12 Temmuz 2018 00:24

İnsanlık ormanı ODTÜ

İnsanlık ormanı ODTÜ

Fotoğraf: Envato

Paylaş

ODTÜ, öğrencisine, öğretim üyesine, idari personeline, işçisine yaşatılan her zorluğa rağmen dünya üniversiteleri sıralamasında her zaman bizi gururlandıracak sonuçlar alıyor. Çünkü tüm gelir seviyesindeki gençlerimizin okuyabildiği ODTÜ’ye girebilmenin tek şartı düşünen, zeki ve çalışkan bir beyne sahip olmak.

Düşünme faaliyeti beynin eseridir ve beynin üst katmanlarındaki kıvrımlarla ilgilidir. Kıvrımları keskinleşmemiş olanlar kurnazlığı zeka sanırlar. Oysa kurnazlık orta beyin faaliyetidir. Kurnazlık iktidar olmak için yeterli olabilir ama bilimsel düşünebilmek için yeterli değildir.

Haksızlığa, hukuksuzluğa başkaldırmak, direnmek için önce “düşünmek” gerekir. Düşünen beyinlerin olduğu yerde itiraz olur, başkaldırı olur. Düşünen, cesur insan, yalana yalan, katile katil, uğursuza uğursuz der. Beyin süzgecinden geçmeyen hiçbir fikre ne baskıyla ne korkuyla inanır.

Öğretim üyelerine, profesörlerine olmadık laflar ederiz; öğrencisini, asistanını, hocasını üniversite hakkı kazanamamış, ekonomik kurtuluşu polislikte bulabilmiş fakir aile çocuğu benim polisime coplatırız, gazlatırız; huzur ortamını bozmak, insanlarının enerjisini bilim dışı işlere yoğunlaştırıp içini boşaltmak için yıllardır arsalarına, arazisine, ormanına saldırırız ama yine de ODTÜ’yü, iktidara biat etmiş, başarı çıtası “Emredin efendim” seviyesine düşürülmüş idarecilerin ufkuyla sınırlı, “Tükürürüm sanata”dan “Tükürürüm bilime” terfi etmiş siyasilere fahri doktora dağıtan bir üniversite durumuna getirmeyi beceremeyiz, beceremedik.  

Şimdi ne yapacağız?

ODTÜ bu ülkenin göz bebeğidir. Kurulduğu günden bu yana ortak zeka ile bilimi savunmuştur. İnsandan yanadır, haktan, hukuktan yanadır. Birkaç ağacını keserek, tutuklayarak yok edemeyeceğimiz, düşünen, zeki, cesur beyinler ormanıdır ODTÜ. Keşke bütün üniversitelerimiz ODTÜ gibi olsaydı. Ülkemizde ne işsizlik, ne yoksulluk kalırdı. Pankart taşıyan öğrencilerini gözaltına alıp tutuklayacağımıza, oturup ne dediklerine baksak, onları hoşgörü ile dinlesek belki biz de bir adım ileri gideriz insanlık aleminde.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa