19 Ağustos 2018 00:11

Geceler boyu

Geceler boyu

Fotoğraf: Envato

Paylaş

HABERCİ

Her gelen gün, yeni bir günün habercisi olmalı. Bütün eskiyen, eskitilen, eskimişlikleri gün gün katlanarak sıkıntı veren boğucu günlerimize karşı.

GERİ BIRAKILMIŞLIK

Her ölüm erken ölümdür. Mahmut Makal da Bizim Köy’ü bizi tezden bırakıp gitti. O, köyün, köylünün geri kalmışlığını değil, geri bırakılmışlığının trajik öyküsünü yazmıştır.

ÇÖZÜLMEYİ

BEKLERKEN

Dondurulmuşlar gibi herkes olduğu yerde. Evde, işte, yolda, taşıtlarda, alış verişte. Ne gidiş, ne geliş. Hep birlikte heykelsi bir ortamda. Sessiz soluksuz. Amansız bir fırtınanın beklentisi içinde. Altüst olacaksa da ortalık çözülmek, çözülebilmek umudu içinde.

SORU-CEVAP

- Ne durumdayız?

- Kötü!

- Ne yapıyoruz?

 - Hiçbir şey!

- Ne yapmalıyız?

- Çok bir şey!

YOLCULUK

Kentin şaşkın kalabalığından sıkıldığımda aralarından sıyrılıp yola çıktığımda, kentin duvarlarını aşarak, aralarından, yıkık kapılarından geçerek mi yoksa, engin bir gökyüzüyle, geniş kırlıklara, en azından insanı ferahlatan esintinin dalgalandırdığı ıssızlığa ulaşıyordum. Benim olan ıssızlığa. Issızlığıma belki de.

Sonrasında duvarların olmadığı düz yoldan otoyolların birbirini kesip biçerek viyadüklerin, köprülerin birbirine karışarak betonlaştığı gökyüzüyle kırlıkların rüzgârsız, boğucu sonsuzluğuna ulaştığımı anladım. Otobüslerle otomobillerin, kamyonlarla TIR’ların bitmek bilmeyen vızıltılı uzamına. Kentin şaşkın kalabalığıyla iç içe hem de. Otobüste mi, otomobilde mi, her neyse. Bunalarak.

GECELER BOYU

Bir atı anlatmalıyım, karanlıktan çıkıp gelen. Dörtnala koşan sürgit ıssızlıkta. Kendiyle yarışan. Yelesi rüzgâr. Kısrağına kavuşacak olan. Birlikte koşacakları dörtnala. Yeleleri rüzgâr. Soluklanacakları geniş bir otlakta “Sevişirler boyun boyuna (…) Tayları dörtnala akıllarında”1 “Geceler boyu”2 otlakta.

O ÇİÇEK

O çiçek sevgiyle büyüdü/büyütüldü, bir gül oldu dikeniyle. Dağıttı kokusunu sevenlerine. Sarmaladı rengiyle. Esrikleştirdiği herkesi. Dikeniyle kanattı/kanatıyor onu yerinden etmek isteyeni.

SENİNLE SENSİZ

Bir adada kalakalmıştım düşümde. Sen geldin, kollarını açtın, sardın beni gövdene. Sevginin ateşiyle uyandım. Dipdiri. Kurtardın beni. Ateşinle başım döndü bu kez. Esrikleştirdin beni. Uyudum yeniden, dipsiz bir kuyuya düşer gibi. Düşsüzlüğümle sensiz.

1 Sennur Sezer, Sesimi Arıyorum, “Her gece düşümde” şiirinden

2 Sennur Sezer, Dilsiz Dengbej, “Ben Geceler Boyu” şiirinden  

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...