19 Ekim 2018 00:15

İslam, nifak, şiddet ve katliam: Şeytan işin özünden

İslam, nifak, şiddet ve katliam: Şeytan işin özünden

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Şiddet ve terör bazı dinlerin özünden mi, eklenti, ilinek mi, asıl soru budur. İnanç kuralı kesin ve genel ise, kurala uymayanın ağır cezası da işin özünden gibi gözüküyor.

YARATILIŞ, BİAT (İTAAT) VE ŞEYTAN: İKTİDAR KAVGASI

İnsan çamurdan yaratılmışsa, Adem cennette ise cennette yeryüzü gibi midir, çamurlu mudur, bu ayrı bir sorudur. Ancak iktidar arayışı, şeytanlık, itaat etmeyeni cezalandırma sanki baştan beri bulunuyor.

Araf Suresi (Diyanet Meali): “Andolsun, size yeryüzünde imkan ve iktidar verdik. (…)” ﴾10﴿ Andolsun, sizi yarattık. Sonra size şekil verdik. Sonra da meleklere, "Adem için saygı ile eğilin" dedik. İblisten başka hepsi saygı ile eğildiler. O, saygı ile eğilenlerden olmadı. ﴾11﴿ Allah, "Sana emrettiğim zaman seni saygı ile eğilmekten ne alıkoydu?" dedi. (O da) "Ben ondan hayırlıyım. Çünkü beni ateşten yarattın. Onu ise çamurdan yarattın" dedi. ﴾12﴿” Allah, "Şimdi in aşağı oradan. Çünkü senin orada büyüklük taslamak haddine değil! Hemen çık! Çünkü sen aşağılıklardansın" dedi. ﴾13﴿ (…)

"Ey Âdem! Sen ve eşin cennette kalın. Dilediğiniz yerden yiyin. Fakat şu ağaca yaklaşmayın. Yoksa zalimlerden olursunuz." ﴾19﴿ Derken şeytan, kendilerinden gizlenmiş olan avret yerlerini onlara açmak için kendilerine vesvese verdi ve dedi ki: (Öyle ise, yasak ağacın meyvesinden yiyin ki melek olasınız yahut cennet'te ebediyyen kalasınız)" Rabbiniz size bu ağacı ancak, melek olmayasınız ya da (cennette) ebedi kalacaklardan olmayasınız diye yasakladı." ﴾20﴿ "Şüphesiz ben size öğüt verenlerdenim" diye de onlara yemin etti. ﴾21﴿ Bu sûretle onları kandırarak yasağa sürükledi. Ağaçtan tattıklarında kendilerine avret yerleri göründü. Derhal üzerlerini cennet yapraklarıyla örtmeye başladılar. Rableri onlara, "Ben size bu ağacı yasaklamadım mı? Şeytan size apaçık bir düşmandır, demedim mi?" diye seslendi. ﴾22﴿”

HZ. MUHAMMED 17-19 SAVAŞA KATILDI, 48 ÇETE (OPERASYON) EMRİ VERDİ

İslam’ın, Kur’an ayetlerinin inmeye başladığı birkaç yıl içinde ilk çatışmalar başlıyor ve 624’ten 632’ye 8-9 yılda pek çok çatışma yaşanıyor.

Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi 624’teki Bedir savaşının (Peygamberin ilk gazası olduğu söyleniyor) başlangıcını şu şekilde anlatıyor: “Hicretin 2. yılında (624) Kureyşliler’den birçok kimsenin katıldığı büyük bir ticaret kervanı Ebû Süfyân idaresinde Suriye’ye gitti. Hz. Peygamber bunu haber alınca ashabını topladı; kervandaki malların çokluğunu, buna karşılık muhafız sayısının azlığını onlara anlatarak bu kervanı Mekke’ye dönerken uğrayacağı Bedir’de ele geçirebileceklerini söyledi ve kendilerini sefere davet etti.”

Taberi (d.833-ö.923) tarihinde peygamberin 17-19 gazaya bizzat katıldığı rivayet ediliyor. “o Mekhûl’den şunu rivayet ediyor: Tanrı elçisi bizzat 18 gazada bulundu. Bunlardan sekizinde bizzat kendisi savaştı. Tanrı elçisi ilk önce Bedir’de, sonra Ahzab ve Kurayza gazalarında çarpıştı.” (Taberi, 1992, V.Cilt, s.832)

“Tanrı elçisinin kendisine 48 çete gönderdiğini söylemiş olduğunu anar.” (Taberi, 1992, V.Cilt, s.830)

PEYGAMBER VEFAT ETMEDEN İKTİDAR KAVGASI

İslam Ansiklopedisi: Hilafet. “Henüz Hz. Peygamber’in naaşı toprağa verilmeden ensardan bazı kimseler Sakīfetü Benî Sâide’de toplanarak Hazrec kabilesi reisi Sa‘d b. Ubâde’ye biat etmek üzere harekete geçtiler. Ancak toplantıyı haber alan Hz. Ebû Bekir, Ömer ve Ebû Ubeyde b. Cerrâh’ın da katılması ile olayın seyri değişti ve yapılan tartışmalardan sonra Hz. Ebû Bekir’e biat edildi (Taberî, III, 206). Bu tartışmalarda ensar İslâm’a olan hizmetlerini, muhacirler de Kureyş’in Araplar arasındaki nüfuz ve otoritesini gerekçe göstererek içlerinden birinin halife seçilmesini istediler. (…) Sa‘d b. Ubâde Hz. Ebû Bekir’e ömrü boyunca biat etmemiş (…). Sakīfetü Benî Sâide’de toplantı sürerken Hz. Peygamber’in cenazesinin yıkanmasıyla meşgul olduğu için görüşmelere katılamayan ve Hz. Fâtıma’nın vefatına kadar da bu işle ilgilenmeyen Hz. Ali başta olmak üzere …gibi sahâbîler Hz. Ebû Bekir’e daha sonra biat etmişlerdir.”

BİRİNCİ, İKİNCİ BÜYÜK NİFAKLAR

İslam Ansiklopedisi: Hilafet. “Hz. Osman’ın şehid edilmesi üzerine boşalan hilâfet makamı için farklı talep ve öneriler gündeme gelmişse de isyancıların ısrarı neticesinde Hz. Ali’ye biat edildi. Ancak Hz. Osman’ın şehid edilmesiyle başlayan bu süreç Hz. Ali’nin icraatına karşı gösterilen tepkiler, Muâviye’nin Hz. Osman’ın kanını bahane ederek başlattığı iktidar mücadelesi, ashabın ileri gelenlerinin de katıldığı iç çatışmalar, sonuçta binlerce müslümanın ölümü, bu dönemden itibaren müslümanlar arasında baş gösteren ve günümüze kadar devam eden siyasî ihtilâfların başlangıcını teşkil etmiştir.”

ONBİNLERCE, BELKİ DE MİLYONLARCA NİFAKIN BİR HALKASI: KAŞIKÇI’NIN KATLİ

Padişahların kardeş katlinden Kaşıkçı’nın katline kadar bu tür İslam anlayışları sürdükçe; Suudi Arabistan’ın, İslâm coğrafyasının durumu böyle sürdükçe daha çok katliam göreceğimiz kestirilebilir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...