11 Ekim 2018 00:25

Enflasyona karşı mücadele paketinden emekçilere laf, patronlara destek çıktı!

Enflasyona karşı mücadele paketinden emekçilere laf, patronlara destek çıktı!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Önceki gün iki önemli açıklama yapıldı.

Bunlardan birincisi, Cumhurbaşkanlığının oluşturduğu 9 ayrı “politika kurulu”na toplam 76 kişinin atanmasıydı.

Cumhurbaşkanına kararlarında danışmanlık yapacak, kendi alanlarına has “politika üretecek”, “öneriler sunacak” bu kurullara atananlara bakınca, “AKP’nin entelektüel yaşam ve bürokrasideki birikimi demek ki bu kadarmış” ya da “Cumhurbaşkanı veteranlar (emekliler) için yeni bir arpalık açmış” gibi değerlendirmeleri aşan bir şey söylemek zor.

Bu kurullardan Sanat ve Kültür Politikaları Kurulu’nun  Alev Alatlı, Hülya Soydan (Koçyiğit), İskender Pala, Murat Bardakçı, Orhan Gencebay’a,... emanet edilmesi bile kurulların ne için kurulduğu konusunda bir fikir veriyor.

DAĞ FARE BİLE DOĞURMADI!

Önceki gün yapılan ikinci önemli açıklama ise, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yapıldı.

Eylül ayı enflasyonunun TÜİK tarafından bile 6.3 olarak ilan edilmesinin yarattığı panik havası içinde Bakan Albayrak, “Enflasyona karşı topyekun mücadele için herkesin elini taşın altına koyacağı hazırlıklarımız var. Bunları bir hafta içinde  açıklayacağız” diye, çok iddialı konuşmuştu.

Ama önceki gün ekranlara çıkan Albayrak’ı “yapacağız” diye ilan etmelerine bakınca, herhalde en hafif eleştiri, “dağ fare bile doğurmadı” demek olur.

Çünkü, enflasyonun aşağı çekecek diye bakanlığın aldığı önlemler;

Büyük birkaç marketin 50 ürünün fiyatlarını, iki ay süreyle yüzde 10 düşürmesi,Çaykur’un zam yapmaması, elektrik ve doğal gaza, dünyadaki koşullar zorlamadığı takdirde iki ay süreyle zam yapılmaması,Hal yasasında gerekli değişiklikler yapılarak üreticinin doğrudan pazara girmesi için meclise yasa teklifi sunulması gibi olsa da olmasa da olur” denecek türden önlemlerdi.

EMEKÇİLERE LAF SERMAYEYE DESTEK

Enflasyonla mücadele paketinden, gerçekte uygulanamayacak, uygulansa bile vatandaşın yükünü hafifletmeyecek önlemler çıkarken, patronlara ise yeni vergi iadeleri, kredilerin yeniden yapılandırılması adı altında yeni destekler çıktı.

AKP hükümetlerinin bugünü kadar ekonomiye, “enflasyonu düşürme”, “faizlerin artmasına karşı mücadele”, “doların ateşini düşürme”, “ işsizliği azaltma”... adı altında yaptığı her girişimde olduğu gibi bu sefer de patronlara yeni kredi, vergi iadesi kıyağı çıktı.

Albayrak’la birlikte kameraların karşısına çıkan Sanayi Bakanı Mustafa Varank, işletmelere verilecek destekleri şöyle özetledi: “İşletmelerin TL cinsi kredilerinde yüzde 14’e kadar finansman desteği vereceğiz. İhracat yapacak olan KOBİ’lere 200 bin dolara kadar 180 gün vadeli libor oranında yeni bir destek veriyoruz. Böylece 3 milyar liralık finansman erişim sağlanmış olacak. KOSGEB borçları 1 yıl ertelenecek. KOSGEB tarafından destek kararı alınan üç farklı programla toplamda 1 milyar liralık makine ve teçhizat yatırımına yüzde 25’e kadar ilave destek sağlayacağız.”

Görüldüğü gibi enflasyonun düşmesi için elle tutulur bir önlem getirmeyen ve sadece iki aylığına kampanyayla yetinen Hükümet, “Sermaye sahiplerini nasıl rahatlatırım” diye epeyce kafa yormuş. Ki, elde avuçta ne varsa, onu da emekçilerin enflasyonu karşısında ezilmemesi için değil, patronlarının cebine konularak rahatlatmayı amaçlamış!

ENLASYONA KARŞI PSİKOLOJİK MÜCADELE!

Krize, “Kriz gerçek değil psikolojiktir” teşhisi koyan ve “vatandaşın psikolojisi bozuk” olduğu için tıkır tıkır işleyen ekonomiyi kriz varmış gibi algıladığına hükmeden hükümet, krizin halk indideki en somut ifadelerinden birisi olan enflasyona karşı mücadeleyi de “psikolojik” bir mücadeleye indirgemiş bulunuyor.

Öte yandan “Enflasyona karış mücadele paketi”tinde ayrı bir başlık olarak sunulan “psikolojik müdahale” için; “enflasyona karşı topyekun mücadele” adı altında bir internet sitesi açılacağı, bu sitede kampanyaya katılan firmaların duyuruları ve vatandaşın enflasyonun düşürülmesi için yapacağı önerilerin yer alacağı duyuruldu. Ayrıca bu siteye bağlı olarak, cadde ve sokakların enflasyonla mücadeleyi gündemde tutacak çağrılarının, sloganlarının yer alacağı da belirtildi. Demek ki, hükümetin krizle mücadelesi gibi enflasyonla mücadelesi de laftan ibarettir. Ve “enflasyonla mücadele”den sermayeye yeni kıyaklar çıkmıştır.

Bu yüzden de işçiler ve emekçiler için krizin yükünü reddetme mücadelesinin talepleri;

İşten çıkarmaların yasaklanması, emekçilerin ücret ve maaşlarına “ek zam” yapılması, asgari ücretin insanca yaşanacak bir düzeye çıkarılması,Başlıca tüketim mallarına narh konulması,Elektrik, doğalgaz, akaryakıt, ekmek vb. temel ihtiyaç mallarına yapılan  zamların geri çekilmesi talepleri şimdi daha da anlamlanmıştır.

Çünkü hükümet bu son “paket”le de, enflasyona, aynı anlama gelmek üzere krizin faturasının emekçilere çıkarılmaması için  hiçbir ciddi önlem alamayacağını göstermiştir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...