29 Haziran 2018 23:05

Apple'ın bozuk klavyeleri

Apple'ın bozuk klavyeleri

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Eğer çevrenizde bir Apple hayranı varsa büyük olasılıkla Apple’ın ürettiği cihazların ne kadar güzel, ne kadar zarif, ne kadar sorunsuz olduklarına dair söylevlere maruz kalmış; sizin “normal PC”nizin aksine Macbook’ların sorunlardan nasıl azade olduklarına dair söylevleri dinlemişsinizdir.

Güncel Macbook modelleri piyasaya sürüldüğünde dört bir yandan övgü salvoları başlamıştı: çok ince, çok hafif, çok zarif, trackpadi kusursuz, klavyesi muhteşem… Ancak bu övgü silsilesinin üzerinden çok da fazla bir zaman geçmeden Macbook ve Macbook Pro kullanıcıları klavyelerine dair şikayetlerle Apple servislerine başvurmaya başladı. Kiminin çeşitli tuşları çift basıyordu, kiminin tuşları basmıyordu, kiminin ise tuşları kafasına göre takılıyordu. Cihazlarını servise götürenler “Tuşun arasına toz kaçmıştır” gibi bir klavyenin bozulması için absürt sayılabilecek gerekçelerle karşılaştı. Yine Apple destek sayfalarında 2017’de yayımlanan bir dokümanda Apple söz konusu sorunu yaşayan 2015 ve 2016 model Macbook sahiplerine cihazlarını hava spreyi ile nasıl temizleyebileceklerini anlatıyordu. Oysa Apple bu cihazları tanıtır-ken “İkinci nesil kelebek tipi mekanizmaya sahip klavye, geleneksel makas tipi mekanizmayla karşılaştırıldığında dört kat daha stabil tuşlara sahip. Üstelik, daha fazla konfor ve duyarlılık sağlıyor.” iddiasında bulunmuştu. Söz konusu iddia bu yazının yazıldığı saatlerde hâlâ Apple’ın Macbook Pro sayfasında yer almaya devam ediyor[1]. 

İkinci nesil kelebek mekanizma kullanan ilk modelden bu yana geçen üç yılın ve üç ayrı toplu davanın sonunda Apple ikinci nesil kelebek mekanizma adını verdiği mekanizmanın sıkıntılı olduğunu kabul ederek bir tek tek tuşları ya da ihtiyaç halinde tümden klavyeyi ücretsiz olarak değiştireceği bir değişim programı başlattı. Değişim programının sayfasında verilen listeye göre 2015 başlarından itibaren üretilen 12 inç Macbook’lar ile 2016’dan itibaren üretilen 13 ve 15 inç Macbook Pro’lar söz konusu sorundan etkilenen modeller. Programın sayfasında yeni takılacak tuşlar ya da klavyelerin geliştirilmiş bir tasarım olup olmayacağına yani sorunun değişim sonrası da tekrarlayıp tekrarlamayacağına dair bir bilgi olmadığı gibi değişim işleminin ne kadar süreceğine yani Apple sahiplerinin cihazlarından ne kadar süreyle mahrum kalacağına dair de bir bilgi yok. Apple’ın değişim programı açıklanana kadar tamir işlemi için klavyenin de üzerinde bulunduğu üst panelin tümden değiştirildiğini ve bunun eğer cihazın garantisi bitmişse oldukça pahalı bir işlem olduğunu da hatırlatalım. 

Aranızdaki Apple hayranları “Ne olmuş ki, bak işte ücretsiz olarak değiştiriyor Apple” demeden esas soruna gelelim. Sorun Apple’ın bir ürününde tasarım hatası çıkması değil. Herhangi bir üründe tasarım hatası çıkabilir. Sorun tasarım hatasını keşfettikten sonra Apple’ın ne yaptığı. Bu hatanın keşfedilmesi yeni değil. Apple yatabildiği kadar süre boyunca kulağının üzerine yatmayı, bu arada da sorundan muzdarip olanların bir kısmından ciddi servis ücretleri almayı, sorundan haberdar olduğu halde 2017 modellerinde sorunlu klavyeleri kullanmayı tercih etti. Oysa müşterisine biraz saygısı olan her hangi bir üreticinin söz konusu klavyeleri yeni ürünlerinde kullanmayı durdurması ve eski ürünlerinde kullanılan klavyeleri ya da bu olmuyorsa cihazları tümden değiştirmesi gerekirdi. 

[1] https://goo.gl/T6GkYr , 29.06.2018 09:33 UTC’de arşivlenmiş versiyon: https://goo.gl/7A61D3
 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa