17 Haziran 2018 00:17

Kral-Donald-show

Kral-Donald-show

Fotoğraf: Envato

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump’ın avukatları, 2017 Mayıs ayında ABD Başkanlık seçimlerini Trump’ın kazanması için Rusya’nın müdahalesi iddialarını  araştırmak için özel soruşturmacı olarak atanan FBI eski şefi Robert Müller’in dairesine müvekkillerinin makamının yasalar üstü olduğunu ve suçlu bulunması halinde kendini affedebileceğini bildirdiler. Bu açıklama, seçim gününden beri beklenilmekteydi.

Böylece Trump ve avukatları ABD eski Başkanı Richard Nixon’un (1913-1994)  sığındığı bir yaklaşımı tekrar gündeme getirdiler. Watergate Skandalı sırasında İngiliz gazeteci David Frost’un kendisiyle yaptığı bir televizyon röportajında Nixon, bir ABD başkanının özel hakları olduğunu, bu nedenle yasal olarak  kendini affedebileceğini  söyleyerek tarih yazmıştı.

Nixon kendini affetmedi ama bu işi sonraki Başkan Gerald R. Ford üstlendi. Ford, Nixon’a Watergate Skandalı ile ilgili yasadışı faaliyetleri nedeniyle cezalandırılamama garantisi sağladı.

Bilindiği gibi, 17 Haziran 1972’de 5 hırsız Watergate iş merkezindeki bir büroya girerken polis tarafından yakalanarak tutuklandı. Bu büro ana muhalefet partisi olan Demokratik Parti’nin merkeziydi. Sürdürülen soruşturma hırsızların Nixon’ın partisi olan Cumhuriyetçi Parti ile bağlantılı olduklarını ve Nixon’un bilgisi dahilinde Demokratik Parti’nin telefonlarını gizlice dinlemek üzere mikrofonlar yerleştirdiklerini ortaya koydu. Senato hukuk komisyonu, Nixon’un makamını suistimal, hukukun engellenmesi ve kongrenin suistimali iddialarıyla görevden azli için bir soruşturma başlattı. Nixon, suçunu kısmen kabul edip istifa ederek ceza almaktan kurtuldu.

Watergate Skandalı’na bağlı olarak Üst Mahkemenin 1974’te ‘hiç kimsenin Başkan da olsa yasaların üstünde olmadığı’ kararını almasıyla  bu ayrıcalık, ABD başkanlarının kendilerini affedebilmesi, çürütüldü ve tarihin çöp sepetine atıldı.

Bu temel yasa hala geçerli olmasına rağmen, ABD başkanlarının krallar gibi yasaların üstünde olduğu şimdi tekrar gündeme getirildi. Majesteleri I. Donald, yasalara göre değil zenginliği ve Başkan olmasının sağladığı ayrıcalıklara bağlı olarak erk sahiplerinin, güçlülerin kurallarına göre muamele görecek.  Trump’ın avukatlarının üst mahkemenin kararına uyacaklarına inanan var mı aranızda? Bu elit avukatlar hukuka değil Kral Donald’a hizmet ediyor. O ise tabi ki sadece kendine hizmet etmekte. “Ben Donald Trump, Donald Trump’ı affediyorum. İmza Donald Trump” açıklamasını duymamıza az kaldı. Çünkü artık ABD zenginlerinin inşa ettiği bir tımarhanede yaşıyoruz. Ve gözümüzün önünde gerçekleşenler de canlı ve renkli bir Kral-Donald- Show‘dan ibaret.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...