19 Haziran 2018 00:14

Erdoğan'dan büyük hamle: Seçimin en çılgın transferi!

Erdoğan'dan büyük hamle: Seçimin en çılgın transferi!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan önceki gün “en baba mitingi”ni İstanbul’da yaptı!

Erdoğan miting alanındaki kalabalığı işaret ederek, “İstanbul işi bitirmiş” dedi. Oysa, kalabalık Yenikapı Meydanı’nın ancak yarısını doldurabilmişti. Çünkü; polis alanın yarısını kapatmış, dolayısıyla alanı yarı yarıya küçültmüştü. Dolayısıyla yandaş propagandanın “alanın doluluğu” derken söylediği, alanın yarısının dolu olduğudur. Yandaş medya ve AKP sözcüleri, tamamı dolu olduğunda bile iki milyon kişi almayan Yenikapı alanının yarısında iki milyon kişinin olduğunu iddia ediyorlar. Bu da “İstanbul işi bitirmiş” tespitini “iki anlamlı” hale getiriyor.

Bu tespitin birinci anlamı; İstanbul halkının seçimde büyük ölçüde AKP’ye oy vererek “Seçimin kaderini belirleyeceği” biçimindedir. Ki, Erdoğan böyle anlaşılsın istiyor.

“İstanbul işi bitirmiş”in ikinci anlamı ise, İstanbul’un AKP’ye sırtını dönerek onu “İktidardan alaşağı edeceği”dir ki, 7 Haziran’dan beri olan gelişmelere bakıldığında bu ikinci anlamı gerçeğe daha yakındır.

Nitekim, “Büyük İstanbul Mitingi” diye adlandırılan ama AKP’nin önceki İstanbul mitingleri kadar bile kalabalık toplayamamış mitingin sadece adı büyük olmuş, özellikle de Erdoğan ne İstanbul halkına ne de İstanbul’dan Türkiye halklarına yeni bir vaatte bulunamamıştır. Tersine Erdoğan önceki mitinglerinde de olduğu gibi, İnce’nin kendine yönelttiği eleştirilere, herkesin bildiği ama kimseyi de tatmin etmeyen yanıtları bir de “Büyük İstanbul Mitingi”nde yinelemiştir.

Yenikapı’da “Erdoğan yeni bir şey söylemedi” dedik, ama haksızlık etmeyelim. Erdoğan yeni bir şey söylemediyse de yeni bir şey vardı Yenikapı’da. Bu “yeni şey”; eski başbakanlardan Tansu Çiller’di!

O Tansu Çiller ki; iktidarının son günlerinde, Mesut Yılmaz’la anlaşıp karşılıklı olarak Mecliste birbirini aklayarak yolsuzluktan Yüce Divana gitmekten kurtulan ve 28 Şubat’la birlikte siyasetten çekilip bugüne kadar da ortalıkta görünmeyen, ama “Tansu Çiller neden siyasette yok?” denecek kadar bile eksikliği hissedilmeyen eski bir başbakandır.

Ancak bu Tansu Çiller, dudak uçuklatan serveti için, “Düğününde takılan takıları” gösterecek kadar “Ticaretten anlayan”, Amerikan pasaportlu, çocuklarına Yeniköy’deki köşküne yakın Boğaz Komutanlığında askerlik yaptırmış, Türkiye’den çok Amerika’da yaşayan, “Kardak fatihi”, “yerli ve milli” olmanın bütün özelliklerine haiz önemli bir Türkiye Cumhuriyeti şahsiyetidir!

Nitekim AKP’nin “Büyük İstanbul Mitingi”nde gazetecilere, orada bulunuş nedenini; “Bugün bu milli şuurla buradayım. Karşımızda ve yakın zamanda seçimler var. Herkes bir söz söyler, ama son sözü millet söyler” diyerek, memleketin ahvalini çok derin bir biçimde ifade etmiştir!

AKP’nin miting ve meydan sıkıntısı olduğu (İnce, kendisinin reytinginin Erdoğan’dan dört kat fazla olduğunu iddia ediyor) dikkate alındığında Erdoğan’ın “Büyük İstanbul Mitingi”nde yaptığı “en çılgın transfer”in Tansu Çiller olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Hele de, eğer Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilirse kuracağı hükümette Tansu Çiller’i de bakan yapabileceğinin konuşulduğuna bakılırsa, bu transferin önemi de anlaşılmış olur!

Erdoğan’ın eski Doğru Yol Partisinden Mehmet Ağar’ı da kısa bir süre önce AKP’ye transfer ettiği dikkate alındığında, 1990’ların karanlık yıllarının iki baş sorumlusunu da yanına katıp, “Kürt sorunu yok” dedikten sonra şimdi; “Kürt yok” demeye hazırlık yaptığını söylemek yanlış olmaz.

Ama elbette bir de madalyonun öteki yüzü var.

Elbette Erdoğan oradan buradan transferler yaparken, oyunu artırmak istiyor. Çünkü 24 Haziran seçiminde AKP’nin ve Erdoğan’ın en büyük sıkıntısı oy!

Bu yüzden de Tansu Çiller transferinin AKP’ye ne kadar oy kazandırıp kazandırmayacağı önem taşıyor.

Örneğin bugün; “Tansu Çiller AKP’ye katılmış, öyleyse ben de bu seçimde AKP’ye ve Çiller’i Türk siyasetine yeniden kazandıran Erdoğan’a oy vereyim” diyecek bir kitle var mıdır? Bu sorunun bir karşılığı var mıdır?

Çiller’in son 20 yıldaki siyasetle ilişkisine bakıldığında, Çillerlerin ikamet ettiği Yeniköy’deki yalı komşularından bile AKP’ye 1 yeni oy gelmesi sürpriz olur.

AKP’ye bir katkısı olmasa da, Tansu Çiller transferi, AKP’nin ne kadar müşkül durumda olduğunu, kimyasının ne kadar bozulduğunu, ne kadar çaresiz hale düştüğünü göstermesi bakımından önemlidir. Ki bu durum, bugünün tarihini yazacak siyaset tarihçileri için, 24 Haziran 2018 baskın seçimi öncesinde Erdoğan ve AKP’nin geldiği yeri göstermesi bakımından önemli bir gösterge olacaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...