17 Haziran 2018 00:19

Satrancın plansız yönetimi

Satrancın plansız yönetimi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Türkiye liglerinde genç sporcu (U16, U20 gibi) oynatma zorunluluğu vardır. Genç sporcular hem yıldızlar liginde hem de Kulüpler Şampiyonasında, 1. ve 2. ligde, Türkiye İş Bankası Süper Ligi  genç masalarında yarışır.  Bu sene yıldızlar liginde şampiyon olan takımın sporcuları diğer liglerde oynayamayacak(süper lig hariç). Çünkü ülkemizi temsil etmek adına aynı tarihlerde Almanya'da yapılan Avrupa genç takımlar şampiyonasına katılmak zorundalar. Yani bu yılın en iyi gençlerini kendi liglerimizde göremeyeceğiz.  Bu harika plansızlık karşısında insanın nutku tutuluyor.  Türkiye Satranç Federasyonu yöneticileri, eğer biraz satranç oynayabilselerdi turnuva tarihlerini planlama konusunda kendilerini geliştirebilirlerdi.  Liyakatten yoksun yönetim anlayışından maalesef bu sonuç çıkıyor.

TÜRKİYE SATRANÇ FEDERASYONU BAKANLIĞA KARŞI

Diğer taraftan TSF web sayfasında bu hafta Red Bull turnuvası haberini görüyoruz. Turnuva tüzüğü yok. Nedir bu tüzüklerle derdi bu insanların anlamak güç. Görme Engelliler Türkiye Şampiyonasını haber dahi yapmıyor ama Red Bull için ayrı bir web sayfası açabiliyorlar. Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmiyor. Üstelik Gıda ve Tarım Bakanlığınca Resmi Gazetede yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliğinin 11-2. maddesine göre ''spor tesislerinde enerji içeceklerinin reklamı yapılamaz''. Yine aynı tebliğe göre enerji içecekleri, 18 yaşın altındaki çocuklara önerilmez. Turnuvanın tüzüğü yok ama 15 yaş ve üstünün katılabileceği ibaresi var. Yarışmaya katılacak binlerce küçük sporcuya bunun reklamını yapacak olan federasyon yönetimini suç işlememesi adına şimdiden uyarıyoruz. 

TÜRKİYE ŞAMPİYONASINDA SKANDAL

Bu yıl, 9-13 Nisan'da Afyon'da düzenlenen, Kredi ve Yurtlar Kurumu Türkiye Satranç Şampiyonasında yarışan T.G. bütün maçlarını kazanarak şampiyon oldu.  Bir süre sonra KYK, kupa, madalya ve kazandığı tüm ödülleri geri istedi. Gerekçe olarak T.G.' nin daha önce milli sporcu olduğunu, talimatnamelerine göre milli sporcuların turnuvada yarışamayacağı söylendi.  Oysa T.G 2016'da milli olmuştu. Türkiye Satranç Federasyonu bunun bir kurum turnuvası olduğunu söyleyerek topu taca atıyor. Bu bir kurum turnuvası olsa da turnuvanın tüzüğünü hazırlayan, hakemleri atayan, aynı zamanda turnuva direktörü de olan kişi Türkiye Satranç Federasyonu Afyon İl Temsilcisi. Ama TSF bizimle ilgisi yok diyerek kafasını kuma gömmeye devam ediyor. TSF İl temsilcisinin hazırladığı tüzüğe göre T.G. katılım şartlarına uyuyordu. Arapsaçına dönen bu konuyu sporcu ve antrenörüne sordum.

Neler yaşadığını bize anlatır mısın ?

