08 Mart 2018 00:57

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bugün, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü.

Bugünü dünyanın her yerinde kadınlar;

* Kadınların ucuz işgücü olarak kullanılmasına ve kadının sosyal yaşamın dışına itilmesine karşı mücadelenin,

* Erkeklerle eşit hak mücadelesinin,

* Kadına yönelik şiddete karşı mücadele etrafındaki taleplerinin tüm dünyada ortak bir haykırışa dönüştüğü gün olarak kutluyorlar!

Bugün dünyanın her yanında kadınlar, bugünü kendilerine miras bırakan New Yorklu kadın işçileri anarken onlardan devraldıkları mirası nasıl daha ileri götüreceklerini ve mücadelelerinin sorunlarını tartışıyor; eşitlik ve özgürlük taleplerini ortaklaştırıp egemenlere karşı tek bir ağızdan haykırıyorlar.

Bu taleplere Türkiye’nin kadınları, bugün ülkemizin içinden geçtiği süreçte; “Savaşsız, şiddetsiz, OHAL’siz bir yaşam için birleşelim” sloganıyla katılıyor. 

Kadınların taleplerine açıkça karşı çıkamayan sermaye partileri ve onların sözcüleri ise; her zaman olduğu gibi, kadınların taleplerine sahip çıkıyor gibi görünürken, aslında bu sorunları, 8 Mart vesilesiyle de istismar etmeye devam ediyor.

Nitekim önceki gün partisinin Meclis grubu toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Bahçeli’yi dinleyenler; “Meğer MHP ve onun lideri Bahçeli ‘süper’ bir kadın hakları savunucusuymuş da kimsenin haberi yokmuş!” demekten kendilerini alamamış olmalılar! 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dinleyenler ise; “Eyvah şimdi de kadın ve çocuk tacizi programlarına ve kadına şiddet haberlerine sansür geliyor” diye düşündüler.

Erdoğan, “Anneler Günü” klasiği haline getirdiği, “Cennet annelerin ayağının altındadır” hadisi etrafındaki “ayak altı öpme” öyküsünü bu 8 Mart’a da taşıdı.

8 Mart’la ‘Anneler Günü’nü mü karıştırdı, yoksa 8 Mart’ı da ‘Anneler Günü’ne mi indirgedi bunu bilmek zor. Ama ülkenin cumhurbaşkanının, kadınların böyle büyük sorunlarla karşı karşıya olduğu bir dönemde 8 Mart’ı “anne figürü”ne indirgemesi, ayrıca tartışılacak bir konudur.

Salı günü, partisinin grup toplantısında; “Annelere ihanet edenler son zamanlarda biraz artmaya başladı. Televizyonların yayınları da bu işi iyice zıvanadan çıkartıyor. Medyaya da sesleniyorum; lütfen bu yayınlarınızı şöyle kesintiye uğratın yoksa milleti çileden çıkartacaksınız” diyen Erdoğan, sadece bu haberlerin medyada yer almasına karşı çıkmakla da kalmadı, “yoksa milleti çileden çıkaracaksınız” diye medyanın başının üstüne bir “Demokles Kılıcı” asmayı da ihmal etmedi!  

Yani bundan sonra artık kadına ve çocuklara taciz ve tecavüz gibi konuların, kadına yönelik şiddetin, kadın cinayetleri haberlerinin medyada yer alması daha da zorlaşacaktır.

Öte yandan DİSK/Genel-İş Sendikası Araştırma Dairesi’nin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesi hazırladığı “Türkiye’de Kadınlar ve Kadın Emeği” raporu, 21. yüzyılın ilk çeyreği içinde Türkiye’de kadınların içinde bulunduğu ağır tabloyu ortaya koymaktadır. Gazetemizde de ayrıntılı olarak yer alan bu rapor açıkça göstermektedir ki; kadın hakları ve kadınların iş yaşamı ve sosyal yaşama katılımları konusunda ileriye değil geriye gidilmektedir. 

Bugün ülkemizde gerek kadın-erkek ayrımcılığı doğrultusunda atılan adımlar ve kadına yönelik şiddetin artan eğilim içinde olması, gerekse Genel-İş’in hazırladığı raporda ortaya konan tablo AKP iktidarının “muhafazakar toplum inşası” plan ve politikalarıyla da sıkı bir biçimde bağlantılıdır.

Erdoğan-Bahçeli ittifakının ülkeyi OHAL ve “savaş hali” koşullarında yönetmekteki ısrarları, “tek parti tek adam rejimi” kurma girişimleri de açıkça göstermektedir ki; ülkenin sürüklendiği bu mecra kadına yönelik ayrımcılık ve şiddetin zeminini güçlendirmektedir. 

Bu yüzden de 2018 yılının 8 Mart etkinliklerinde çeşitli kadın çevrelerinden yapılan çağrıların; “Savaşsız, şiddetsiz, OHAL’siz bir yaşam” talebiyle, barış ve demokrasi mücadelesiyle birleşmesi şaşırtıcı olmadığı gibi, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kendi tarihi içinde kazandığı içerikle de uyumludur. 

Her 8 Mart’ın kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinde daha ileri adımlara vesile olması umudu ve dileği ile tüm kadınların Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa