21 Ekim 2018 00:05

Siyah cübbeler ve Kavanaugh

Siyah cübbeler ve Kavanaugh

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Hepimiz ürkütücü siyah cübbeli hakimlerin normal, ortalama erkek ve kadınlardan üstün olduklarına şartlandırıldık. Yüzeysel olarak bakıldığında cübbeler hakimlere, aynı rahip ve rahibelere üstlerindeki giysinin kazandırdığı gibi, bir nevi ciddiyet, bilgelik ve berraklık sunuyor.  

Gerçekte ise hakimler de sizin, benim gibi insanlar. Onlar da bizim gibi kızabilirler, hırslanabilirler, taraf tutabilirler ve alçaklaşabilirler. Ancak makamları gereği çekinik tavır almak ve her çatışmaya atlamamak zorundadırlar. Ama bu tavır, onların aldıkları kararlarda ılımlı olmalarına yol açmaz.  

1857 yılında ABD Yüksek Mahkemesi Başkanı, Hakim Roger Brooke Taney (1777–1864), kötü ünlü “Dred Scott- Sanford’a karşı” davasında aldığı örnek kararı, anayasada siyahların beyaz ırkla hem toplumsal hem de politik düzlemde iletişim kurmada beceriksiz, düşük bir ırk oldukları, ‘zenci’lerin beyaz adamın saygı duyması gereken hakları olmadığı, hak ve hukuklarının kölelikle sınırlandırıldığını belirttiğine dayandırmıştı.   

Taney, köleliğin sürdürülmesini anayasanın öncelikleri arasında gösteren bu kararı alırken siyah cübbe taşıyordu. 70 yıl sonra aynı Yüksek Mahkeme “Buck- Bell’e karşı” davasında zihinsel engelli insanların zorunlu kısırlaştırılması yönünde karar aldı. Bu karara katılan hakimler de siyah cübbeliydiler.  

1944 yılında yine Yüksek Mahkemede, ataları o sıralar ABD’yle savaşan Japonya’dan geldiği için çok sayıda insanın gözaltına alınmasını haklı gösteren “Fred Korematsu- ABD’ye karşı” davasıyla ilgili kararı ve diğer örnek kararları alan hakimlerin hepsi de siyah cübbeliydiler.

Bu örnekler cübbelerin ne renk olurlarsa olsunlar paçavradan başka bir şey olmadığını ve çok sayıdaki haksız kararın bu geleneksel üniformalı hakimler tarafından alındığını gösteriyor.

Varacağımız sonuç; Brett Kavanaugh’un Yüksek Mahkeme hakimliğine getirilmesi sonrası bu kurumdaki muhafazakar ve liberal güçler arasındaki güç dengesi hakkında epey şey duyacağız. Kimse ABD’nin en yüksek mahkemesinin, yüksek politika yapacağından kuşku duymasın. Zaten hukuk, politikanın başka araçlarla devamı olduğundan, tüm hukuk sistemi politiktir. ABD senatosunda Kavanaugh’un sorgulanmasını izleyenler maskesinin nasıl da düştüğünü gördüler. Çok sayıda kadının, gençliklerinde kendilerine cinsel istismar ve tacizde bulunduğu iddialarına nasıl da azgınca tepki verdi. Kendisiyle ilgili adaylık sürecinde yaşananların ulus açısından utanç verici olduğunu, planlı, organize bir kampanyanın kurbanı yapıldığını iddia etti.

Kavanaugh hakim cübbesini giydikten sonra davranışlarının değişeceğine gerçekten inanan var mı?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...