28 Eylül 2018 23:00

Hedefli reklamlar ve Facebook

Hedefli reklamlar ve Facebook

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Nette gezinirken karşımıza çıkan reklamlar şaşırtıcı bir şekilde tam da aradığımız şeyin reklamları olduğunda insan ister istemez nasıl böyle nokta atışı reklamlar denk geliyor diye sormadan edemiyor. Hele ki kişisel verileriniz konusunda titiz, bilinçli bir kullanıcıysanız bazı reklamların sizi hedefleyememesi gerekirken karşınızda sırıtıyor olması gerçekten sinir bozucu olabiliyor. Princeton ve Northeastern üniversitelerinden reklamların hedefleme mekanizmaları üzerine çalışan bir grup araştırmacı Facebook özelinde bu hedefleme mekanizmalarına dair korkutucu bir gerçeği ortaya çıkarttı: Facebook salt ona girdiğiniz telefon numaraları ve e-posta adresleri ile yetinmeyip girmediğiniz ya da salt güvenlik doğrulaması amacıyla girdiğiniz iletişim bilgilerini de sizi hedeflemek için kullanıyor. Üstelik bu “gölge iletişim bilgilerine” erişemediğinizden bu bilgileri kullanımdan kaldırma şansınız da yok.

Facebook’un daha önce varlığını inkar ettiği gölge iletişim bilgileri ile hedeflenebilirlik, Northeastern Üniversitesi’nden Gridhari Venkatadri, Piotr Sapiezynski ve Alan Mislove ile Princeton Üniversitesi’nden Elena Lucherini’nin detaylı çalışması[0] sayesinde kanıtlandı. Facebook’ta çeşitli test hesapları oluşturup daha sonrasında bunların nasıl hedeflenebileceğini deneyen araştırmacılar ilk olarak hesaba girişte iki faktörlü doğrulamayı kullanabilmek için verilen telefon numarasının Facebook’un “özel kitle” adını verdiği ve pek çok reklam veren tarafından kullanılan iletişim bilgileri ile hedefleme sisteminde birkaç hafta içinde hedeflenebilir hale geldiğini ortaya çıkarttı.

Kullanıcı tarafından Facebook’a verilmemiş bir numaranın hedeflenip hedeflenemeyeceğini de inceleyen araştırmacılar rehberini Facebook ile paylaşan bir kullanıcıdan alınan numaraların da diğer kullanıcıların profilleri ile eşleştirilerek hedefleme için kullanılabildiğini tespit etti. Yani sizin Facebook’a vermediğiniz bir telefon numarasını eğer biri rehberini Facebook’la paylaşmak suretiyle Facebook’a verirse reklam verenler sizi bu numarayı kullanarak da hedefleyebiliyor. Üstelik rehber, rehberi Facebook ile paylaşanın özel verisi olduğundan ne bu veriyi görmeniz ne de kaldırtmanız mümkün.

Daha önce de çeşitli hedefleme ve kişisel bilgilerin gizliliğinin ihlali skandallarıyla gündem olmuş Facebook gibi reklam alanının dev platformlarından birinin hâlâ kullanıcıların arkasından dolanarak verilerini pazarlamaktaki ısrarı korkutucu. İnsan sormadan edemiyor: Daha neleri gizliyor olabilirler?

[0] https://goo.gl/sCLzBZ

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...