19 Temmuz 2018 00:25

Koca dev

Koca dev

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bugün dolar milyarderlerini yazacaktım; Geçen yıl sayıları 1810 olan ve 1 yıl içinde aralarına 233 kişi daha ekleyerek 2 bin 43’e ulaşan dünya dolar milyarderlerini, dünyanın açlık, eğitim, sağlık, kıtlık, çevre gibi tüm sorunlarını çözmeye yetecek devasa bir ( 7 buçuk trilyon dolardan fazla) paranın sahibi olan dolar milyarderlerini, geçen yıl 75 buçuk milyar dolar servetini bir yılda ikiye katlayıp 150 milyar dolara çıkarıp Bill Gates’in tahtını elinden alan dolar milyarderini.

Soracaktım “Bu servetin dünya halklarına bedeli ne? Nasıl bir hırstır ve sonu nerede biter bu hırsın? En zengin 10 kişinin 7’si neden ABD’li? Sayıları son bir yılda 233 kişi artarken dünyanın hangi coğrafyalarında, kaç kişi savaşlarda öldü, kaç çocuk açlıktan, bakımsızlıktan hayata yaşayamadan veda etti?” diye. Soracaktım Birleşmiş Milletlerin Aktrist barış elçilerine, “Siz neden yoksulları, savaş mağdurlarını ziyaret ediyorsunuz, onlar için yapacağınız şey zenginleri ziyaret edip, benim sorduklarımı onlara sormak” diye.

Soracaktım 77 milyar dolara ulaşan servetleriyle, sayıları 1 yılda 31’den 40’a çıkan bizim dolar milyarderi zenginimize “Ne yaptınız bu kadar serveti kazanmak için?” diye. “Hanginizin yakını kör kurşunlarda, karanlık maden ocaklarında, paslı demir yığınlarının arasında ödedi bu kadar servetin bedelini?” diye.

Ama olmadı, yazamadım 2 tel etmez dolar milyarderlerini, sabah okuyunca Koca Dev Hayri Usta’nın öldüğü haberini internet köşelerinde. Kaç kişi bilir ki bu ülkede, Ege’nin yaylalarından Paris’in, Amsterdam’ın, Strasbourg’un, Brüksel’in konser salonlarına uzanan hayatını? Çam çubuğundan çıkardığı üç sesle Anadolu’nun bin sesi olduğunu, 3 telli curasıyla senfoni orkestralarını hizaya getirdiğini. Kaç kişi bilir ki Çoban Hayri’nin Birleşmiş Milletlerin yaşayan insan hazinesi kültürel miras taşıyıcısı olduğunu. Kaç kişi bilir ki, tek eğlencesinin koyunları güden Ramazan’a sataşmak olduğunu. Kaç kişi bilir ki insan sevgisiyle dolu yüreğinin en büyük çığlığının “curasının orta teli” olduğunu.

Hatırlayan var mı içinizde 50 yıl, 100 yıl, 200 yıl öncenin en zengin dolar milyarderini?

Unutan var mı içinizde Karacaoğlan’ı, Dadaloğlu’yu, Pir Sultan’ı, Kaygusuz Abdal’ı, Aşık Veysel’i?

İnsanlık kadar yaşa Koca Dev Hayri Usta. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...