09 Mart 2018 00:52

Aleviler geleceğini tartışıyor

Aleviler geleceğini tartışıyor

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Alevi Bektaşi Federasyonu öncülüğünde Türkiye ve Avrupa’daki Alevi kurumları, ‘Alevilik Programı Taslak Çalıştayı’ düzenliyor.  9 Mart’ta başlayıp 11 Mart’ta sona erecek çalıştayda, toplam 12 başlıkta oluşturulan konular tartışılacak. 

Alevi Bektaşi Federasyonu yöneticileri, ‘Alevilik Programı Taslak Çalıştayı’ programının amacını şöyle ifade ediyorlar: “Alevi hareketi içinde tüm farklılıkları azamı düzeye çekmek, ortak dilin yakalanmasını sağlamak, örgütsel birliğin oluşturulması için adım atmak, saldırılara karşı ortak mücadele edilmesini amaçlamaktadır.Bu çalışma ile Alevilerin öncelikle kendi değerlerini koruyarak yaşamın içinde her alanda kendi sözünü söylemesini hedeflemekteyiz. Böylece bugüne kadar Alevi hareketinin en temel sorunu olan içinde farklı düşüncelerin ortaklaşması, ortak bir dilin kullanılması, başta Alevi kurumaları olmak üzere tüm alanlarda daha güçlü bir Alevi hareketinin yaratılmasına katkı sağlayacaktır.

Yaşadığımız bu süreçte demokratik hiçbir hak kullanılamaz hale geldi. Haksızlıklara karşı direnen tüm farklı toplumsal dinamikler gözaltına, tutuklamalara ve şiddete maruz kalmaktadır. Aleviler olarak bu süreçte yaşanacak tehlikeler karşısında örgütlü bulunan kurumlarımızın istenilen düzeyde olmadığı ortadadır.

Yaşadığımız bu kapsamlı saldırılar karşısında programsız mücadele edilemeyeceği ortadadır. Geleceğe mücadele perspektifi olacağına inandığımız bu Çalıştayı önemsiyoruz. Bu nedenle ana başlıkları belli olan bir program taslağı oluşturmayı hedeflemekteyiz.”

Balıkesir, Edremit ilçesinde üç gün süreyle yapılacak Çalıştayda şu konular tartışılacak:

* Alevi inancı – (İkrar) 
* Aleviler ve kadın (Ana – Bacı)
* Alevilerde gençlik (Umut Fidanları)
* Alevilerin tarihi (Yol)
* Alevilerin sorunları güncel talepleri, mücadele programı (Hak Meydanı)
* Alevilerde Örgütleme ve Birlik 
* Aleviler ve Siyaset İlişkisi 
* Alevilik ve Laiklik (İnanca Özgürlük)
* Aleviler ve Sanat (Nefes)
* Aleviler ve Basın Yayın (Peyik)
* Alevilerin Hukuk ile Mücadelesi Nasıl Yürütülmeli (Dar, Didar)
* Alevi Tüzüğü (Erkan) 

Alevilerin geleceğinin planlanacağı bu çalışma bana 2000 yılında Nevşehir Avanos’ta yaptığımız çalıştayı hatırlattı. 2000 yılında da katıldığım ve hafızamda iz bırakan o çalıştaydan sonra Alevi hareketi ivme kazanmış ve bir çok başarılı işlere o çalıştaydan çıkarttıkları sonuçla imza atmıştık. 

Avanos çalıştayı ile kıyasladığımızda Edremit Çalıştayının daha planlı, programlı, öncesinde çalışılmış ve katılımcısının çok daha fazla kişilerden oluştuğunu görmekteyiz. Ayrıca dönemin koşulları ya da vizyonu gereğince Avanos Çalıştayı ile ilgili kalıcı olarak günümüze ulaşan yazılı bir metin, belge ve bilgi bulunmamaktadır. 

Avanos’ta bir çok yazılı metin üretilmiş ancak günümüze ulaştırılamamıştır. Günümüz koşulları ve elde edilen tecrübeler ışığında Edremit Çalıştayı kayıt altına alınacak ve kitaplaştırılacak bir çalıştay olacak.

ABF yöneticileri Edremit Çalıştayından çıkan sonuçların sonuç değil tartışma metnin taslağı olacağını, ortaya çıkan taslağın, çalıştayda bulunamayan kişilere ve bölgelerdeki kurumlara sunulacak. Oralardan gelen eleştiri, ekleme ve çıkartmalarla taslak son halini alıp Alevilerin geleceğe yönelik tutum belgesi olarak Alevi örgütlülüğün ve Alevi toplumunun önüne bir ödev olarak konacak.

Bu vesileyle çalıştayda bulunamayan arkadaşlarımızın konuyu bu yönüyle bir eleştiri haline dönüştürmeden yani konuyu kişiselleştirmeden çıkacak taslağa yönelmelerini ve taslağın şekillenmesine yönelik kafa yormalarını önemsiyor, diliyor ve bekliyorum.

Aşk ile...

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...