25 Haziran 2018 00:25

‘Baskın seçim’e ‘manipülasyon’la tüy dikildi!

‘Baskın seçim’e ‘manipülasyon’la tüy dikildi!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bu yazı kaleme alındığı saatlerde, Erdoğan’ın yüzde 50+1’i aşacağı, AKP tek başına Meclis çoğunluğunu sağlayamasa da, AKP-MHP ittifakının parlamentoda çoğunluğu sağladığı AA tarafından ilan edilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, YSK’nın geçici sonuçları açıklamasını beklemeden, sadece AA’nın verdiği sonuçlara dayanarak, bu sefer “balkon”dan değil de masa başından olsa da bir “zafer konuşması” yapmış, AKP ve MHP ise kutlamaları başlatmıştı.

Ancak, diğer cumhurbaşkanı adaylarının AA’nın verdiği sonuçlar ve CHP’nin iddialarıyla ilgili ne söylediği de belli değildi.

CHP sözcüleri, YSK’dan da doğrulattıklarını söyledikleri bilgileri öne sürerek, AA’nın verilerinin bir manipülasyon olduğunu, gerçekte henüz sandıkların yarısının bile sayılmadığını öne sürerek, AA verilerinin kabul edilemez olduğunu, ilan edilen sonuçları kabul etmeyeceklerini açıkladılar.

CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin de, YSK’nın seçimin geçici sonuçlarını açıklamasından sonra konuşacağı belirtildi.

Son iki aylık gelişmelere bakıldığında, 24 Haziran’a gelen süreç; “OHAL altında bir baskın seçim süreci” olmasının yanında, “devletin, yerel yönetimlerin ve hükümetin pervasızca ve hiçbir yasa, hukuk tanınmadan seçim süreci boyunca kullanıldığı”, “medyanın yüzde 90’ının havuza bağlandığı, devlet televizyonunun AKP televizyonu olarak kullanıldığı”, “AKP’nin 16 yıllık iktidarı boyunca mağdur ettiği kesimlerin çaresizliğini bir kez daha istismar edip oylarını rezil bir rüşvetçilikle satın almayı amaçladığı”, “din-mezhep ve milliyetçilik istismarının damga vurduğu”... bir seçim süreci olmuştur.

Dün ise bu seçim süreci, YSK’nın görevlerini AA’ya devredip sahneden çekildiği bir seçim olarak Türkiye’nin siyasi tarihine kara bir leke olarak geçmiştir.

16 Nisan referandumunda açık yasa hükmüne karşın, mühürlü oy pusulalarını geçerli sayarak referandumu hileli hale getiren YSK, 24 Haziran seçimini de kenara çekilip AA’nın manipülasyonuna alan açarak, kendisine biçilen rolü yerine getirmiş görünmektedir.

Sonuçlar üstüne tartışma akşamın ilk saatlerinden itibaren başlamış olmasına karşın, gece yarısına kadar YSK’nın, örneğin en azından CHP’nin iddiaları üstüne, herhangi bir açıklama yapmaması ilginç olduğu kadar manidardır da.

Kuşkusuz olup biten ne sadece AA’nın manipülasyonu ne de  YSK’daki bir ekibin AA’ya “manipülasyon alanı açması” gibi, bu kurumlar ve onların yöneticilerinin tutumuyla sınırlıdır. Olanı biteni böyle görmek gerçeğin sadece yarısını ama önemsiz yarısını görmektir. Tersine 24 Haziran seçiminin bir baskın seçim olarak organize edilmesi ve seçimin böyle, YSK ve AA’nın bir “organize işi” haline getirilmesi, son yıllarda devletin “bağımsız” kurumlarının “tek parti tek adam rejimi” doğrultusunda nasıl bir “parti kurumuna dönüştürüldüğü”nü göstermesi bakımından önemlidir.

Belki siz bu yazıyı okuduğunuz saatlerde, YSK ortaya çıkıp seçimin geçici sonuçlarını ilan etmiş olacaktır. Bu da bazı tartışmaları sonuçlandırırken, aynı zamanda bu veriler üstünden sonuçlar çıkarılması için başka tartışmaların önünü açacaktır.

Bu tartışmaları bu köşeden önümüzdeki günlerde çeşitli boyutlarıyla sürdüreceğiz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...