01 Mayıs 2018 00:15

1 Mayıs kutlu olsun!

1 Mayıs kutlu olsun!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bugün dünyanın her yerinde işçiler, emekçiler, başlıca kentlerde, sanayi havzalarında ortak taleplerini haykırmak için meydanlara çıktılar.
Ve yine bugün dünyanın her yanında, kendi geleceklerini işçi sınıfının geleceğine bağlamış gençler, çevreciler, hak savunucuları, kadınlar, inanç özgürlüğü, hak eşitliği isteyen halklar, kendi talepleriyle alanlarda olacak.

Çünkü bugün; 1 Mayıs, İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü!

2018 1 Mayısı’nı dünya işçi sınıfı;

- İşçi ve emekçilerin kazanılmış en temel haklarını hedef alan çok ağır saldırılar altında olduğu,

- Dünyayı yöneten emperyalist güçlerin, her çelişme ve sorunu bahane ederek güç mücadelesine giriştikleri, “bölgesel krizler” bahane edilerek, “paylaşım haritalarının yeniden çizilmek” istendiği ve bütün olup bitenlerin “vekalet savaşı”, “ticaret savaşı”, “soğuk savaş” kavramlarıyla karşılandığı koşullarda kutluyor.

Kısacası bugün dünyanın başlıca merkezlerinde, 1 Mayıs bayrağı altında alanlara çıkanlar, doğrudan ya da dolaylı olarak; Trumpların, Putinlerin, Macronların, Merkellerin, Maylerin yönettiği dünyaya karşı, insanların insanca ve kardeşçe yaşadığı, sömürüsüz, savaşsız, bir dünya talebini dile getirecekler.

Türkiye’de ise 1 Mayıs, pek çok ülkeye ve geçmiş yıllara göre çok daha ağır koşullarda gerçekleşiyor.

İşçiler ve emekçiler 1 Mayıs’ı Türkiye’de grev hakkının kullanılmasının yasaklandığı, kamu emekçilerinin iş güvencesinin OHAL kullanılarak ortadan kaldırıldığı, iş cinayetlerinin tırmanışa geçtiği koşullarda karşılıyorlar.  İşsizliğin ve yoksulluğun baskısı altında çalışma koşullarının olağanüstü zorlaştığı koşullarda emekçiler alanlara çıkıyorlar. 

Öte yandan Türkiye’de bu yıl 1 Mayıs; “savaş hali” uygulamalarıyla desteklenmiş OHAL altında, yasal ve anayasal hakların umursanmadığı, içeride ve dışarıda süren askeri girişimlerin, ülkenin tek adam rejimine sürüklenmesi için sahnelenen seçimin belirlediği bir siyasi gündemin baskısı altında kutlanıyor. 

Kuşkusuz bu yılki 1 Mayıs kutlamalarında da kortejlerde döviz ve pankartlar taşınacak. Atılacak sloganlar, yapılacak konuşmalarda yine ülke gündemi hakkında işçilerin, emekçilerin görüş ve istekleri dile getirilecek.

Bütün bunların ötesinde işçilerin ve kendi geleceklerini 1 Mayıs değerlerinin tarif ettiği bir dünyada gören  her çevreden katılımcıların, kendi arasındaki birlik ve mücadele isteğinin, dayanışma ruhunun, 1 Mayıs coşkusu üstünden ülke sathına yayılması da önemlidir. 

Bizler de Evrensel çalışanları olarak; bu birlik, mücadele ve dayanışma duygularına katılıyor; 1 Mayıs’ın tüm katılımcılarının, işçi bayramında çalışmaya zorlanan ama gönülleri 1 Mayıs alanında olanların 1 Mayısını coşkuyla kutluyoruz!

*** 

Kuşkusuz ki, Erdoğan-Bahçeli ittifakının “baskın seçimi”, 2018 1 Mayısı’nın kutlama hazırlıkları sırasında olduğu gibi kutlamalardan sonra da (2 Mayıs gününden itibaren) en öne çıkan gündem olacaktır.  

Bu yüzden de 1 Mayıs alanlarında sağlanan birlik, ortak mücadele duygusu ve dayanışma ruhu seçim sürecinde de devam etmelidir. İşçi sınıfının, halkın taleplerinin seçim meydanlarında da yansıması, dahası “tek parti tek adam rejimi”nin güçlerine karşı; barış, özgürlük ve demokrasi taleplerinin savunulmaya devam etmesi önemlidir.

1 Mayıs alanlarındaki birlik heyecanını, mücadele coşkusunu, dayanışma isteğini seçim çalışmalarında da göstermek için;

- Haydi tek parti tek adam rejimi savunucuları karşısında birleşmeye,

- Haydi 1 Mayıs alanlarına yansıyan taleplerimizle mücadeleye!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...