17 Nisan 2018 00:15

Eriha'nın duvarları

Eriha'nın duvarları

Fotoğraf: Envato

Paylaş

ABD’nin güneyindeki fideliklerde kölece çalıştırılan veya hapse atılan siyahlar, yüz yıllar boyu uzun nefesli özgürlük mücadelelerini İncil’deki benzerlikler ve hikayelerle dile getirdiler. Tutsaklıktaki bitmeyen karanlık gecelerinde bu hikayeleri özgürlük türkülerine çevirdiler. Daha sonraları bu türküler Negro Spirituals/Siyahların İlahileri olarak adlandırıldı.

Bunlardan biri “Joshua fought the battle of Jericho/ Joshua Eriha Savaşı’nda savaştı” adını taşıyordu. İncil’in eski vasiyetinde anlatılan Eriha’nın fethine gönderme yapılmaktaydı. Öyküde şimdilerde Batı Ürdün’deki otonom Filistin bölgesinde bir şehir olan Eriha’nın Mısır’dan kaçan İsrailliler tarafından fethi anlatılmaktaydı. Şarkının nakaratında “Joshua Eriha Savaşı’na katıldı ve şehrin duvarları gürültü içinde çöktüler” denmekteydi.  
Afrika’dan getirilen kölelerin çoğu okuma-yazma bilmiyordu, bu nedenle eskiden beri bildikleri duaları siyahların özgürlük türkülerine çevirerek söylediler. Gürültülü şekilde şahmerdan boynuzlarının vuruşuyla çöken Eriha duvarları, bir gün mutlaka yıkılacak hapishane duvarlarının sembölüydü. ABD’de 20. yüz yılın ortasında genç siyahların özgürlük hareketi başladığında, Eriha adı özgürlüğün efsanevi atmosferinin simgesi olarak üstlenildi. 

20 yıldan beri Jericho Movement/Eriha Hareketi siyah devrimcilerin, Kara Panter Partisi, Siyah Özgürlük Ordusu ve diğer devrimci örgütlerin emektarlarının özgürlüğü için mücadele ediyor. Bu hareket, uzun süre, 15 yıl önce henüz 53 yaşında ölen değerli devrimci Safiya Bukhari tarafından yönetildi. Kendisi de yıllarca Kara Panter Partisi’nin yöneticiliğini yapan, Siyah Özgürlük Ordusu’nda savaşan ve Yeni Afrika Cumhuriyeti’nin başbakan yardımcısı olan Bukhari, ömür boyu tüm gücüyle politik tutukluların özgürlüklerine kavuşturulması ve sömürgeciliğe karşı mücadele edilmesi için çaba harcadı. On kişinin yapacağı işi yaptığı, on kişi kadar mücadele ettiği söylendi durdu. Safiya’yı tanıyanlar bunun abartı olmadığını çok iyi bilirler. 

Cesareti, çalışkanlığı ve siyahların özgürlüğü için fedakarca mücadele etmesi nedeniyle sevdiğimiz Safiya artık yaşamıyor. Ancak tüm yaşam enerjisini akıttığı Jericho Movement/Eriha Hareketi varlığını koruyor. Eriha Hareketi, siyah köle ve tutukluların özgürlüğü için yüzyıllardır sürdürülen mücadeleye devam ediyor. Ve biz, köleleştirilmiş siyahların zincir şakırdamalarını da duyarak, özgürlüğe duyulan özlemi anlatan acılı, trajik bir türkünün  nakaratını söylüyoruz: “Joshua Eriha Savaşı’nda savaştı ve şehrin duvarları gürültü içinde çöktüler!”

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...