25 Mart 2018 01:14

Öğretmenler özel tim komandosu değildir

Öğretmenler özel tim komandosu değildir

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Amerika Birleşik Devletleri’nde kamu okullarında öğretmenlik yapmak zor bir iştir. Öğretmenler çocuk ve gençlere bir şeyler öğrettiklerinde bu zor işi yerine getirmiş olurlar. Ve maalesef bu işi çok düşük bir maaş karşılığında yaparlar. ABD Çalışma Bakanlığı tarafından görevlendirilen ulusal iş piyasası istatistiklerini değerlendirip uluslararası istatistiklerle karşılaştırmalar yapan Washington’daki bir kurumun (Bureau of Labor Statistics /BLS) bir araştırması bunu ortaya koyuyor.  

BLS’nin son verilerine göre öğretmenlerin yıllık maaşı ortalama 53 bin dolar. Öğretmenler arasında kadınlar çoğunluğu oluşturuyor ve kadın öğretmenlerin yıllık geliri erkek öğretmenlerinkinden 10 bin-20 bin dolar daha az. Bunun nedeni aynı işi yapmalarına rağmen erkeklerin yaptığı işin daha değerli görülmesi. Diğer taraftan bir polisin yıllık ortalama geliri ise 70 bin dolar civarında. 

ABD Başkanı Donald Trump’ın son okul katliamı sonrası öğretmenlerin silahlandırılması talebini ileri sürmesi, onun öğretmenlik mesleği ve bu mesleği icra eden insanları nasıl gördüğünü, ne derece küçümsediğini ortaya koyuyor. Halbuki öğretmenler çocuklarımıza hayatı öğretebilmek, içlerindeki sevgiyi onlara taşıyabilmek için eğitimleri süresinde maddi açıdan da birçok fedakarlıkta bulunmaktalar. 

Bu değerli pedagogları okullarına yarı otomatik silahlarla saldıran, katliam yapan gençlere karşı silahlandırmak akla hayale gelecek bir çözüm olabilir mi? Tabi ki hayır! 

İşte bunu düşünebilmeleri, Trump taraftarlarının öğretmenleri Amerika’nın askeri bir kale haline getirilmesi için silahlandırma hayaline sahip olduklarını da gösteriyor. Aynı öğretmenler daha iyi ders kitapları, daha iyi dijital öğretim materyalleri ve bilgisayar talep ettiklerinde ya da maaşlarına zam istediklerinde onları Glock silahlarıyla veya AR 15 otomatik silahlarıyla donatmak isteyen aynı politikacılar tarafından utanmazca taleplerde bulundukları için şamar oğlanı haline getiriliyor  veya görmezden geliniyor. 

Öğretmenler özel tim komandoları değildir. Kimse onlardan okullarında bu işi yapmalarını bekleyemez. Gün be gün aşırı çalıştıkları, düşük maaş aldıkları ve gereken saygıyı görmedikleri için stres içinde çalışan öğretmenlerin buna ek olarak silahlandırılıp çocukların korunmasını üstlendiklerinde neler olabileceğini düşünebiliyor musunuz?  

Şimdilerde ABD eğitim sisteminde öğretmen olarak çalışmak hiç de kolay değil. Ancak, bir öğretmenin öğrencilerinde merak ve öğrenme duygularını uyandırdığını fark etmesi kadar güzel bir şey olamaz. Bu nedenle tüm öğretmenlerin silah taşımaya değil kamuoyunun desteğine ihtiyacı var. Daha iyi ders kitapları, pedagojik çalışmaya ve saygıya daha fazla yer ve zaman, maaşların arttırılması ise Trump rejiminin ajandasında yer almıyor. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...