29 Mart 2018 00:51

İHOP’un yeni OHAL raporu

İHOP’un yeni OHAL raporu

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İHOP “21 Temmuz 2016-20 Mart 2018 Olağanüstü Hal Uygulamaları Güncellenmiş Durum Raporu”nu yayımladı. Rapor 8 bölümden ve çok sayıda alt bölümden oluşuyor. Şöyle:

Bölüm I. Olağanüstü Hal Yönetimi :

Olağanüstü Hal İlanı ve Süresi ,Olağanüstü Hal Kararnameleri ve TBMM Denetimi ,Olağanüstü Hal Kararnamelerinin Kapsamı , OHAL Süresi ile Sınırlı Tedbirler,  OHAL ile Sınırlı Olmayan Tedbirler , OHAL Kararnamelerinin Yargısal Denetimi, OHAL Kararname ve Uygulamalarının İnsan Hakları Denetimi, Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi Açısından Derogasyon (Kısıtlama) ve Sınırları, İnsan Hakları Mekanizmalarına Bildirimler ,  Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Mekanizmalarının Denetimi

Bölüm II. OHAL altında Gözaltı ve Tutuklama Tedbirleri:

Gözaltı ile İlgili OHAL Uygulamaları , “Terörle Mücadele” Operasyonları , “Siber Suçlara Karşı” Operasyonlar, “Zeytin Dalı Operasyonu”, Tutuklama ile ilgili OHAL Uygulamaları ,Ceza ve Tutukevlerinde Durum, Yasal Düzenlemeler, Tutukluluk ile ilgili Anayasa Mahkemesi Kararları , Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubuna Yapılan Başvurular , Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevlerine Yönelik Denetim ,

Bölüm III. Soruşturma ve Kovuşturma Süreçleri :

Soruşturma Süreçleri , OHAL Döneminde Açılan Soruşturma ve Davalar ,

Bölüm IV. Kişilere Yönelik OHAL Tedbirleri- Kamu Görevinden İhraçlar, 

İhraç Kararı Alma Yetkisi, İhraç Zaman Tablosu, İhraç Kararlarının Kurumlara Göre Dağılımı, Özet Tablo, Türkiye Büyük Millet Meclisinden İhraçlar, Bakanlıklardan İhraçlar , Yargi Kurumlarından İhraçlar, Yüksek Öğrenim Kurumlarından İhraçlar, Bölüm V. Kuruluşlara Yönelik Tedbirler (kapatma) 

Özel Sektör Kuruluşları, Özel Sağlık Kuruluşları, Özel Öğretim Kuruluşları, Özel Üniversiteler, Kayyum Atanan Şirketler/Ticari Kuruluşlar, Kapatılan Medya Kuruluşları (Yazılı, Görsel ve İşitsel Basın-Yayın Kuruluşları) 

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) Devredilen Medya Kuruluşları, Kapatılan Haber Ajansları, Kapatılan Gazeteler, Kapatılan Dergiler, Kapatılan Radyolar, Kapatılan Yayınevi ve Dağıtım, Kapatılan Televizyon Kanalları, Kapatılan Sivil Toplum Kuruluşları, Dernek Statüsüne sahip kuruluşlar, Vakıf Statüsüne Sahip Kuruluşlar 

Bölüm VI. Kayyum Atanan Belediyeler 

Bölüm VII. OHAL Tedbirlerine Karşı Başvurular 

Bölüm VIII. OHAL kararnameleri ile mevzuatta yapılan düzenlemeler (Liste) 

Bu bir DURUM raporu sevgili okuyucular. Raporda, sayılar da var. Kişilere ve kurumlara dair sayılar.İnsanlar ve kurumlar zorunlu olarak sayılarla ifade ediliyor. Bazıları da -gazete, dergi, yayın kuruluşu, TV, vakıf,dernek- adıyla sanıyla anılıyor.

20 Mart itibariyle cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü olarak bulunan insan sayısı 224 bin 974 olarak kaydedilmiş. OHAL tutuklamalarında dikkat çeken meslek mensupları raporda şöyle belirtilmiş:

“Askerlik kurumu mensupları, yargı mensupları,  kamu görevlileri, milletvekilleri, belediye başkanları, öğrenciler, avukatlar, iş insanları, Gazeteciler, İnsan Hakları Savunucuları …”

Raporda Anadolu Ajansının yaptığı habere yer veriliyor: Buna göre  15 Temmuz 2016’daki darbe girişimine ilişkin olarak 283 dava açıldı ve 23 Mart 2018 tarihi itibarıyla 106 dava sonuçlandırıldı. 592’si ömür boyu olmak üzere 805 sanık hapis cezasına mahkum edildi.

Raporda belirtildiğine göre, kamu görevinden ihraç edilenlerin sayısı 116 bin 512’dir.Bu kamu görevlilerinden 3 bin 829’u göreve iade edilmiştir. Böylece 112 bin 683 kişi hakkındaki ihraç kararı uygulanmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığından  33 bin 497 kişi ihraç edilmiştir. 4 bin 279 hakim ve savcı yetkilendirilmiş kurul kararlarıyla ihraç edilmiştir. İhraç edilen kamu görevlilerinin, toplamda  22 bin 28’i kadındır. 

Milli Eğitim Bakanlığından lisanslı olarak özel eğitim ve öğretim kurumlarında görev yapan 22 bin 474 öğretmenin lisansı iptal edilmiştir. Kapatılan 15 özel (vakıf) üniversitede görevli 3 bin 41 akademisyenin akıbeti bilinmiyor.Haklarında nasıl bir hukuki sürecin yürütüldüğüne dair bir bilgi bulunmuyor. 20 Mart 2018 tarihi itibarıyla 18 aydır süren OHAL döneminde toplamda  5 bin 822 akademisyen , 118 kamu üniversitesinden ihraç edildi. 

Bu akademisyenlerden, yüzde 18.7’sini (1049) kadın akademisyenler oluşturdu. 386’sını, 2016 yılının ocak ayında “Barış İçin Akademisyenler” 36 bildirisine imza atan akademisyenler oluşturdu. İhraç edilen akademisyenlerin sadece 141’i hakkında verilen ihraç kararı kaldırıldı. İhraç edilen akademisyenlerin  840’ı  profesör (yüzde 14,59), 1026’sı doçent (yüzde 17.86), 1510’u yardımcı doçent (yüzde 26.13), 1523’ü araştırma görevlisi (yüzde 25.57) , 476’sı öğretim görevlisi (yüzde 8.15), 447’si okutman/uzman kadrolarında görev yapıyordu. 

20 Mart 2018 tarihi itibarıyla 1064 özel eğitim kurumu (anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise), 360 özel kurs ve etüt merkezi, 847 öğrenci yurdu, 48 özel sağlık merkezi, 15 özel vakıf üniversitesi, 2 Konfederasyona bağlı 29 sendika, 1424 dernek, 145 vakıf, 175 medya ve yayın kuruluşu kapalıdır. Ayrıca 985 ticari işletme Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredilmiştir.

Durum vahim…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...