28 Mayıs 2018 00:50

Çukur

Çukur

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Hayır, son dönemlerin popüler dizisinden değil; Perinçek’in seçim bildirgesinden söz edeceğiz. OHAL ve tek adam rejimi ülkenin üstüne bir karabasan gibi çökmüşken ondan daha beter bir düzeni vaat eden bir muhalefet lideri ve bildirgesi için söylenebilecek başka bir söz bulamadık çünkü…

Peki, Erdoğan iktidarının “Perinçek’in çizgisine yaklaşmış” olmasıyla övünen ama “bu da yetmez” diyen bildirgede neler mi var?

“HDP’yi kapatacağım”, “Kürt sorununu savaşla çözeceğim”, “OHAL’i kaldırmayacağım” diyerek sıralıyor vaatlerini Perinçek! Erdoğan iktidarının uyguladığı ama seçim bildirgesine koyacak kadar açıklıkla savunamadığı ne varsa “ben yapacağım” diyor.

Perinçek, bildirgesinde “NATO’dan çıkacağız” dese de yerine Rus emperyalizminin-yayılmacılığının ideolojisi olarak ortaya çıkan ‘yeni Avrasyacılığı’ koymaktan öteye gidemiyor. Çünkü zamanında bulaştığı Maoizm’den sadece ‘üç dünya teorisi’ni kapmış ve bu teoriyi bile fikir babalarını mezarlarında ters döndürecek şekilde sadece birilerine/bir yerlere yamanmak olarak anlamıştır. Oysa ABD emperyalizmi için BOP (Büyük Ortadoğu Projesi) ne ise, Rusya için de ‘Yeni Avrasyacılık’ oydu. Yani onun antiemperyalizm ufku bir emperyalist güç yerine diğerine yedeklenmekten/yamanmaktan öteye geçemiyordu. Tıpkı 1980 öncesinde ‘Sovyet sosyal emperyalizmi’ni “baş düşman” ilan edip karşısında ABD emperyalizmini desteklemesi gibi…

Ha bir de “Esad’la görüşeceğim” hatta “Onu uçağın merdivenlerinde karşılayacağım” diyor. Ama siz bakmayın, onun ve partisindeki emekli askerlerin Suriye-Esad’ı böyle büyük bir aşkla savunmalarına. Onların bu sevdası, Rusya’nın politikalarına (yeni Avrasyacılığa) yamanmaya başladıktan sonra baş gösterdi çünkü. Yoksa çok değil daha 20 yıl önce Suriye sınırına yığınak yapıp baba Esad’ı savaşla tehdit edenler bugün Perinçek’in partisindeki eski generallerden başkaları değildi.

Bu arada Perinçek’in bu kadar hararetle savunduğu yeni Avrasyacılığı bile ne kadar anladığının oldukça tartışma götürür olduğunu söylemek gerekiyor. Mesela ‘yeni Avrasyacılığın fikir babası’ olarak gösterilen Aleksandr Dugin, bakın Kürt sorununun çözümüyle ilgili nasıl bir değerlendirme yapıyor: “İran, Türkiye, Rusya, Suriye ve Irak... Hepimiz bir araya gelir ve Kürtlere onları tatmin edecek bir şey önerirsek kendi güvenliğimizi sağlarız. Kürt kimliğini bastırmamalıyız. Çünkü biz böyle yaptıkça ABD’nin ve İsrail’in eline düşüyorlar.”(http://www.haberturk.com/prof-aleksandr-dugin-den-turkiye-ye-uyari-1701639)

Ancak Perinçek, Dugin’in söylediklerini şöyle anlıyor: “Suriye ve Irak’ın kuzeyinde ABD ve İsrail’in üzerimize sürdüğü bölücü ve yobaz terör örgütlerini hızla temizleyeceğiz. İran, Irak ve Suriye ile işbirliği yaparak, Kandil’e üç ay içinde beyaz bayrak çektireceğiz!”

Yani Dugin, elbette Rusya’nın çıkarlarını gözeterek Kürtlere karşı düşmanlık ve savaş ABD ve İsrail’in işine yarar diye uyarıyor, Erdoğan iktidarının bugüne kadar yaptıklarını yetersiz gören Perinçek ise, “yakacağız, yıkacağız, bayrak dikeceğiz” diyor.

Perinçek’in bildirgesinde “herkese iş, konut, parasız eğitim” gibi sosyal talepler de yer alıyor. Fakat bu talepler bildirgenin tamamına sinmiş olan faşizan politikalarla birleşince, Perinçek’in bildirgesinin ancak ruhunu Nazizimden alan ‘nasyonal sosyalist’ bir bildirge olmasına yetiyor.

Bu bildirgeye bakınca insanın aklına şu soru takılmıyor değil: Perinçek, bir “vatan savaşı”nda olduğumuzu ve AKP-MHP ve Vatan Partisi dışındaki bütün partileri bu savaşta “dış güçlerin uzantısı” olarak gördüğüne göre, acaba iktidar olduğunda bu “gayrı milli güçler” için ‘toplama kampları’ kurulmasını “bu kadarı da olmaz” diyerek bildirgeye kendisi mi koymadı, yoksa unuttu mu?

Neyse…

Yamanmaya çalıştığı güçlerden bile yüz bulamayan bir siyasetçi olarak Perinçek ve bildirgesi üzerinde uzun uzadıya durmaya gerek yok. Ancak bu bildirge bize 24 Haziran seçimlerine giderken meselenin Erdoğan iktidarından kurtulmanın ötesinde boyutları olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Çünkü tek adam rejimine karşı demokratik Türkiye eksenine oturmayan arayışlar ülkenin üzerine çöreklenen karanlığı büyütmekten başka işe yaramıyor. Tıpkı Erdoğan rejiminin kendi çizgisine yaklaşmasıyla övünen Perinçek ve bildirgesi gibi…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...