Beyin göçünü tersine çevirmek ve bunun için ülkemize geri dönmeyi kabul eden araştırmacıya 1 milyon destek ve 24 bin lira maaş vermek. Para kafalılar!..

Beyin göçünü tersine çevirmeden önce durdurmayı denesenize. Ülkemizde araştırma geliştirme görevi ile görevlendirilmiş TUBİTAK, ASELSAN, TAİ gibi kuruluşlarına girebilmek için süper zekalı, süper çalışkan olmak yetiyor mu? “Hamili kart yakınımdır.” türünden bir tavsiye mektubu olmadan ve güvenlik soruşturmasından(?) geçmeden buralarda işe girmek mümkün mü? Öğrenciliği sırasında yemek fiyatlarını protesto etmek için rektörlük önünde iki slogan atmış, beyefendiye iki çift laf etmiş ve sonra özür dilememiş adamı okul birincisi de olsa, zeka düzeyi (IQ) 500 de olsa, Einstein’da olsa devletin AR-GE kuruluşları işe alır mı? Hadi diyelim aldı, kaç para maaş verecek 45 saat karşılığında? 800 Avro. Türkiye’de üniversitelerde araştırma görevlileri, doktora öğrencileri, hocalar araştırma yapamıyorsa bunun nedeni kendileri mi? Yurtdışındaki araştırmacılar maaşları yüksek olduğu için değil yurtdışında oldukları için araştırma yapabiliyorlar. Arkalarında araştırmalarını destekleyen, parasını karşılayan trilyon dolarlık şirketler var. Şirketlere altyapı hazırlayan trilyon dolar bütçeli devletler var. Londra’nın, Münih’in, Paris’in yarısı yeşil alan. Kimse kimseye omuz atmıyor. Sürücülerde “Beyzbol” merakı olmadığı için araçlarda beyzbol sopası yok. İş kazaları ve işçi cinayetlerinde, trafik kazalarında son sıralardalar. Köpeklerin hakları bile insanlar kadar.

Bizim devletlilerin çözümü pavyon hesabı öder gibi, “Basarız parayı getiririz çocukları.” Dünyanın parasını verdiğimiz yabancı futbolculara baksanıza. Edirne’den içeri girince kan grupları değişiyor. Kişi başı 15 bin dolar para harcadığımız (4 kişilik aileye 6 yıl boyunca ayda 4500 lira düşüyor) Suriyeli misafirlerimizi kabul etseler, her akşam İstiklal caddesinde vur patlasın çal oynasın zıplayanlar da dahil hepsi Ege denizinden Avrupa’ya kaçacak.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...