16 Şubat 2018 00:51

Kavga işyeri ile ilgili değilse tazminat alabilirsiniz

Kavga işyeri ile ilgili değilse tazminat alabilirsiniz

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Merhaba, ben bir işyerinde çalışıyorum. Ancak, bundan beş yıl önce bir kavga olayı yüzünden bana dava açıldı ve hakkımda mahkeme 4 yıl hapis cezası verdi. Ben bu kararı temyize yolladım. Ama eğer, mahkemede bu karar bozulmazsa, bu hapis cezasını yattıktan sonra işe geri dönebilir miyim?

CEVAP: İş Kanunu’nun “İşverenin haklı nedenle derhal feshi” başlıklı 25. maddesinin son bendi olan 4. bendinde yer alan düzenleme şu şekildedir: İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17. maddedeki bildirim süresini aşması. Bu durum ile iş sözleşmeniz, mahkeme kararının onanması durumunda, aldığınız hapis cezası, çalışma sürenize göre belirlenen bildirim sürenizden fazla olacağından haklı nedenle feshedilebilecektir. Ancak bu durumda, kıdem tazminatınız, eğer koşullar oluşmuş ise, tarafınıza ödenecektir. Sorunuzda işyerindeki kıdeminizin ne kadar olduğu belirli olmadığı için, eğer işyerinde bir yıldan fazla belirsiz süreli bir iş sözleşmesi ile çalışıyorsanız, tazminatınız size ödenecektir. Konu ile ilgili Yargıtay kararları da bu doğrultudadır.     Yargıtay 9. HD, 30.04.2007 tarih, 2006/27023 E, 2007/13749 K sayılı ilamında, “Davacının işyeri dışında işlediği esrar satmak suçundan dolayı tutuklandığı, daha sonra mahkum olduğu anlaşılmaktadır, işyeri dışında işlenen ve işle ilgili olmayan suçtan dolayı tutukluluk nedeniyle işe devamsızlık zorlayıcı nedene dayandığı da dairemizin yerleşik içtihatlarıyla kabul edilmektedir. Bu nedenle kıdem tazminatının karar altına alınması gerekir.” Dolayısıyla, eğer sorunuzda bahsetmiş olduğunuz kavga, işyeri ile ilgili değilse, bu durumda kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.

Ancak, söz konusu hapis cezası infaz edildikten sonra, aynı işyerinde işe yeniden başlama ile ilgili olarak kanunda zorlayıcı bir düzenleme bulunmamaktadır. Dolayısıyla, bu durum, işvereninizin yönetim hakkı kapsamında alabileceği nitelikte bir karardır. 

İş Kanunu’nun “Engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu” başlıklı 30. maddesinde, işverenlere, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi... meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler” hükmünü düzenlemektedir. 

Bu kapsamda, eğer, hapis cezanızın onanması ve infaz edilmesinden sonra, çalıştığınız işyerine İş Kanunu’nun 30. maddesi kapsamında başvuru yapabilirsiniz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...