15 Mayıs 2018 00:08

‘Tarzan bu kez zorda’!..

‘Tarzan bu kez zorda’!..

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Herkül’lü, Masist’li, Tarzan’lı Hoolywood filmleri pek modaydı çocukluğumla gençliğimde.
Mitoloji, özellikle Kahramanlar Çağı, yarı-tanrı kahramanlara fazlasıyla eğiltip büktürülürdü. Herkül örneğin, “bir Türk(ün) dünyaya bedel” olduğundan bile çok ve “Arşimet’in kaldıracı”na sahipmişçesine dünyayı devirir dururdu. Dünya bir tarafa kahramanımız bir tarafa olurdu daima.

Sonra o kadar olmasa da, Tarzan çıkageldi. Afrika’nın balta girmemiş ormanlarıyla savanlarında vahşi hayvanlar tarafından büyütülmüş Tarzanımız, Herkül kadar olmasa bile, yine “dünya”nın altından girer üstünden çıkardı. Hayvanları yönetir, kötülerle mücadele edip onları yenerdi.

Mitolojik ya da değil, kahramanlık öyküleri ya da destanların ortak özelliği iyinin hep kötülere üstün gelmesiydi.
Şimdi de liderinin eliyle açıklanan AKP manifestosu, kendisini “erdem, irade ve cesaret”le tanımladı. Fark şurada ki Herkül’ü düşmanları bile kahraman olarak tanımlarken, AKP kendi kendisini “erdem”li saydı. Tarzan, dünya çocuklarının hemen tümünün yüreğinde yaşayan kahramanlarıyken, tabii ki Erdoğan da “kahraman”. Toplumun yarısına yakını, son anketlere göre yaklaşık yüzde 40’ı onu düpedüz kahraman görüyor. Ancak bir sorun var ki, bu ülke insanının yüzde 60’a yakını Erdoğan’ı yine “kahraman”, ama olumsuz kahraman sayıp nefret ediyor. Her vesileyle dışa vuruyor duygularını. Gezi’de vurmuştu; “darbecilik” ve “faiz lobisinin kumpası” dendi! 2017 16 Nisan referandumuyla vurdu, mühürsüz zarflar geçerli sayılıp hileye baş vuruldu durumu toparlamak için. Kahramanımız boş bulunup “Halk tamam derse giderim” dedi, 24 saat geçmedi, Twitter”da “T A M A M” 2 milyon tweetle dünyada tavan yaptı. “Gençler sıkıldınız galiba” dedi, yine aynı şey, “SIKILDIK”lar şampiyonluğunu yakaladı.

Açık ki, bu kez “Tarzan zor durumda”!

Zaten bu zorluk nedeniyle, Erdoğan hiç yapmayacağı şeyi yapıp önünde 1.5 yıllık süresi daha varken cumhurbaşkanlığından vazgeçerek, danışıklı olarak Bahçeli’yi öne sürüp kendi istemiyormuş gibi, baskın seçim kararı almak zorunda kaldı.
Seçim hilelerinin yasaya bağlanması aynı nedenledir. Son referandumda zar-zor tersine çevrilen yenilginin neden ve belirtilerinin artık daha fazlasıyla biriktiği saptanıp bu kez “Eşek sağlam kazığa bağlanma”ya çalışıldı: Hile resmileştirildi. Sandık da taşınacak, başına polis-jandarma de dikilecek, gerekirse el konacak, zarflarda mühür falan gerekmeyecekti. Bin kez “koalisyona karşıyız” açıklaması yapılmıştı, ama şimdi BBP’nin binde birkaçlık oyuna bile muhtaç olunmuş, MHP’yle ittifak zorunda kalınmıştı. Sözde “yerli-millilik”tendi! NATO’cular aman da ne kadar milliydiler! Pek “cumhurcu”, yani “halkçı”ydılar! Ondandı, yoksa üç oya muhtaçlıktan değildi!

Seçimi de erkene aldıran ekonomi öylesine dikiş tutmayıp bayır aşağı gitmektedir ki, uçan kuşa muhtaç duruma gelinmiş, seçim gezilerinin ortasında İngiltere ziyaretine üç gün ayrılmıştır. Oysa İngiltere’nin merhemi olsa kendi keline sürecek. Brexit’in zorladığı İngiltere ele muhtaçtır, Türkiye gibi pazarıyla kendisini rahatlatacak ülkeler aramaktadır rahatlamak için. AKP Türkiye’yi onun üç kuruşluk yatırımına muhtaç etmiştir ve bu sıkışıklıkta avuç açılmaya gidilmiştir. Ama milliliktir hâlâ! Katiyen batılı emperyalistlerle düşülüp kalkılmamaktadır!

Tarzan gerçekten zordadır bu kez! Uçan kuştan medet ummaktadır. Saadet’le ittifak aramış, ama onlar da yanaşmayıp karşısında yer almışlardır. Herkes görmektedir ki, AKP, milliyetçilik ve şovenizmin onca tırmandırılışına rağmen artık düşüştedir. Bırakın halkı ve burjuva rakiplerini, kendi içinde bile kırılmalar yaşamaktadır. O cesaretsizliği ve sağlamcılığıyla ünlülüğünün altı çizilen A. Gül bile bu kez Erdoğan karşıtıdır ve rakip adaylığı denemiştir karşısında. Olmamıştır, ama net biçimde ayrı düşülmüş, karşı karşıya gelinmiştir. Davutoğlu ve diğerleri de öyledir ve hiçbiri AKP vekil adayı değillerdir bu seçimlerde. Kötü ünlü Gökçek de değildir.

Görülmektedir ki, iş 2. Tur’a kalırsa, bu “Tarzan’ın sonu” olacaktır. 24 Haziran’da neyi var neyi yoksa yüklenecektir. Savunma da kuvvetli olmak ve karşı saldırıya dayanmak zorundadır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...