27 Şubat 2018 01:16

Hükümette bir 'metal yorgunluğu' operasyonu mu var?

Hükümette bir 'metal yorgunluğu' operasyonu mu var?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, son haftalarda “ortadan kaybolması”ndan sonra, hemşehrilerinden helallik istemek için kameraların karşısına çıkması, yeni bir kabine operasyonunun da kapıda olduğunun işaretini verdi.

Bütün dünyada, sermaye hükümetlerinin içişleri bakanları, istisnaları dışında hep, “Bulunması için çok aranmış olmalı” denen cinsten olmuştur.

Türkiye’deki içişleri bakanları ise, bu “çok aranmışlık”ın belki “çok çok aranmış” diye ifade edilebileceği tipler olmuştur. 

Ama, son İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu “Çok çok aranmış içişleri bakanları içinde ipi en önde göğüsleyen oldu” dersek hem yanlış bir şey söylememiş hem de hak yememiş oluruz!

ÇOK ÇALIŞTI AMA YİNE DE YARANAMADI!

Söylediklerimizin daha açık anlaşılması için; 

“Gelmiş geçmiş(*) en pervasız açıklamaları yapan içişleri bakanı kimdir?”

“Gelmiş geçmiş, yasa, hak-hukuk tanımazlıkta en öne çıkan içişleri bakanı kimdir?”

“Gelmiş geçmiş en raconcu, en hırçın ve en bıçkın sayılabilecek içişleri bakanı kimdir?” 

“Gelmiş geçmiş, en çok ağzından çıkanı kulağı duymayan içişleri bakanı kimdir?”

“Gelmiş geçmiş en partizan içişleri bakanı kimdir?” gibi sorular sorsak, açık ara önde gidenin Bakan Soylu olduğunu söyleyebiliriz. Ve buna da kimse, kolay kolay “Hayır o değildir, şudur!” diyemez.

Ancak son aylarda ülke siyasetindeki gerilim yükselmesine rağmen ve tüm hükümet erkanı muhalefete Erdoğan’dan daha keskin yüklenerek, ondan daha çok kameraların karşısına çıkarak göze girmeyi amaçlarken; İçişleri Bakanı Soylu, son birkaç haftadır, o nadide söylevlerinden vatandaşları mahrum edince herkesin aklına, “Her gün en az iki yerde konuşan Soylu galiba gidici!” düşüncesi geliyordu.

Soylu cephesindeki bu “ortalıktan çekilme”, gelişmelere geriye doğru bakmayı da gerektirdi. 

DEMEK Kİ YARANMAK İÇİN KOŞUŞTURMAK YETMİYORMUŞ!

Çünkü; bu göze girme yarışında Soylu’nun açık ara öne çıkması, bazı bakanları, özellikle de damat Enerji Bakanı Albayrak’ı rahatsız ettiği, bir zamandan beri kulislerde konuşuluyordu. Bu rahatsızlığın Albayrak’ın Soylu’ya “Benimle aynı karede görünme!” demesine kadar vardığı söyleniyordu. Çünkü uzunca bir zamandan beri Bakan Soylu ile Bakan Albayrak bir “kareye” girmemişti! 

Nitekim Soylu önceki gün, neredeyse her hafta bir vesileyle gidip açıklamalar yaptığı Trabzon’da hemşehrilerinden “helallik” istedi: “Eğer, sıkıntıda olduğunuz görülüyorsa geri çekilmekten hiçbir zaman vazgeçmeyin. Geri çekilmek de bir erdemdir. Geri adım atmak da bir erdemdir. Recep Tayyip Erdoğan’ın bir neferiyim. Hangi görevde olursam olayım Recep Tayyip Erdoğan’ın neferi olarak hayatıma devam edeceğim. Hakkınızı helal etmenizi diliyorum...” 

Bu konuşma elbette her çevrede “Soylu istifa edecek” yorumuna yol açtı.

Çünkü bir bakan böyle konuşuyorsa; bu, onun istifa edeceği ya da görevinden alınacağı konusunda bir sonuca vardığı ve giyotine başını uzattığı anlamına gelir. 

Bu yüzden de bu konuşmadan sonra herkes, Soylu’nun istifa edeceği konusunda hemfikirdir.

KABİNEDE BİR OPERASYON İŞARETİ Mİ?

Bu açıklamadan sonra bile kimi AKP önde gelenlerinin, “Cumhurbaşkanı, Soylu’nun istifasını kabul etmez. O da ‘Cumhurbaşkanının emrindeyim’ dediğine göre görevine devam eder” dese de Soylu’nun geri dönmesi imkansıza yakın gözükmektedir.

Elbette ki, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında İçişleri Bakanı olmasından sonra yaptığı Erdoğan övücülüğünden sonra muhalefet, Soylu’nun geçmişte Erdoğan için ne kadar ağır sözler söylediğini de hatırlattı. Bu yüzden de Bakan Soylu’nun, “İstifa etse bile Erdoğan’a bağlılığının süreceğini” ifade eden konuşmasını duyanların aklına, geçmişte Soylu’nun Erdoğan’a yönelttiği ağır suçlamalar gelmeden edemiyor. 

Süleyman Soylu’nun, kabineden giden tek bakan olmayacağı, Soylu’nun bu çıkışının yakında yapılacak bir kabine operasyonunun işareti olduğu da bir gerçek.

Daha önce de Başbakan Yıldırım, “Kabinede bir değişiklik olacak mı?” sorusuna “olmayacak” dememişti. Tersine Yıldırım, “Kabinede ihtiyaca göre her zaman değişiklik olabilir” diyerek, “soyut ve genel” bir “ilke”den söz ediyor gibi konuşsa da, gerçekte sorulan soruya “ucu açık bir yanıt” vermişti.

Dahası AKP içinde de, büyükşehirlerdeki AKP kongreleri sonrasında, kabinede bir değişiklik olacağına dair beklentiler ciddiyet kazanmıştır.

Soylu’nun “istifa gibi” açıklamasının, bu operasyonun bir habercisi olarak değerlendirilmesi, sorunun daha doğruya yakın bir değerlendirmesi olur.  

(*) Burada gelmiş geçmiş derken, 12 Eylül darbesi sonrasındaki yakın geçmiş kastediliyor. Ama öncesinde de Soylu gibi ileri giden bir içişleri bakanı olmuş mudur o da tartışmalıdır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...