02 Nisan 2018 23:40

İki nesnel bir öznel faktör

İki nesnel bir öznel faktör

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Erken mi zamanında mı, bir fal açılmadığı kaldı. AKP Kongresini öne alıp seçim yasasıyla ne var ne yok değiştirilerek hile tümden serbest bırakılınca, tırmandı.

Oysa... Seçim ister erken isterse olağan zamanında yapılsın, hatta isterse hiç yapılmasın ya da hileli olsun, ikisi nesnel biri öznel, kısa vadede değişmez üç faktör var.

Hile serbestisi elbette gündemde tutulmalı. Sadece seçim nedeniyle değil, genel olarak da hileyle ve hileye başvurarak iflah olunamayacağı, bunun zafiyet ve zayıflık nişanesi olduğu ortaya konmalı. Hile kabullenilmemeli.

Ve oysalar... Birinci nesnellik. Yine büyüdük! Hem de 3. çeyrekte 11 küsur ve toplamda 7.4. Ama Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Şimşek de içinde olmak üzere, bu “büyüme”, “şom ağızları” kapatmaya yetmiyor. Nasıl yetsin?

Dolar 4, avro 5, benzinse 6 lirayı geçti. Elektrik üç ayda yüzde 11’den fazla zamlandı. Zamlanmayan zorunlu tüketim maddesi kalmadı. Yiyecek, içecek, giyecek yani. Bir de ulaşım. Beyaz eşyayı saymıyoruz bile. Köylünün tarım ve hayvancılık ürünleri para etmiyor, ama kimse ne et ne de fasulye ve nohut yiyebiliyor. Teşvik ve kolaylıklar da işe yaramıyor ve işsizlik bir türlü aşağı çekilemiyor. Cari açığı yakalayabilene aşkolsun.

Maliye Bakanı çıkıyor, “ihracat zirvede” açıklaması yapıyor. Ancak tek gözle önünü görmek imkansız. Doğru, 2017’de ihracat artıyor. Artış oranı yüzde 10.2. İthalatsa 17.9’luk artış oranıyla uçuyor. Hele ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2016 aralığında yüzde 69.6 iken bu yıl aralıkta yüzde 59.2’ye düşmüş. Eee, buradan nasıl bir övünme payı çıkarılabilir? Hele Alman firmaları Türkiye’den mal alımını durdurmaya yönelmişken.

Sonra C.Bşk. Erdoğan “Partide kendi ayağımıza kurşun sıkanlar var. AKP’ye zarar verebilecek tek şey dava şuurunu kaybetmiş kendi içimizdeki arkadaşlarımızdır” diyor. “Milli varlıklar”ın satış işinin başındaki “yerli ve milli” Başdanışman Yiğit Bey M. Şimşek’in kastedildiğini bildiriyor. Ama M. Şimşek de “tekçi” anayasa değişikliğini desteklemişti! Hangi ayın kaçında üzerine çarpı işareti düşeceği belirsiz Yiğit Bey de öyle!

Burada kendisini her yer ve zamanda boylu boyunca ortaya koyan öznel faktör başını gösteriyor. Tekçiliğin ne düzeltme ne de düzeltilme olanağı var. Ekonomik alandan siyasal alana geliyoruz. Tekçi yasakçılık, baskı ve hem içeride hem dışarıda zor alanı. Ve aynı zamanda, hilelere karşı mücadele de içinde olmak üzere, parlamenter mücadeleyle sınırlı tutulursa kazanılamayacak olan demokrasi mücadelesi alanı. Tekçilik, son örnekte de görüldüğü gibi, kendi kendisini de dağıtıcı. Düşenin dostu olmaz, ama düşme bir tarafa, tekçilik teklediğinde bile tek bir dostu olmadığı görülecek. Ancak kendiliğindencilikten kötüsü yoktur ve mücadele yükseltilmeden edilemez.

Yumuşak karın ekonomidir ve kızgınlık nedeni budur. Ne doların yükselişi görmezden gelinebilir ne de ajitasyon kampanyalarıyla faizler düşürülebilir. Üstelik inşaata endeksli ekonomi pamuk ipliğine bağlanmış demektir!

İkinci nesnellikse dış politikadadır. Orta büyüklükteki ekonomisiyle Türkiye’nin cürmü bellidir, fazla yüklenme kaldırmaz. Amerika’yla Rusya arasındaki rekabetin açtığı alanda ikisi arasındaki çelişmelere oynanarak sadece zaman kazanılmamış, ABD dengelenerek manevra olanağı da bulunmuş, Suriye’de iki önemli adım atılmıştır. Bir başka Başdanışman İlnur Çevik, açık sözlülükle “Rusya hava sahasını açmasaydı bırakın el Bab’a ve Afrin’e girmeyi, insansız hava aracı bile uçuramazdık” diyor ki, doğrudur. “Manevra alanı” bulunmuştur, ama şimdiden Rusya’ya bu denli muhtaç da olunmuştur.

Ama... emperyalistler arasındaki ilişkiler gözlerimizin önünde sertleşiyor. Bir çifte ajanın zehirlenmesi dolayısıyla İngiltere ile Rusya arasında başladı ve NATO’yla küçük birkaçı dışında AB ülkelerinin tutumuna dönüşerek, Rus diplomatlar sınır dışı ediliyor. Dışişleri “Kimyasal silah  kullanımı insanlık suçu”, “Kınıyoruz” diye geçiştiriyor ve Türkiye kimseyi sınır dışı etmiyor. Ama daha önce olmazsa, 11-12 Temmuz’da Brüksel’deki NATO toplantısında ortak karar dayatılınca ne olacak? Sonsuza kadar ABD ile Rusya arasındaki çelişkilere oynanarak Rus oluruyla “yerli ve millilik” sürdürülemez! “Taraf olmayanın bertaraf olacağı” zaman uzak değil!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...