19 Ağustos 2018 00:03

Titanik orkestrası

Titanik orkestrası

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Çeyrek asrı devirerek bu yıl 26’ncısı düzenlenen Çanakkale Troya Uluslararası Açık Satranç Turnuvası 9 farklı ülkeden 376 sporcunun katılımıyla 11 Ağustosta sona erdi. FM Orkhan Eminov 7,5 puanla şampiyon olurken, IM Morteza Darban 7 puanla ikinci, GM Davit Benidze 6,5 puanla üçüncü oldu. Toplam 30 bin TL para ödülünün verildiği turnuvanın ödül töreninde, şampiyon dahil olmak üzere dereceye giren Türk sporculara Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay’ın huzurunda ödülleri verilmedi!! Evet, yanlış okumadınız, ödül töreni sadece yabancı sporcular için anlam taşıyor artık.  İlk onda yer alan 7 yabancı sporcu ödül töreninde ödüllerini nakit olarak alırken, ödül almaya hak kazanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sporcularına ödüllerin ‘’bilinmeyen bir gelecekte’’ banka hesaplarına yatırılacağı söylendi. Ve tabi ki Başkan, her zaman ki ‘’muhteşem organizasyonlar yaptık’’ söylemini bu utanca rağmen yineledi.  Turnuva yönergesinin beşinci maddesinde ödüllerin turnuva bitiminde yatırılacağı yazılmış olsa vatandaşı oldukları için hala paralarını alabilmiş değiller. Çanakkale Belediyesi’nin sponsorluğunu yaptığı ve yıllarca sporcuların severek katıldığı bu değerli organizasyonda böyle çarpıklıkların bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum.

Ayrıca, turnuvanın web sayfasında 425 fotoğrafın yayınlandığını görüyoruz ancak şampiyon sporcunun ödül töreni sonrasında çekilen toplu fotoğraf dışında tek bir fotoğrafının olmaması çok enteresan. Bu durum sehven yapılmış bir hata olarak açıklanamaz.

Sporcularımız kendi ülkelerinde ikinci sınıf insan muamelesi görmeye devam ederken, diğer taraftan turnuvalarda özveriyle çalışarak emek veren hakem arkadaşlarımız, ücretlerini aylar sonra almaktan, hatta bazen hiç alamamaktan yakınıyorlar. Heyhat, bu sorunları çözmesi gereken Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri Titanik Orkestrası gibi çalmaya devam ediyor, harcırahlarını ceplerine koymadan yola çıkmıyorlar.

TAKTİK FİKİRLER, BOĞMACA MATI

Çifte Şah; taktik temalar arasında  en korkuncu, en yıkıcısıdır çoğu zaman. Oyun kurallarına göre şah çekildiğinde (şah tehdit altında kaldığında), oyuncu şahını üç şekilde koruyabilir. 1. Şah çeken rakip taşı almak 2. Şahı tehdit altında olmayan bir kareye gitmek 3. Şah ile şah çeken rakip taş arasına başka bir taş koymak(perdeleme). Çifte şah (++ işareti ile gösterilir) çekildiğinde aynı anda iki rakip taş tarafından tehdit ediliyor olduğunuz için yapılabilecek tek savunma mevcuttur; şahınızı güvenli bir kareye gitmekten başka seçeneğiniz yoktur. Ekstrem bir örnekle konuyu açıklığa kavuşturalım. Aşağıdaki diyagramda siyahlar için, evet siyahlar için korkunç bir durum oluşmuştur.

Siyahın tüm taşları tahtada bulunmasına ve beyaz çaresiz görünmesine rağmen aslında çaresiz olan  siyahtır.  Siyahın kaybetmesinin temel nedeni konumundaki gizli zayıflıktır. a2-g8 çaprazı hiç bir siyah taş tarafından kontrol edilememektedir ve siyah şah bu çaprazdan gelecek saldırılara karşı savunmasızdır. Beyaz elinde kalan son kuvvetlerin işbirliğiyle inanılmaz bir son saldırı gerçekleştirir.

1.Va2+ Şh8 [1...Şf8 2.Vf7 mat] 2.Af7+ Şg8 3.Ah6++! (Oyundaki ilk incelik,  hem at hem de arkasındaki vezir şah çektiği için at dokunulmaz durumdadır) 3...Şh8 [3...Şf8 4.Vf7#] (Beyaz bu konumda isterse 4.Af7+ ve sonra tekrar Ah6++ ile sürekli şah çekerek beraberlik elde edebilir ama neden kazanmasın ki) 4.Vg8+!! Kxg8 (Vezir, at tarafından korunduğu için siyah, kale ile veziri almak zorunda) 5.Af7#  Diyagram

Siyah şah kendi kuvvetleri arasında adeta boğulmuş durumdadır. Dünya şampiyonlarının bile kariyerinde boğmaca matı oldukları görülmüştür.

HAFTANIN OYUNU

Alexander Grischuk - Ruslan Ponomariov (Eski Dünya Satranç Şampiyonu) - Torshavn 2000

 1.e4 Af6 2.e5 Ad5 3.d4 d6 4.Af3 g6 5.Fc4 Ab6 6.Fb3 Fg7 7.a4 a5 8.Ag5 e6 9.f4 dxe5 10.fxe5 c5 11.c3 cxd4 12.0–0 0–0 13.cxd4 Ac6 14.Af3 f6 15.Ac3 fxe5 16.Fg5 Vd7 17.dxe5 Axe5 18.Axe5 Kxf1+ 19.Vxf1 Vd4+ 20.Şh1 Vxe5 21.Fd8 Vc5 22.Ae4 Vb4 23.Ag5 Şh8 24.Vf7 Fd7 25.Fxe6 Kxd8 26.Vg8+ Kxg8 27.Af7# 1–0

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...