23 Mayıs 2018 00:15

HDP’ye neden oy vermeliyiz?

HDP’ye neden oy vermeliyiz?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

“Üzerinde önemle durduğumuz konulardan biri de sizler, yani Avrupalı Türklersiniz. Yaşadığınız ülkelerin vatandaşlığını mutlaka alın. Veriyorlarsa alın. Çifte vatandaşlığa izin veren ülkelerde zaten sorun yok. Bu konuda çifte vatandaşlığa izin vermeyen ülkelerde, mavi kart başta olmak üzere hiçbir hakkınızı kaybetmeyeceğiniz formülleri geliştirdik. Kardeşlerim, dilinize ve dininize sahip çıkın. İyi Türkçe bilmeyen, diğer dilleri de öğrenemez, konuşamaz."

“Askerlikten, tapuya, pasaport harcından, diplomaya kadar pek çok işlemi kolaylaştırdık. Avrupa’ya sesleniyorum, Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızın sivil toplum örgütleri çatısı altındaki gayretlerini hep destekledik. Halen öğrenimini yurt dışında yapmış evlatlarımızdan 4 bini ülkemizdeki devlet üniversitelerinde eğitim öğretim görüyor."

“Şimdi burada sizlerle bazı müjdeleri paylaşmak istiyorum. Yurt dışındaki çocuklarımızın ana dilini öğrenmeleri için, hafta sonu okullarını kuracağız. Diaspora’daki gençlerimize ayrılan üniversite kontenjanlarını 2 katına çıkarıyoruz."

“Dövizle askerliği 6 bin eurodan bin euroya düşürmekle kalmadık, 38 yaşını aşmış ancak dövizle askerliğe başvurmamış kişilerin sorunlarını da yakında çözüyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geride bıraktığımız hafta Bosna Hersek’te Avrupa’da yaşayan Türkiyelilere seslenirken bunları söyledi.

Erdoğan’ın Türkiye’de 24 Haziran’da yapılacak seçimlerde verecekleri oylarla seçim sonuçlarını etkileme potansiyeline sahip olan Avrupa’daki Türkiyelilere, “Haklarınıza sahip çıkın, anavatanınız Türkiye sizin arkanızda” anlamına gelen bu mesajlarını bir de Türkiye gerçekliği ile kıyaslamalı okuyalım.

6 milyon oy desteğine rağmen eş başkanları ve milletvekilleri tutuklu olan, belediyelerine kayyım atanan HDP seçmenleri 24 Haziran’da da, eğer oy verecekleri parti yüzde 10 barajının 0.1 oranında altında bir oy alsa dahi Mecliste temsil edilemeyecek. ‘Cumhur’ ya da ‘millet’ ittifakında yer alan ve belki yüzde 1 oy ancak alabilecek olan partiler Mecliste temsil edilebilecekken HDP, yüzde 9.99 oranında oy alırsa, kazanacağı vekiller, diğer partilere -bölge illerinde büyük oranda AKP’ye-  yazılacak.

Türkiye’de yaşayan Kürtlerin ana dillerinde eğitim hakkından yoksun olmalarına ek olarak, seçimlerdeki siyasal tercihlerinin HDP’yi desteklemek yönünde olması halinde daha baştan bir barajla karşı karşıya bırakılmış olmaları gerçeği bu seçimleri adaletsiz kılan temsil ölçütlerinin başında geliyor.

Belki anlaşılır nedenlerle HDP’nin barajı aşamaması halinde AKP’nin tek başına iktidarının önünün açılacağı vurgusu muhalifler tarafından sıkça yapılıyor. Ancak son iki seçimdir verdikleri oy, partileri barajı aştığı halde yok sayılan HDP seçmenleri açısından, ‘Aman barajı aşın, yoksa hepimiz birlikte yanarız’ anlamına gelen bu görev yüklemesi bile fazlasıyla gaddarca ve dramatik değil mi? ‘Acaba Türkler kime oy verecek?’ sorusu neredeyse hiç akla gelmezken, ‘Acaba Kürtler kime oy verecek?’ sorusunun adeta bir sınava tabi tutucu havası bile, Türkiye’deki seçim düzlemlerini ele alırken siyaset sosyolojisi bakımından üzerinde düşünmeye muhtaç. Barajın aslolarak Kürt siyasi partilerini engellemek için devrede tutulduğunun zaman zaman itiraf  da edildiği gerçeğine rağmen, bu antidemokratik engeli aşmayı Kürt seçmenin görevi saymak yerine HDP’nin barajı aşmasının hayatiyetinin sorumluluğunu da birlikte taşımak gerekiyor. Bu Türkiye’nin bütününde iktidarın politikalarından mağdur olan ve siyasal bir değişimi arzulayan diğer kesimlerle Kürt seçmenin çıkarlarının kesiştiği gerçeği kadar, bir halkın milyonlarca oyunun onu Meclis dışında tutarak bedavadan başka partilere yazılmasının engellenmesi sorumluluğu açısından da böyle. 

Bosna’da yaşayan Türklere Türkiye’nin onların anavatanı olduğu duygusu ile yaklaşılırken, Türkiye’de yaşayan Kürtler ise ‘siyasal ambargolu vatandaşlar’ olarak mı kalacak? Kalmamalı. Tam da bu nedenle, Kürtler dışında özellikle Türk seçmenlerin HDP’ye verecekleri her oyun bu açıdan bir ‘el uzatma’ anlamı da olacak. Ve yine tam da bu nedenle HDP’ye oy vermeniz için HDP’li olmanız gerekmiyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...