19 Mayıs 2018 00:15

Üçüncü müsün sonuncu mu?

Üçüncü müsün sonuncu mu?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Süper Lig ekseninde yıllar yılı bitmek bilmeyen bir tartışmayla kapısını açalım bu haftaki Köşe Gönderi’nin. Düşmemeyi garantileyen takımların, ligin son haftalarına “motivasyondan uzak” bir şekilde maça çıktığı dillendirilir hep. Bunun bir benzeri de 3. Lig ve Bölgesel Amatör Lig için söylenegelmiştir. Ancak bu tarz durumların önüne geçmek için hayata geçirildiği izlenimi uyandıran uygulamaların doğurduğu mağduriyetler ne olacak?

İl kontenjanı uygulamasından bahsediyorum. Her şehrin belirli bir kontenjanda takımla yer aldığı Bölgesel Amatör Lig’de, bu kontenjan dahilinde lig sıralamasında kendi şehir takımları arasında son sırayı alan takım doğrudan düşebiliyor. Daha somut bir şekilde ifade edelim.
X şehrinin, üç kontenjan hakkı varsa; bu takımlar ligi sırasıyla ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci sırada bitirdiyse beşinci sıradaki takım doğrudan küme düşüyor. Ancak birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sırada bitirselerdi ve lider olan takım 3. Lig’e çıksaydı; dördüncü sırayı alan takım sadece düşmemek için playout (baraj maçı) oynayacaktı. 

GELELİM 2017-2018 SEZONUNA…

Geçtiğimiz hafta “2018 Model Playout” başlığıyla baraj maçlarını ele aldığım, Bölgesel Amatör Lig’in sezon raporunu bu hafta da il kontenjanı münasebetiyle doğrudan düşen takımlarla devam ediyoruz. Bölgesel Amatör Lig’de bir kontenjanı olan Tunceli’nin, BAL 2. grupta yer alan iki temsilcisinden 62 Pertekspor 51 puanla ikinci, Dersimspor ise aynı puanla fakat averajla üçüncü sırayı aldı. Lig üçüncüsü, lider hariç tüm takımlardan daha fazla galibiyet almış olan Dersimspor küme düştü.

BAL 4. grupta 14 takım arasında ligi yedinci sırada bitiren 43 puanlı Atakum Belediyespor, 49 puanlı Ladik ve 45 puanlı Çarşambaspor’un gerisinde kaldığı için Samsun kontenjanı nedeniyle küme düştü. Gene aynı grupta, tek kontenjanı olan Sivas’ın ligi sondan üçüncü sırada bitiren temsilcisi Sivas Demirspor doğrudan küme düştü. BAL 5. grupta ise düşme hattından 20 puan fazla toplayarak dokuzuncu sırayı alsa da Adana takımları arasında son sırayı alan Kürkçülerspor da doğrudan düşen takımlar arasında yer aldı.  

Bazen iki puan, bir lige bedeldir. BAL 6. grupta, grup numarasının da tesadüfü müdür bilinmez Ankara takımları arasında bir can pazarı yaşandı. 37 puanlı Çubukspor 6., 35’er puanlı Keçiören Bağlumspor ve Sincan Belediyespor ise 7. ve 8. sırayı aldı. Bu takımlardan, tahmin edebileceğiniz üzere Sincan Belediyespor doğrudan düştü.

BAL 7. grupta Mersin takımları arasında son sırayı, ligde ise düşme hattından on puan yukarıda dokuzuncu sırayı alan Anamur Belediyespor ile Konya temsilcilerinin sonuncusu olan sondan üçüncü sıradaki Konya Ereğlispor doğrudan Süper Amatör’e düştü. Ligi yedinci sırada bitirse de Denizli takımları arasında son sırayı almaktan kurtulamayan Sarayköy 1926 FK ile 11. sıradaki, Aydın takımları arasında son sırayı alan Bozdoğan Belediyespor da BAL 8. grupta doğrudan küme düşen takımlar oldu.

Manisa’nın Bölgesel Amatör Lig’deki temsilcileri Somaspor, Yunus Emre Belediyespor ve Alaşehir Belediyespor arasında son sırada Alaşehir Belediyespor yer aldı ve kulüp doğrudan küme düştü. Her ne kadar sondan üçüncü sırada olsa da küme düşme hattıyla arasında dokuz puan fark vardı…

İstanbul takımları sıralamasında son sırayı alan BAL 10. grup takımlarından Feriköy ile, aynı grupta Kütahya takımları sıralamasının sonuncusu Tavşanlı Moymulspor doğrudan düşen takımlardan. Feriköy ligi 9., Moymul ise 10. sırada bitirmişti… BAL 11. grupta ligi dördüncü sırada bitiren Kartal Bulvarspor ile beşinci sırada bitiren Beylikdüzüspor, gruptaki diğer İstanbul takımları ligi ikinci ve üçüncü sırada tamamladığı için doğrudan küme düşerken; Sakarya takımları arasında sonuncu olan 11. sıradaki Sapanca Gençlikspor ve Bursa takımları sıralamasında son sırayı alan 12. sıradaki İnegöl Kurtuluşspor da doğrudan küme düşen takımlar arasında yer aldı. Yani 14 takımdan oluşan grupta son iki sırayı alan takımlar da dahil olmak üzere altı takım doğrudan küme düştü!

12 gruptan oluşan Bölgesel Amatör Lig’in son grubunda da İstanbul takımları kontenjan nedeniyle doğrudan düştü. Lig dokuzuncusu Çıksalınspor ile on birinci sırayı alan Çekmeköy Belediyespor, illerinin sıralamasında son ikiye girdikleri için doğrudan küme düşmekten kurtulamadılar…

SONUÇ NİYETİNE

İl kontenjanı uygulamasının doğru yönleri de yok değil. Bazı şehirlerin takımlarının, şehrin hacmi nedeniyle daha çok olmasının önüne geçtiği bir gerçek. Misal, Süper Amatör Ligi’ndeki grup -ve haliyle şampiyon- sayısı çok daha fazla olan İstanbul’a bir set çekiyor. Aksi takdirde Bölgesel Amatör Lig İstanbul’un arka bahçesi olup çıkacak! 

Fakat bu uygulamaya bir “başarı” kıstası getirilmesi şart. Ligi dördüncü sırada bitiren takımın küme düşmesi, dünyanın neresinde olursa olsun göze de kulağa da saçma gelen, emek ve ödül kavramlarıyla da örtüşmeyen bir sonuç. Amaç, “daha paralı” takımları futbol arenasına çıkartmak değilse, il kontenjanı uygulamasında sistematik düzenlemeler yapılması gerekiyor. Yoksa bu mağduriyetlerin önü hiçbir zaman kesilemez.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...