22 Şubat 2018 00:15

Atatürkçülük prim yapmayınca AKP eski ayarlarına döndü

Atatürkçülük prim yapmayınca AKP eski ayarlarına döndü

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Üç ay kadar önce, bir gecede Atatürkçü olduğunu ilan ederek kamuoyunu şaşırtan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’si, Atatürk düşmanı Kadir Mısırlıoğlu’yu ziyaret ederek bir kez daha herkesi şaşırttı!

AKP’yi ve Erdoğan’ı yakından izleyen gazeteciler; AKP ve Erdoğan’ın anketlere çok önem verdiğini, hatta Erdoğan’ın siyasette “büyük U dönüşü” olarak görülen her tutumunun arkasında bu verilerin olduğunu iddia ederler. Bu durum, AKP gibi Ortodoks siyasi İslamcı bir parti için pek inanılmaz görünse de anketlere göre manevra yapma tutumunun; “Bu kadar pragmatizm AKP’yi bile bozar” denilecek düzeye vardığı da bir gerçektir.

Dün bu köşeden aktardığımız, Hürriyet’ten Abdulkadir Selvi’ye ait “Afrin operasyonu sonrası anketlerde AKP’ye destek 8-9 puan arttı” şeklindeki tespit de bu pragmatizmi doğrular nitelikte. Yani AKP sadece iç politika sorunlarında değil, “milli politika” ilan ettiği diğer konularda da, sürekli olarak “Bize, partiye getirisi ne?” sorusuna yanıtlar arıyor. 

AKP BİR GECEDE ATATÜRKÇÜ OLMUŞTU!

Onun içindir ki, CHP’liler de haklı olarak soruyor; “Peki anketler Afrin’e yönelik askeri harekat sonrası AKP’ye oy desteğini düşürse, operasyon durdurulacak mı?” 

Bu sorunun yanıtı her halde, “AKP bunu yapmaktan da çekinmez” olmalıdır.

Çünkü AKP için her şey 2019 seçimlerini kazanmaktır! Gerisi, “yerlilik millik”, “beka” ve boş laflardan ibarettir! 

Bu anketlere bakılarak yapılan “U dönüşleri”nden birisini de şu günlerde yaşadığımız anlaşılıyor.

Şöyle ki;

Bütün yaşamları Atatürk ve Atatürkçülük düşmanlığı ile geçen AKP’nin kadrolarının, üç ay kadar önce, (Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’dan başlayarak) kendilerini Atatürkçü ilan ettikleri, siyaseti az çok izleyen herkesin hatırındadır. Öyle ki, bu zevat, o günlerde, içinde Atatürk geçmeyen cümle kurmuyorlardı. Hatta Atatürk’e her zaman yaptıkları gibi TV kanalarından sövüp sayan birkaç meczubu da tutuklatmışlardı!

Ancak son bir (belki iki) aydan beri de; Atatürk lafını ağızlarına almıyorlar.

KADİR MISIRLIOĞLU’YA SARILDILAR

Afrin’e yönelik operasyon üzerinden Atatürk’ün adını kullanmak için bol malzeme varken ve harekata Kemalist kesimlerden destek almak için bol bol Atatürk adından söz etmek mümkünken, iktidardakiler buna da pek yanaşmıyorlar.  

Yunanistan’la “Ege adaları” üstünden bir “Lozan tartışması” açıp, İnönü’ye dolayısıyla da  Atatürk’e yüklenme hazırlıkları içinde olduklarını da saklamıyorlar.

Bütün bunların üstüne Cumhurbaşkanı Erdoğan 16 Şubat günü, yaşayan en büyük Atatürk ve Cumhuriyet düşmanı denebilecek bir zatı, Kadir Mısırlıoğlu’yu yattığı hastanede ziyaret etti.

O Kadir Mısırlıoğlu ki, Kurtuluş Savaşı için “Beni tefe koyarlar ama keşke Yunan galip gelseydi. Ne hilafet yıkılırdı ne de şeriat” diyendir. O Kadir Msısırlıoğlu ki, “Biz şeriat düzenini görecek miyiz?” diyen müritlerine; “İstediğimiz olmuş değildir. Yarı yoldayız. Nasıl buluğ çağına ermemiş çocuğa niye evlenmiyorsun diyemezsen hükümete de niye şeriat ilan etmiyorsun diyemezsin. Vakti var. Sizin nesliniz İslam’ın mutlak galebesini, küfrün mutlak yıkılışını, heykellerin (Atatürk heykelleri kastediliyor) köpek leşi gibi sürüklendiğini görecek” diyecek kadar bir Atatürk ve cumhuriyet düşmanıdır.

Erdoğan’ın Mısırlıoğlu’yu ziyaret etmesi AKP yöneticilerinin Atatürkçülüğe soyunup “En hakiki Atatürkçü biziz” diye kendilerini ortaya atmaları, son bir (belki iki) aylık dönemin izlerini yeterince yok edememiş olacak ki; önceki gün de Meclis Başkanı İsmail Kahraman Kadir Mısırlıoğlu’yu ziyaret etti. Üstelik de Refah Partisinin Eski Rize Milletvekili ve döneminin en keskin dilli Atatürk ve cumhuriyet düşmanı Şevki Yılmaz’ı  yanına alarak!

ATATÜRKÇÜ OLMADIKLARINI KANITLAMAK İSTİYORLAR

Buradan da anlıyoruz ki; anketlerde “Eğer Atatürk’e yakın durulursa oylarının artacağı”na dair işaretler aldığı için bir günde, Atatürkçü olan AKP ön cephesinin efradı; anketler beklenen sonucu vermeyince, cemaat-tarikat ehlinin gözünde temize çıkmak için yeniden eski Atatürk düşmanlığıyla karakterize olan “fabrika ayarları”na dönmüşlerdir. Bunu da herhalde, Kadir Mısırlıoğlu ve Şevki Yılmaz gibi tescilli Atatürk ve cumhuriyet düşmanlarıyla kameralar önünde boy göstererek ifade etmeyi uygun bulmuşlardır.

Ülkede siyasi gündem bu derece büyük dalgalar yaratarak hareket edince, AKP’nin anket göstergeleri ritmine bağlanan dönüşlerinin de “büyük U olması” kaçınılmaz olacaktır. Muhafazakar AKP seçmeninin bu yalpalamalara ne kadar dayanacağını ise önümüzdeki dönemde göreceğiz. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...