27 Mart 2018 00:50

‘Yaşamı savunmalıdır şiir’

‘Yaşamı savunmalıdır şiir’

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçen haftanın içinden 21 Mart 2018 Çarşamba günü, nasıl bir gündü dersiniz? Hatırlatayım: 21 Mart, “Dünya Şiir Günü”ydü! Ve işte o gün, Pen Yazarlar Derneği, bu yıl “Pen Şiir Ödülü”ne değer gördüğü şairi açıkladı: Dostum Cengiz Bektaş! 

Geleneğe göre, Türkiye’de 21 Mart “Dünya Şiir Günü Bildirisi”ni Pen Şiir Ödülü’nü alan şair hazırlar. Ben Ankara’da oturduğum için, İstanbul’daki ödül törenine gidemedim. Ancak, 21 Mart günü gazetemiz Evrensel’de, 68 kuşağından değerli şair ve yazar Gülsüm Cengiz imzalı öyle bir yazı yayımlandı ki, “Yaşamı Savunmalıdır Şiir” başlıklı bu yazıyı okurken 21 Mart Dünya Şiir Günü’nün duygulara seslenen törensel taraflarını kaçırmadığımı hissettim. 

Gülsüm Cengiz’in “şair kimliği”ni tanımlayan bu yazısından yaptığım alıntıları okurlarıma sunmak istiyorum:

“Şairin gözleri keskindir, öyle keskindir ki, boyundan büyük buğdayı taşımaya çalışan karıncayı, uç uç böceğinin beneklerini, sabah çimenlerinin üstündeki çiy tanelerini görebilir. (…) Şairin kulakları duyarlıdır; öyle duyarlıdır ki, rüzgârın dokunuşuyla buğday başaklarının söylediği türküyü duyabilir. (…) Şairin evreni geniştir, öyle geniştir ki, uçsuz bucaksız ovaları, yüksek dağları, gürül gürül akan ırmakları, okyanusları, yıldızlı bir gökyüzündeki bütün yıldızları alır içine. (…) Şairin yüreği sevgi doludur, öylesine doludur ki, yaşanan, devinen her şeye âşık olur. Sevdalı yüreklerin çarpıntısını, ateşli gözlerdeki kıvılcımı yüreğinde duyumsar, yaşar, yaşatır. Salt kendi sevdası değildir onu sevdalı kılan; doğadaki otun, kuşun, böceğin her birini ayrı sever; gün batımlarının, şafakların; ilkyazda kıpırdanan yaşamın ayrı bir anlamı ve yeri vardır yaşamında. (…) Gören, duyan düşünen ve seven şairin ufku geniş, önü açıktır. (…) Şair, kendi yüreğinin kabuğunu çatlatıp yaşama kök saldığında, yaşam ona şiirin yolunu da gösterir. Yaşam varsa şiir de vardır.”

Evet, 1996 yılında yazdığı Yaşamı Savunmalıdır Şiir adlı şiirinin son dizelerinde söylediği gibi:

Şiir yaşam içindir!
Tanıklık etmelidir gününe,
Yaşamı savunmalıdır şiir!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...