14 Temmuz 2018 00:22

Kasten yaralamadan yargılanması gerekir

Kasten yaralamadan yargılanması gerekir

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Devrim Hanım, ben Gaziantep’te bir otelde 3 yıl 10 ay kadar ön büro müdürü olarak çalıştım. 3 Temmuz 2018 tarihinde hem patronumuz hem de genel müdürümüz ile odasında biraz sorun yaşadık. Bana küfür etti, telsiz telefonu yüzüme attı ancak yüzüme gelmedi. Tam kalktığım anda benim çeneme sert bir yumruk attı ve çenemi kırdı. Ağzımdan kan geldi. Kendi imkanlarımla hastaneye gittim ve darp raporu aldım. Ayrıca karakola şikayette bulundum. Bir gün sonra çenemden ameliyat oldum. 20 günlük rapor aldım. Oteli aradım ve beni işten çıkardıklarını öğrendim. Rapor tarihim hastaneye başvurduğum tarih 3 Temmuz 2018. Bir de beni hırsızlıkla suçlayarak çıkış vermişler. Bu konuda neler yapmam gerekir?

CEVAP: Öncelikle geçmiş olsun. Yaklaşık 4 yıldır çalıştığınız işyerinizden böyle bir olay ile ayrılmak durumunda kalmanız üzücü. Bu durumda, yapmanız gereken hukuki işlemleri hem ceza davası açısından hem de hukuk davaları açısından ikiye ayırarak açıklamakta fayda var.

Öncelikle, yaşadığınız bu darp olayı ile ilgili olarak elinizdeki evraklar ile birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunmanız gerekecektir. TCK madde 86 kasten yaralamayı düzenlemektedir ve bu açıdan sizi kasten darbedenlerin bu madde ile yargılanmaları gerekmektedir.

Ayrıca, İş Kanunu’nun, işçinin haklı nedenle derhal feshini düzenleyen 24. maddesinin (c) bendi, “İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnat veya ithamlarda bulunursa” işçi, iş sözleşmesini haklı nedenle derhal feshedebilir. Bu açıdan iş sözleşmenizi olayın olduğu gün geçerli olmak üzere bu haklı gerekçe ile feshetmeniz durumunda işveren size kıdem tazminatınızı ödemekle yükümlüdür. Ancak, işverenler genellikle kıdem tazminatını ödemeyi tercih etmedikleri(!) için, iş mahkemesinde kıdem alacağınız ve diğer yasal alacaklarınız için dava açmak zorunda kalabilirsiniz. İşçi alacakları için dava açmadan önce ara bulucuya başvurmak yasal olarak zorunlu olduğu için, dava açmadan önce mutlaka ara bulucuya başvurmanız gerekmektedir.  

İşverenin sizi darbetmesi, olayınızda bahsettiği üzere hırsızlık ile suçlayarak işten çıkarması, ayrıca kişilik haklarınızın ihlali de olduğu için, işverene ayrıca manevi tazminat ve uğradığınız maddi zararların tazmini için de tazminat davası açma hakkınız bulunmaktadır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...