11 Nisan 2018 23:03

Taner Kılıç’ın özgürlüğü

Taner Kılıç’ın özgürlüğü

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Taner Kılıç, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesinin 2014 tarihinden itibaren geçen aya kadar başkanlığını yapmış bir insan hakları savunucusudur. Avukattır. Uzmanlık alanı da mülteci hukukudur.

Bilindiği gibi, insan haklarını savunma hakkı bir insan hakkıdır. Herkesin hakkıdır. İnsan haklarını bireysel olarak ya da başkalarıyla birlikte savunan insanlara da insan hakları savunucusu deniyor.

Birleşmiş Milletler, İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi (9 Aralık 1998) insan hakları savunucularına tanınan hakları, yetkileri, devletlerin görev ve  yükümlülüklerini gayet açık ve net bir biçimde düzenlemiştir.

Taner Kılıç, 6 Haziran 2017 tarihinden beri özgürlüğünden yoksun tutuluyor.

Hakkında açılan dava “Büyükada davası “ dosyası ile birleştirildi ve sonra da duruşmalar sırasında yargılamayı yapan mahkeme Taner’in tahliyesine karar verdi. Ancak savcılığın itirazı üzerine cezaevindeki tahliye işlemleri sırasında tekrar tutuklandı.

Bu konu da çok ilginç. OHAL öncesinde böyle bir yetki savcılara tanınmamıştı. Tanınmaması da gerekiyor, özgürlük ilkesine saygı gereği… Yargılamayı yapan mahkeme sanığın özgürlüğüne karar veriyorsa buna itiraz yolunun olmaması gerekiyor. Tutuksuz yargılama esastır, masumluk-suçsuzluk karinesi de dayanağıdır.

CMK 104.madde, “Şüpheli veya sanığın tutukluluk hâlinin devamına veya salıverilmesine hakim veya mahkemece karar verilir. Bu kararlara itiraz edilebilir” şeklinde düzenlendi.

Eskiden tahliye talebinin reddine dair bir karar verilirse, CMK’deki “ret kararına itiraz” hükmü gereği tutukluluğun devamı yönündeki kararlara itiraz edilebiliyordu.

Şimdi ise yukarıda da belirtildiği gibi, “Bu kararlara itiraz edilebilir” şeklinde düzenlenmiştir. Dolayısıyla yalnız sanığın tahliye talebinin reddine dair kararlara değil, tahliye kararlarına da itiraz yolu KHK ile açılmış oldu.

Bu düzenleme 20 kasım 2017 tarihli 696 Sayılı KHK’nin 93.maddesiyle getirilmiş oldu. KHK’nin bu hükmü, 1 Şubat 2018 tarihli 7079 sayılı Kanun’un 88. maddesiyle yasalaşmıştır.

Taner Kılıç arkadaşımıza atılı suç, “silahlı terör örgütü üyeliği” suçu.

Taner, “Fethullah Gülen Terör Örgütü (FETÖ) üyeliği” ile suçlanıyor.

Okuyucuya bir kişisel gözlem notumu da vermek isterim. Taner Kılıç namazında niyazında bir insandır. 2014 yılından itibaren Af Örgütü Türkiye Şubesi başkanı olduğu için Af Örgütü de İHOP bileşeni olduğu için, ortalama iki ayda bir yaptığımız yönetim kurulu toplantılarına Af Örgütü adına katılmaktaydı. Namaz vakti, benim odamda kitaplığımda dürülü olarak bulunan seccadeyi alır ve namazını kılardı. Seccade hâlâ kitaplığımda dürülü halde bulunmakta ve Taner’i beklemektedir.

Ben Taner’in herhangi bir nedenle Gülen hareketine yönelik övücü ya da o hareketin propagandasına yönelik bir sözünü duymadım.

Hakkındaki iddia için iki delil sunuluyor mahkemeye. Birisi telefonunda ByLock bulunması. ByLock suçlamasını çürüten bilirkişi raporları var. Raporlara göre, ne ByLock indirme var ne de kullanma. İkinci suçlama Bank Asya’da hesabının olması. Tamam da, kızının okul ücretleri okulun hesabının bulunduğu bu bankaya yatırılıyordu. Bunda suç olacak ne var?

Biz bunları söylüyoruz da, Taner Kılıç’ın hâlâ hapiste olması da bir realite…

Peki ne yapmak gerekiyor?

Bence Taner Kılıç’a hemen şimdi özgürlüğü iade edilmeli.

İkinci olarak herkes için ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğüne saygı gösterilmeli.

Bu da maddi yasalardaki ifade, toplanma, örgütlenme özgürlükleri alanında yapılması gerekli değişiklikler yanında, hukukun üstünlüğü ilkesine saygıya dönüşle mümkün olabilir. Hukukun üstünlüğü ilkesi, AİHM’nin, Silver ve diğerleri/İngiltere kararında (1983) belirttiği gibi, haklarımıza ve özgürlüklerimize kamu otoritelerinin müdahalesinin etkili hukuksal denetimi anlamına gelir. “Bağımsız ve tarafsız yargı” yapar bu hukuksal denetimi. Unutmayın.

Biz böyle düşünüyoruz.
Sonuç olarak diyoruz ki, yurttaşların tüm hak ve özgürlükleri, hukukun güvencesi altında olmalı…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...