28 Nisan 2018 23:14

40 yıldır tutuklu, suçsuz bir adam: Zeke

40 yıldır tutuklu, suçsuz bir adam: Zeke

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Pensilvanya’nın güney doğusunda Charles Goldblum’un yargılandığı bir dava büyük yankı uyandırdı. Söylendiğine göre Goldblum, 9 Şubat 1976’da Georg Wilhelm adındaki birini Pittsburg’daki bir otoparkın çatısında öldürmüştü. Goldblum, bir avukatlık bürosunda vergi avukatlığı yapan, ek olarak Pittsburg Üniversitesinde muhasebe dersleri veren 26 yaşında evli bir adamdı. Babası Beth-Shalom Sinagogu’nun tanınmış bir hahamıydı. Duruşma gününe doğru gazetelerin attığı manşetlere bakıldığında Goldblum’un mesleki yaşantısının kısa sürede sona ereceği açıktı.

Goldblum açısından dava süreci bir belaya dönüştü. Kamuoyunda yankı uyandıran bir öldürme olayında zanlı olarak yargılanmak da kötüydü ama suçlu olmadığını bile bile mahkum edilmek çok daha kötüydü. Goldbulm’un bu konuda ne söyleyeceği açıktı, Savcı Peter Dixon ve hakim Donald Ziegler’in sözleri ise dikkat çekiciydi. Dixon, yıllar sonra mahkemeye ilettiği yeminli ifadesinde George Wilhelm’in öldürülmesi davasında Goldblum’un suçsuz olduğunu belirterek sonucu hukuki yanılgı olarak niteledi. Hakim Ziegler ise Goldblum’un erken serbest bırakılması için defalarca Pensilvanya tecil komisyonuna başvurmuştu. Ziegler, eğer Goldblum’la ilgili kararı 12 jüri üyesi değil de tek başına kendisi almış olsaydı beraat kararı çıkacağını düşünmekteydi.

Arkadaşlarının Zeke diye adlandırdığı Goldblum, Clarence Miller adında 38 yaşındaki birinin kurbanı olmuştu. Miller, çocuk gibi düşünen, hayal dünyasında kurduğu öyküleri gerçekmiş gibi anlatan biriydi. Miller, Goldblum’u Wilhelm’in katili olmakla suçladı. Üç kez yalan makinesinden geçirildi hiçbirinde başarılı olmadığı için sonunda o da hapse atıldı.

Polisler olay yerine geldiğinde Wilhelm’i bir çok yerinden yaralı ve kanlar içinde buldular. Birçok yerinden bıçaklanmıştı. Buna rağmen yaşıyordu ve tüm gücünü toplayarak; “Clarence...Clarence Miller yaptı...” dedi. Ölmek üzere olan bir kişinin ifadesi mahkemede en muteber kanıtlardan olmasına rağmen 31 Ağustos 1977’de yapılan duruşmada jüri Goldblum’u suçlu buldu. Miller’in ifadesi temelinde müebbet cezaya ek olarak 15-30 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bir yıl sonra ise Miller, Wilhelm’i öldürmekten müebbet hapse mahkum oldu. 2006 yılında hapishanede öldü. Tüm bu gelişmelere rağmen Goldblum hâlâ Pensilvanya hapishanesinde tutuluyor.

Ve Charles  “Zeke” Goldblum, ailesinin desteğiyle özgürlüğü için mücadeleye devam ediyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa