21 Haziran 2018 00:04

Seçimlerde gözlemci olmak

Seçimlerde gözlemci olmak

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Eşit Haklar İçin İzleme Derneği (ESHİD), 2011 yılından beri 6  ayrı seçimde yaptıkları iş birliğini 24 Haziran 2018 seçimlerinde de sürdürüyorlar. İHD ve ESHİD bu amaçla, “Bağımsız Seçim Platformu” oluşturdular. İHD 30’dan fazla şubesi ile süreçte gözlemci olarak bulunacak.

ESHİD tarafından hazırlanan ve platform bileşenlerine gönderilen 8 ayrı belge bulunmakta. Bu belgeler şöyle sıralanabilir:

-Bağımsız Seçim Gözlemciliği Rehberi

-Bağımsız Seçim İzleme Platformu hakkında bilgi notu

-Bağımsız Seçim Gözlemcileri İçin Yönerge

-135/1 ve

-135/2 sayılı YSK Genelgeleri

-YSK’nin Dil Kararı

- İl ve İlçe Seçim Kurulları İçin Genelge

- WhatsApp Kurulum Teknik Destek

“Bağımsız Seçim Gözlemciliği Rehberi”, Hukukçu-Akademisyen Dr. Çiğdem Sever tarafından hazırlanmış. Rehberde şu bilgilere yer veriliyor:

-Seçim gözlemi, demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan haklarının geliştirilmesi ve demokratik seçimlerin geliştirilmesine katkı sunmak amacıyla seçimlerin demokratik bir ortamda gerçekleşmesi, tüm yurttaşların seçme ve seçilme hakkından eşit fırsatlarla yararlanabilmesi için yürütülen ve bütün seçim dönemini kapsayan bağımsız gözlemleme ve raporlama sürecini ifade eder.(…) Seçim gözlemi, seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasına ilişkin, bilgi toplama, veri analizi, sonuç çıkarma ve raporlama ile tavsiye geliştirmeyi içerir (s.5). Sever, demokratik seçimler için uluslararası standartları da  belirtir. Bu bağlamda, katılım hakkı ve fırsatı için, periyodik seçimler, hilesiz seçimler, evrensel oy hakkı, eşit oy hakkı, seçimlerde aday olma hakkı, oy kullanma hakkı, gizli oy pusulası atma hakkını, seçmenlerin iradesinin özgürce ifadesi olarak vurgular. Katılım hakkı ve fırsatı ile birlikte bulunan, standartlar arasında da, ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, toplantı özgürlüğü, hareket özgürlüğü, ayrımcılığa tabi tutulmama özgürlüğü, etkin hukuki yollara başvurma hakkı olarak sıralanır (s.6) Sever, BM İnsan Hakları Evrensel Bildiri’sinin 21.maddesi ile BM Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin 25. maddesine dikkat çeker, ki her iki madde de insan hakkı olarak ülke yönetimine katılma hakkı  ve yukarıda belirtilen standartlarla ilgilidir. Sever, Evrensel Bildiri’nin 2, 8, 13, 19 ve 20. maddesiyle, Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesinin 2, 3, 12, 19, 21, 22. maddelerini de hatırlatır (s.7).

İHD ve ESHİD, Platform bileşenlerine gönderdikleri bir yazıda, 2011’den bu yana 6 seçimde de yürüttükleri mücadelenin kazanımlarına da işaret etmektedirler.

Şöyle:

1) 2011 ve 7 Haziran seçimlerinde oy verecekleri sandıklara ulaşamayan iki engelli yurttaş açtıkları davayı kazanmışlardır.

2) 7 Haziran seçimlerinde Türkçe bilmeyen iki kadın seçmenin başvurusu ile sandık başlarında ana dillerinde açıklama yapılmasına YSK kararı verilmiştir.

3) Ana dil konusunda TİHK ve Ombudsmanlıktan olumlu yönde tavsiye kararları çıkmıştır.

4) Platform üyesi İHD yurt dışı oyların sayım işlemine gözlemci olarak davet edilmiştir.

5) İHD ve ESHİD gözlemecileri Ağrı Belediye Başkanlığı seçimlerinde sayımların birleştirilmesi işlemine gözlemci olarak kabul edilmiştir.

6) 2011 yılından beri İHD ve ESHİD’in önerdiği seyyar sandık uygulaması yasalara girmiştir.

7) Seçilme hakkı konusunda yaş sınırı 18 yaş olarak belirlenmiştir. Ve  bu durum yasalara dahil edilmiştir.

Uluslararası standartlara uygun bir seçim ortamında değiliz maalesef.

Bu koşullara rağmen, bizim dileğimiz, halkımızın tercihinin insan hak ve özgürlüklerine değer veren partiler ve adaylar lehine olmasıdır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...