24 Haziran 2018 01:00

Türkiye Satranç Federasyonu geri adım attı

Türkiye Satranç Federasyonu geri adım attı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçen hafta bu köşeden “Türkiye Satranç Federasyonu Bakanlığa Karşı” başlığı altında TSF’nin, Red Bull ile ortaklaşa düzenleyeceği turnuvanın yasalara aykırı olduğunu belirtmiştim. Satranç oynadığımız turnuva salonları, spor salonu statüsündedir ve spor salonlarında enerji içeceklerinin reklamı yapılamaz. Yaptığımız haberin hemen ardından TSF web sayfasından bir açıklama yaptı. ‘’Türkiye Satranç Federasyonu ve Red Bull ortaklığında gerçekleştirilecek Satranç Turnuvaları tarihleri, sporcularımızın talepleri doğrultusunda ve TSF Ulusal Etkinlik takvimine daha uygun olacak şekilde güncellenmiştir” diyerek turnuvanın ertelendiğini açıkladı. Etkinlik takvimini hazırlarken, gençlerimizin yurt dışındaki turnuvaları nedeniyle liglerimizde oynayamayacağını düşünemeyen TSF yönetimi, söz konusu Red Bull olunca “Sporcularımızın talepleri doğrultusunda”  ve “Etkinlik takvimine uygun olacak şekilde” gibi komik bir açıklamaya başvurmuştur. Söz konusu olan Red Bull’dan gelecek paralar olduğunda ellerini ovuşturanlar, www.change.org adresindeki “Engelli sporculardan lisans ücreti alınmasın” kampanyasına atılan yaklaşık 30 bin imzayı görmezden gelmeye devam edecektir elbette. Gülkız Tulay yönetimindeki TSF’nin açıklamalarının ciddiye alınır bir tarafı olmadığı gibi, daha sonra yapılacağı açıklanan bu turnuvanın gerekirse hukuki zemine taşınacağını hatırlatmak isterim.

LİGLER BAŞLIYOR

Bu yıl satranç liglerimiz, 9 Temmuz’da Konya’da Kulüpler Şampiyonası ile başlayıp 2. ve 1. ligle devam ederek, Türkiye İş Bankası Süper Ligiyle sona erecek.  Statüsü gereği ilk altı takımın 2. lige çıkacağı Kulüpler Şampiyonası, satranç kulüpleri açısından sportif başarının ötesinde, Federasyon seçimlerinde oy kullanabilme hakkı kazanabilmeleri açısından büyük önem taşıyor. Buraya kadar her şey olması gerektiği gibi görünse de ortada büyük bir gariplik var. K.K.T.C.’den katılan iki takım Kulüpler Şampiyonası final yarışmalarında yer alıyor. Eğer bu iki kulüpten herhangi birisi ikinci lige terfi ederse başka bir ülkenin kulübü  olduklarından hukuken Federasyon seçimlerinde oy kullanma hakları olmayacak. Bu durum lig sıralamasını da değiştireceğinden, oy verme hakkına sahip olabilecek takımları etkileyeceği ortadadır. Antidemokratik bu durum karşısında Federasyon yöneticilerinin en ufak bir çabasını görmüyoruz. Diğer taraftan K.K.T.C.’ de hâlihazırda bir satranç ligi bulunmaktadır. Türkiye’de her yıl 40 TL ödediğimiz sporcu lisansı ücretine kıyasla K.K.T.C.’de aldığınız lisans, ömür boyu geçerli oluyor. Ama olur da  K.K.T.C.’deki satranç liginde oynamak isterseniz yabancı statüsünde oynayacağınızı bilmenizde fayda var. Federasyon yönetimi, kendisini eleştirenlere ceza vermek için sosyal medya takip raporlarını okumaktan bu konularla ilgili çalışma yapmaya pek zaman bulamıyor sanıyorum.

HAFTANIN OYUNU

Köşemizde sizlerin oyunlarına yer vermeye devam ediyoruz. Paylaşmak istediğiniz oyunlarınızı  tarih, rakip ve turnuva bilgisiyle bana ulaştırın. Bu haftaki oyunumuzu gönderen okuyucumuz Engin Katipoğluna teşekkür ederiz.

Engin Katipoğlu - Berkay Çelik - 2018 Türkiye Kupası

1.e4 c5 2.Af3 g6 3.d4 cxd4 4.Vxd4 Af6 5.e5 Ac6 6.Vh4?! (Çok tercih edilmeyen bir hamle, daha iyi seçenekler 6.Va4 ya da 6.Vf4) 6...Ad5?! (6...Axe5 7.Axe5 Va5+ 8.Ac3 Vxe5+ 9.Fe2 Fg7 10.Ff4 Va5 11.0–0–0 0–0 devam yolunda siyah hafif üstün olacağı rahat bir oyun elde edebilirdi) 7.Ve4 (7.Fc4! Özellikle açılışta taş gelişimini tercih etmek, genelde daha iyi sonuç verir) 7...Ac7 8.Ac3 Fg7 9.Fg5?! (9.Ff4 tercih edilmeli, siyahın d5 ile rahatlamasına izin verilmemeliydi) 9...d5 10.exd6 Vxd6 11.Ff4 e5 12.Fb5?! (Beyaz şanslarını abartiyor. Fe3 ya da Kd1 oynamak gerekliydi ki, bu durumda siyah hafif üstün olacaktı) 12...0–0! (Siyah konumu doğru değerlendiriyor. Kfe8 hamlesini hazırlıyor) 13.Kd1 (13.Fxc6?? exf4 14.Fa4 Ff5 15.Vc4 Fe6 16.Ve4 Fxc3+ 17.bxc3 b5 18.Fb3 Fxb3 ve ardından gelecek olan Ke8 yüzünden siyah kazanır) 13...Ff5 14.Va4 (14.Kxd6 Fxe4 15.Fxc6 Fxc6 16. Fe3     Kfe8 ve siyah daha iyi) 14...Vb4! (Gelişimin verdiği cesaretle) 15.Fxc6 Vxb2 16.Fe4 exf4 17.Ae2?? (Taktik darbelerden bunalan beyaz daha fazla dayanamıyor) 17...b5! 18.Va5 Fxe4 19.Vxc7 Kac8 20.Vxf4 Fxc2 21.Kc1 Kfe8 (Ne oynasanız kaybedeceğiniz bir konum oluştu) 22.Vd2?? Fc3 0-1

HAFTANIN SORUSU

Beyaz oynar 3 hamlede mat eder

(Not: Soruyu çözerken, rakip için en iyi hamleleri göz ardı etmemelisiniz)

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...