19 Mart 2018 22:48

'Newroz pîroz be' deme bilinciyle…

'Newroz pîroz be' deme bilinciyle…

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçtiğimiz hafta sonunda çeşitli kentlerde başlayan Newroz kutlamaları, yarın Diyarbakır (ve diğer illerde yapılacak kutlamalarla) Newrozu’yla zirvesine ulaşacak.

Newroz, bütün ön ve orta Asya halkları için doğanın uyanışının müjdelenmesidir.

Newroz’u tarihi bilinmeyen bir zamandan bugüne getiren ikinci önemli dayanak ise “Demirci Kawa” efsanesidir.

Bugün açısından da gerek Kürt halkı gerekse özgürlük ve kurtuluş mücadelesi veren diğer halklar için Newroz bir özgürlük bayramıdır. 

Efsane’ye göre Kawa, zalim hükümdar Dehak’ın zulmüne karşı başkaldıran halkın başına geçerek zalimlerin düzenini yerle bir eder. Tarihi bilinmeyen “o zamandan beri” de Ortadoğu ve Ön Asya da halkları, ne zaman başları sıkışsa, Newroz’u bir özgürlük bayramı, egemenlerin zulmünden kurtuluş için bir mücadele günü olarak kutlamıştır. Çünkü halk için asıl bahar, “insanın uyanışı”dır; bu da insanın “Özgürlüğüne kavuşmasıyla mümkün”dür.

Bu yüzden denilebilir ki Demirci Kawa, güçlü kolları, taşıdığı sembolik değerlerin oluşturduğu görkemle oluşan kah bu halkın kah diğer halkın özgürlük mücadelesinin başında yürür gibidir! 

Afrin “özerk bir kanton” olarak örgütlendiğinde, Afrin halklarının özgürlük ve kurtuluş mücadelesinin sembolü olarak kentin merkezine Kawa heykeli dikilmişti. ÖSO da bunu bildiği ve genel olarak özgürlük mücadelesine karşı olduğu için Afrin’e girdiğinde en önce Kawa’nın heykelini yıkmıştır! Genelkurmay da Kawa’nın Afrin halkı için anlamını ve önemini bildiği için olacak, ÖSO’nun Kawa heykelini yıkmasının kendileriyle ilgisinin olmadığını belirtmek amacıyla, “Halkların kültürel ve tarihi değerlerinin tahrip edilmesini doğru bulmadığını” açıklamak ihtiyacını duymuştur. 

Afrin’in TSK ve ÖSO tarafından ele geçirilmesine tepki olarak IKBY’nin Süleymaniye kentinde üç gün yas ilan edilmiş, “yas” kapsamında Newroz’un kutlanmayacağı açıklanmıştır. Ama aynı nedenle Diyarbakır Newrozu’nda daha görkemli bir gösteriyle, Kürt halkının taleplerinin dile getirilmesi beklenmektedir.

Evet bu yıl da Türkiye’de Newroz, geçen yıl olduğu gibi OHAL koşullarında; yasaklamalar, HDP ve DBP’li siyasetçilere karşı yoğunlaşan gözaltıların, baskıların eşliğinde kutlanmaktadır. Nitekim bazı illerde OHAL valileri, Newroz’u yasaklarken, Diyarbakır başta olmak üzere diğer bazı illerde ise slogan, pankart sınırlamalarıyla da olsa serbest bırakılmıştır.

Geçtiğimiz hafta sonu yapılan kutlamalarda da görüldüğü gibi, Newroz kutlamaları başlıca; “eşit hak” ve “barış” talepleri etrafında birleşmektedir.

Yarın Diyarbakır başta olmak üzere İstanbul, Ankara ve İzmir gibi* büyük kentlerde yapılacak Newroz kutlamalarında da, TSK ve ÖSO birliklerinin Afrin’den geri çekilmesi talebinin öne çıkmasının yanında;

-Barış, özgürlük demokrasi, Kürt halkının eşit hak talebi, 

-OHAL’in kaldırılması ve KHK’ların iptal edilmesi, içeride ve dışarıda “savaşa hayır” diyen politikaların geliştirilmesi,

-“Tek parti tek adam rejimi”ne karşı mücadelenin talepleriyle... “Newroz pîroz be” denileceğini söylemek yanlış olmaz.

Biz de özgürlükten, halkların kardeşliğinden, barıştan yana olan herkese, her kesime, bütün bölge halklarına; “kutlama” fikriyle çatışan bütün kötü gelişmelere karşın; “Newroz pîroz be” diyoruz. 

(*) Bu yazı yazıldığında, İzmir ve İstanbul’da Newroz kutlamaları için henüz “izin durumu” belli değildi. Ama, genel kanı bu illerde de kutlamaların izinli olarak yapılacağı biçimindeydi. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...