 T.G.: Batman'da okuyorum. Bir ay önce ''Milli sporcu'' olan birinin 2017 KYK Türkiye Şampiyonu olduğunu öğrendim. Buna rağmen KYK müdür yardımcısına, eskiden milli sporcu olduğumu ve bu turnuvaya katılıp katılamayacağımı sordum. ''Bizden haber bekle Afyon'u arayıp soralım'' dediler. Daha sonra arayıp katılabileceğimi söylediler.  Batman KYK'nın onayıyla Diyarbakır'dan Afyon'a 18 saatlik bir yolculuk yaptım. Turnuvada benden başka milli sporcular da vardı. TSF İl temsilcisi, hakemler, Afyon KYK Müdür Yrd. ve personeli de oradaydı. Yedi maçın hepsini kazanarak şampiyon oldum. Bir ay sonra telefonla arandım ''Şampiyonluğun alındı, diskalifiye edildin, ve durumunla ilgili resmi yazı 81 ile dağıtıldı ''dediler. Bunu duyduğumda onurum kırıldı. Sanki hak etmediğim bir ödülü çalmışım gibi davrandılar.  O an satrançtan soğudum. Bir haftalık turnuvada, her maçımın 3-4 saat sürdüğü satranç masasında verdiğim emeği sorguladım. Antrenörüm konuyla ilgili resmi yazı istedi. Yazı geldikten sonra ödül olarak verilen cep telefonum hariç, kupa, madalya, kalemlik, hatta Afyon lokumu dahil tüm ödüllerimi iade etmek zorunda kaldım.

Cep telefonunu neden iade etmedin?

T.G.: Turnuvadan döner dönmez, yurt aidatımı ödemek için satmak zorunda kalmıştım.

Antrenör Sitar Yurtsever: Olayı sosyal medyada yazdığımda, TSF  Teknik Kurulu üyelerinden biri turnuvanın TSF ile bağının olmadığını not düştü. TSF kendi yönergesine uymuyor, salondaki logosuna, Afyon TSF web sayfasına sahip çıkmıyor. 2017 şampiyonasında Trabzon'dan katılarak “Milli sporcu” olmasına rağmen şampiyon olan sporcuya sahip çıkan federasyon, Diyarbakır'da ikamet eden, Batman'da okuyan bir sporcu şampiyon olunca, sahip çıkmaması akıllara başka sorular getiriyor. 2017 ve öncesinde milli olmasına rağmen şampiyon olan sporcuların ödüllerini istemediklerini biliyoruz. Bu konuda yasal olarak tüm haklarımızı arayacağız.

Bu genç sporcunun yaşadığı trajedinin sorumlusu KYK  gibi görünse de asıl sorumlunun turnuva tüzüğünü hazırlayan TSF İl temsilcisi olduğunu  ve TSF'nin de sorumluluk almayarak sporun ve bir sporcunun kariyerinin katledilmesine göz yumduğunu üzülerek görüyoruz. 

HAFTANIN OYUNUNU SEN OYNA

Bu haftadan itibaren burada sizlerin oyunlarına yer vermek istiyorum. Lütfen paylaşılacak güzellikte olduğunu düşündüğünüz oyunlarınızı  tarih, rakip ve turnuva bilgisiyle bana ulaştırın.  Bu haftaki oyunumuzu gönderen okuyucumuz Gökhan Demirağ'a teşekkür ediyorum.

Gökhan Demirağ - İsmail Tarık Baltacı 13.01.2016 Yalova İl Birinciliği

1.d4 Af6 2.Af3 e6 3.Fg5 d5 4.e3 Fe7 5.Abd2 Abd7 6.Fd3 h6 7.Fh4 0–0 8.h3 b6 9.Ve2 Fb7 10.g4 (Beyaz kazanmak adına hatları açmaya çalışıyor, fikir g5 sürerek hat açmak) Ae4 11.Fxe7 Vxe7 12.g5! (Açık hat uğruna piyon feda etmek doğru bir yaklaşım) Axg5 13.Axg5 Vxg5 14.0–0–0 c5 15.f4 Vf6 16.c3 a6 (Siyah, vezir kanadında kendi atağını başlatmak istiyor. Fakat ters kanatlara rok atıldığında tempo faktörü en önemli şeydir) 17.Af3 b5 18.Ae5 Kfd8 19.Vh5 Şf8 20.Khg1 b4 (Siyah nihayet beyazın savunmasına dokunabildi) 21.Ag4 Ve7 22.Axh6! (Beklenen feda) Af6?? (Beklenen hata. Satrançta çok bilinen bir diğer şey ise savunma yapmanın zorluğudur. Siyah'ın baskı altında sakin kalarak oynaması çok zor. Vf6 direnmek için son şanstı fakat bu durumda beyaz üstünlüğünü koruyabilir) 23.Kxg7! (Dikeyi açarak rakip şahı savunmasız bırakmak adına bitirici bir hamle) Şxg7 24.Af5+ Şf8 25.Vh8+ Ag8 26.Kg1 1-0

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...