23 Şubat 2018 00:15

Kullanılmayan yıllık ücretli izinler ücrete dönüşecektir

Kullanılmayan yıllık ücretli izinler ücrete dönüşecektir

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: 1 Ocak itibariyle işyerim bana bildirim yaparak 28 Şubat’ta iş akdimin sonlandırılacağını bildirdi ve kanuni haklarımı alacağımı bildirdiler. İşe başlama tarihim 11 Nisan 2011 ve işten çıkarılma tarihim 28 Şubat 2018. 

Şimdi burada şöyle bir durumumuz var, ben işten kendi isteğimle ayrılmadığım için 17.5 gün iznim var ve bana bu izinleri hemen bugün kullanmaya başla demişler, ben izin kullanmak istemiyorum, bu izinlerimi ödemeleri gerekmez mi?

Diğer bir sorum ise; iş akdim firmam tarafından sonlandırıldığı için ihbar tazminatımı da ödemeleri gerekmiyor mu? Yoksa bu bana tanıdıkları 2 aylık süre ihbar için geçerli oluyor mu ?
Bilgi vermeniz ricasıyla.

CEVAP: İyi günler, ihbar tazminatına hak kazanabilme açısından önemli olan noktalardan biri de iş sözleşmesini fesheden tarafın kim olduğudur. İş sözleşmelerinin feshinden önce bildirim sürelerine bağlı kalınarak diğer tarafa sözleşmeyi sona erdirmek istendiğinin yazılı şekilde bildirimi kanun tarafından esas kabul edilmektedir.

Haklı nedenli bildirimli fesihler ise derhal yürürlüğe konulabilir ve İş Kanunu’nun 26. Maddesinde belirtildiği üzere 6 iş günü içinde de bu hak kullanılmalıdır. Bu konuda işçi veya işveren ayrımı bulunmamaktadır.

İhbar süreleri İş Kanunu’nun 17. maddesinde düzenlenmiştir ve - İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta, 

- İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için dört hafta, 
- İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için altı hafta, 
- İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için ise sekiz hafta sonra iş sözleşmesi feshedilmiş sayılmaktadır.İhbar tazminatı Kanunda belirtilen bu sürelerin verilmemesi durumunda bu sürelerin bir nevi karşılığı olarak sunulmaktadır.

Dolayısıyla, kıdem tazminatını almanıza rağmen, ihbar tazminatınız tarafınıza ödenmemiş ise ihbar sürelerinizi kullandığınız için bu durum söz konusudur. İş sözleşmenizi işveren feshetmiş ve size ihbar süresi de vermiş, bu durumda ihbar tazminatı alabilmeniz söz konusu değildir.
Yıllık ücretli izin hakkının, ücrete dönüşmesi, iş sözleşmesinin sona ermesi ile olanaklı olabilmektedir. Dolayısıyla, işten çıkış tarihiniz şubat sonu olduğu için, bu tarihten sonra kullanılmayan yıllık ücretli izinler ücrete dönüşecektir. İşçinin, ben bu izinleri kullanmak istemiyorum demesi olanaklı değildir. Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, vermiş olduğu bir kararına göre, sözleşmenin sona erme şeklinin ve haklı nedene dayanıp dayanmadığının önemi bulunmamaktadır. Taraflar arasındaki uyuşmazlık, işçinin kullandırılmayan izin sürelerine ait ücretlere hak kazanıp kazanmadığı noktasında toplanmaktadır. Somut olayda, davacının iş akdi sona erdiğine, artık kullandırılmayan yıllık izinlerin ücretinin hüküm altına alınması gerekir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...