30 Eylül 2018 00:09

ABD çılgınlık girdabında

ABD çılgınlık girdabında

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Varsayalım Amerika Birleşik Devletleri dışında herhangi bir ülkede yaşıyoruz ve televizyonda, ABD’nin şu anki başkanının yönetim tarzıyla ilgili iki yıl boyunca yapılan haberleri izliyoruz.

Dünya çapında milyonlarca insanın, izlediklerine bağlı olarak bu başkan ve ona oy veren ABD halkı hakkında nasıl düşüneceklerini sanırım tahmin edebiliriz. Çoğunluğun Başkan ve ülkesinin çıldırmış olduğundan farklı bir sonuca varabileceği aklımıza gelir mi?

Dışardan bakıldığında ABD, tamamen çılgınlık girdabında olan bir ülke görünümünde.  Öfkeli gürültünün düzeyi bunu net olarak gösteriyor: Gürültülü, saldırgan, aşağılayıcı ve başkalarına küfredip, dünyada kötü bir atmosfer yaratma sevdalısı.

Bu ülke üzerine başka bir fikir sahibi olmanın imkanı var mı?

Beyaz Saray, bir gün bir ülkeyi savaşla tehdit ediyor, ertesi gün aynı ülkenin egemenliğini göklere çıkararak övgü dolu şarkılar söylüyor.

ABD emperyalizminin şizofren bir politika sürdürdüğü açık değil mi?

Şimdiki ABD yönetimi, herhangi bir sirkte elinde atom bombalarıyla hokkabazlık yapan sakar bir palyaçodan farklı değil.

Neonazilerin tekrar değer kazanması, sürekli çalınan korku sirenleri, Meksika sınırına duvar inşa edilmesi çağrısı bu imparatorluğun çöküşte olduğunun göstergeleri. Kendini sağduyulu şekilde yönetemeyen bir imparatorluğun başka ülkelerle ilgili kararlar alma veya onları kontrol etme becerisine sahip olması mümkün mü?

I. Donald, imparatorluk tahtını terk ettiğinde bile ABD, bu dönemin yarattığı utancın izlerini uzun yıllar taşıyacaktır.

Dünya halkları Amerika Birleşik Devletleri’nin, unutulması hiç de kolay olmayacak, gerçek yüzünü gördü.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...