26 Mayıs 2018 23:25

Kiilu Abla

Kiilu Abla

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Kaliforniya’daki birçok insan için Kiilu Nyasha, bir teyze veya çok yakın bir akraba gibidir. Bunun nedeni Kiilu Nyasha’nın kamu televizyon kanalı SF Commons Channel 76’da yayımlanan devrimci program “Freedom is a Constant Struggle- Özgürlük sürekli bir mücadeledir” programının sunuculuğunu yapmasıdır. 

Kiilu Abla, Pat Gallyot olarak doğdu, Kara Panter New Haven Bölge Grubu üyesiydi ve yoldaşları tarafından sevecenlikle Kiilu Abla olarak adlandırıldı. Panter yöneticileri Bobby Seale ve Erica Huggin’e yönelik açılan davada, ABD hukuku tarafından haklarında kovuşturma sürdürülen Panter üyelerinin çoğunun davasına bakan, Avukat Charles Garry ile çalıştı. 

2002 Ekim ayında partideki yıllarını anlattığı  “Parti yaşamında bir fasıl” adlı takdir edilesi bir makale yayımladı. Kendini partiye yakın bulma nedenlerini ve üstlendiği görevleri, artık yaşlı bir üye olarak, anlattı. 1 Mayıs 1970’de New Haven’de tutuklu parti üyelerinin serbest bırakılması ve Vietnam Savaşına son verilmesi için yapılan eylemi şöyle anlatmaktaydı: “Hayatımda bir yerde eylem yapmak için toplanan bu kadar çok insan görmemiştim. Tahminlere göre ülkenin diğer bölgelerinden ve ülke dışından gelen 20 bin-50 bin kişi toplanmıştı. Savaş karşıtı ve özgürlük hareketinin tüm kesimleri biraradaydı. 1 Mayıs öncesi dağıttığımız bildirilerde eyleme gelen herkesin yanında bir tas yemek getirmesini rica etmiştik. Gerçekten de getirdiler. Yiyecekleri Garry’nin bürosunda topladık ve sonra da herkese ücretsiz yemek dağıttık. Eylemde şiddet uygulanacağı dedikoduları nedeniyle Yale Üniversitesi öğrencilerinden bir kısmı gelmemişti. İlk kez Ulusal Muhafızların müdahalesini gördüm. Şehrin yan sokaklarını kuşatmışlardı, silahlıydılar. Silahlarına süngü takmışlardı, evet süngü!”

Kiilu partiden ayrıldıktan sonra MS hastalığına yakalandı ve yıllarca tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. Hastalığını bahane edip susmadı, eylemlere katılmaktan vazgeçmedi. Yeteneklerini gelitirerek sanatçı, gazeteci, köşe yazarı ve sunucu olarak çalıştı. 

Uzun yıllar, şimdi ölmüş olan, politik tutuklu Hugo ‘Yogi’ Pinell’le dayanışma kampanyasını destekledi. Nerede olursa olsun sisteme karşı verilen mücadelenin kaynağı gibiydi. San Fransisco’daki gençler onu hareketin görmüş geçirmiş emektarı olarak sevdiler, saydılar.

Geçen ay, 78 yaşında aramızdan ayrılan anne, sanatçı, radyo, televizyon sunucusu, devrimci Kiilu Abla’yı anıyoruz. Hepimiz için büyük bir ilham kaynağıydı...

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...