06 Haziran 2018 22:15

Ezber ve zeka

Ezber ve zeka

Fotoğraf: Envato

Paylaş

24 Haziran seçimlerinin sonuçlarını kim belirleyecek?

Birkaç yüz bin mutlu ve menfaatçi azınlığı çıkartırsak ki onlar zaten her devre, her renge uyum sağlayan bukalemunlar, kalan büyük insan topluluğunun sorunları hemen hemen aynı. Herkes sahip olduğundan daha fazlasını hak ediyor ve istiyor. 

Ama önümüzdeki seçimin sonucunu sadece gençler belirleyecek. Çünkü onlar, sahip oldukları anlayamadığımız mizah ve değerlendirme yöntemleri ile meydan mitinglerini dışarıdan izliyorlar. Bulundukları canlı ortamları izlemiyor, kayda alıyor ve eve gidince ekrandan izliyorlar. Derste hocalarını dinlemiyorlar kayda alıyorlar. Not tutmuyorlar tahtanın fotoğrafını çekiyorlar. Sonra bakarak çalışıyorlar. Değişik bir teknikleri var. Aceleciler. Küçücük (?) bir problemi çözmek için harcayacak zamanları yok. Her şeyi hemen ve mümkünse paketlenmiş halde istiyorlar. 

Doğru mu?

Biz eski kuşaklara göre doğru değil ama işte gerçek de bu. Zaman ileriye doğru aktığından onlar bize uyum sağlayamayacaklarına göre biz onlara uyum sağlayacağız. 

Bakış açıları da daha derinlikli. Geçtiğimiz gün yapılan LGS’ye yorumları ilginç.

“Sınavda herkes aynı sorularla karşı karşıya diyorlar ama, özellikle çok zor sorulan zekaya dayalı matematik ve fen soruları ve kolay olan ve daha çok ezbere dayanan sosyal sorular bu sınavda ezbercileri zekilerin üzerine çıkartmaya yönelik. İktidarda kalırlarsa buna benzer bir yöntemi Üniversite sınavlarına da getirebilirler.  ‘ODTÜ’ye, Boğaziçi’ye bizim çocuklarımız giremiyor’ dememişler miydi devletlilerimiz.”

Gençlerin olayları yorumlama yetenekleri kuvvetli ve tepkileri bizim gençlik tepkilerimizle kıyaslandığında daha zekice. Elektronik haberleşme ortamını çok iyi kullanıyorlar. Küçücük bir işaretle kime neyi ne için söylediklerini anlatabiliyorlar. Anadolu fareleri gibi “ilgilinin” kulağını üfleye üfleye yiyorlar, kulağı giden iş işten geçtikten sonra anlayacak kulağın gittiğini. 

Bağırıp, çağırmaktan hoşlanmıyorlar. Tüm provokasyonlara rağmen hoşlanmadıklarıyla karşı karşıya gelmiyorlar ama asla biat etmiyorlar. Geçmişe göre çok fazla örgütlüler. Dünya, çevre, insan hakları, hayvan hakları ortak paydaları. Seçme hakkına sahipler, seçilme hakkının balon olduğunun farkındalar. 

Bu seçimin sonucunu onlar belirleyecek ve bağırıp çağıran ezberi kuvvetli olana değil, düşündüğünü gözleriyle anlatan zekası fazla olana oy verecekler.    

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...