25 Şubat 2018 00:15

‘İyi huylu oğlanlar’

‘İyi huylu oğlanlar’

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Donald Trump geçen hafta kamuoyuna, eski eşlerinin ikisi tarafından, aile içi şiddet uygulamakla suçlanan bir Beyaz Saray üst düzey yetkilisinin istifa etmek zorunda kalmasından duyduğu üzüntüyü duyurdu. Bu açıklama protesto fırtınasına yol açtı. Birçok kadın Başkanı aile içi şiddeti konu edeceğine şiddet uygulayan erkeği savunmakla suçladı. Bu bağlamda Trump, son aylarda kadına yönelik taciz, şiddet ve tecavüze karşı başlatılan MeToo hareketine ve ülkenin hemen her yerinde yapılan protesto gösterilerine yönelik eleştirisini de arttırmış oldu. Bilindiği gibi Trump, attığı bir tweetle, “İçi boş iddialarla insanların hayatı parçalanıyor, yıkılıyor” demişti.  

Bu hikayedeki tek sürpriz, hâlâ bazılarının Trump’ın davranışına şaşırmasıydı. Hele de Alabama Senatör Adaylarından Cumhuriyetçi Yargıç Roy Moore’un Lolita Kompleksi’ne sahip olup, ergenliğe yeni girmiş kız çocuklarına cinsel ilgi duyduğu, tacizde bulunduğu kurbanların ifadeleriyle belirlenmesine rağmen adaylığının Trump tarafından desteklenmesinden sonra... 

Trump’ın politik programı ABD’yi 1950’lerin sosyal iklimine geri döndürmeyi hedefliyor. O zamanlar, ‘zenciler’ sessizlik içinde baskıya dayandı, kadınlar uysal şekilde boyun eğdi, Meksika ve Porto Rikolu Latinler ise toplum içindeki yerlerini bilip kabullendiler.  Trump’ın ‘yeni güzel dünya’ ile ilgili bu ateşli hayali, Aldous Huxley’in ‘Geçmişe Dönüş’ reality şovuna ne kadar benziyor. Trump gibi; “Dünyayı hoşuma gittiği gibi yapacağım” diyenlerin, gerçekliği reddedip eski güzel günlerin taklidini yeniden yazması zorunlu. Olan bitenin çok saçma olduğu doğru ama bugün yaşadığımız istisnai bir durum değil ki. Başka zamanlarda da Amerika Birleşik Devletleri böyle davrandı. Örneğin 11 Eylül saldırılarından sonraki savaş çığırtkanlığına ve çılgınlığına bakın; yayılan terör korkusunu kontrol altına alma bahanesiyle herkese, her yere karşı savaş açıldı. Irak’a karşı savaş başlatıldı, sürüyor. Afganistan’a karşı savaş çoktan kontrol altında! 

“Endişeli Amerikan vatandaşının ruhunu sakinleştirmek için” sürdürülen savaşlar bunlar.

Trump’ın dünyasında siyahlar yok. Latinler? Yok! Araplar? Yok! Kadınlar? Hayır, yok. Beyaz kadınlar bile yok bu dünyada. Evet, dönem Trump&Co.’nun “iyi huylu oğlanlarının” dönemi.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...