14 Ekim 2018 00:20

Sağlık için mücadele

Sağlık için mücadele

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İlk bakışta, gerçekten kimsenin umursamadığı bir yerde kalan insanlar için yeterli tıbbi bakım beklemek garip görünüyor. Hapishaneler böyle yerler. Buraları, mülksüzlerin en fakirlerinin tıkıldığı, devlet tarafından oluşturulan gecekondular. Zengin insanlar hapishanelerde son derece nadirdir ve çoğunlukla “sağlıklı” olarak adlandırılırlar.

Hapishaneler, öncelikli olarak kırsal kesimde, ekonomik durgunluk ve işsizlikle karakterize edilen, ağırlıklı olarak beyaz nüfusun yaşadığı yerlerde, beyazlara iş sağlamak için kullanılan yapılardır. Bu yerlerdeki insanlar, sadece hapishanelerdeki güvenlik alanında değil, aynı zamanda sağlık birimlerinde de çeşitli işlerde istihdam edilmektedir.

Hiçkimse hapishanedeki tıbbi bakımın, yoksul insanların ve işçi sınıfının yaşadığı bölgelerde ve mahallelerde zaten kötü olandan daha kötü olduğuna hayret etmemelidir. Demir parmaklıkların arkasındaki arkadaşlarının yanı sıra oralarda yaşayan yoksullarda karşılaşılan en büyük sağlık sorunlarından biri de, hayatı tehdit eden karaciğer hasarı ve ardından gelebilecek hastalıklara neden olan Hepatit C virüsüdür.

Hepatit C şu anda antiviral ilaçlarla tedavi edilebilir olmasına rağmen, bu ilaçların yüksek fiyatı nedeniyle tedavi imkansız hale gelmektedir. İlaç şirketi Gilead, ilaç piyasasındaki tekeli elinde tuttuğu ilaç için geçerli satış fiyatı hap başına yaklaşık 1000 dolar civarındadır!

Bunun anlamı, sekiz ila on iki haftalık tedavi için gerekli tedavinin bir hasta için yaklaşık 90 bin dolar olmasıdır. Cezaevinde olmasa bile hangi yoksul hasta bunu karşılayabilir? Ve hangi cezaevi yönetimi mahkumlar için bu tutarı ödemeye hazırdır?

Bu toplumda diğer birçok sosyal hak gibi, sağlık da sadece sürekli mücadele ile elde edilebilir. Bu nedenle, Hepatit C enfeksiyonlarının pahalı ilaçlarla tedavi edilmesine yönelik ilgili kurumlarla mücadelemizde, çok sayıda hukuki dava, protesto ve kitlesel telefon eylemleri gündeme gelmiştir. Aralarında benim de olduğum  bazı mahkumlar bu mücadelede başarılı oldu, birçoğu ise hâlâ tedavi için bekliyor. Mücadele bu nedenle devam etmeli, ülkenin her yerinde!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...