30 Kasım 2017 00:15

365 günde 365 ihlal

365 günde 365 ihlal

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Kapatılan Gündem Çocuk Derneği aktivistleri tarafından hazırlanan,”365 günde 365 ihlal” bilgi notu,  TBMM’de,  Milletvekili Şenal Sarıhan tarafından CHP Milletvekilleri, Gündem Çocuk, İHD ve TİHV yönetici ve üyelerinin katılımı ile düzenlenen basın toplantısında  paylaşıldı. Bilgi notunda ilk ihlal şöyle yer alıyor: 

“1. 11 Kasım 2016, 11 yıldır çocuk hakları alanında çalışan Gündem Çocuk Derneğinin faaliyetleri Ankara Valiliği tarafından durduruldu.”

12. İhlal 677 sayılı KHK ile  kapatılmaya dair ve 22 Kasım tarihini taşıyor: 

“12. 22 Kasım 2016 Gündem Çocuk Derneği sabaha karşı çıkartılan KHK ile kapatıldı.”

Son iki ihlal, 364 ve 365. ihlaller olarak yer alıyor:

“364. 15 Kasım 2017 tarihinde Osmaniye’nin Toprakkale ilçesinde, yük treninin çarptığı 12 yaşındaki Muhammet Emre Gebelek yaşamını yitirdi 

365. Kaçak yollardan yurt dışına çıkmak isteyen 5 kişilik Maden ailesinin üç çocuğu Ege Denizi’nde botlarının batması sonucu yaşamını yitirdi.”

19 sahifelik, 22 Kasım 2017 tarihli bilgi notu için İHD ve TİHV  şöyle bir dayanışma açıklamasında bulundu:

“Gündem Çocuk Derneği bundan tam bir yıl yani 365 gün önce, 22 Kasım 2016’da sabaha karşı yayımlanan 677 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile kapatıldı. Örgütlenme özgürlüğü ihlal edilen Gündem Çocuk Derneğinin kapatılması yürüttüğü pek çok çalışmanın da yarım kalmasına neden oldu:

2011’den bu yana yayımlanan Türkiye’de Çocuğun Yaşam Hakkı Raporu, Türkiye’de Çocuğa Yönelik Ayırımcılık Raporu, Yasamada Çocuk Raporu, Mülteci Çocukların Vatansızlık Riski Raporu, Milli Eğitim Bakanlığıyla yürütülmekte olan Okullarda Fiziksel Güvenlik Projesi, Çocuğa Yönelik Ticari Cinsel Sömürüye Son Projesi, çocuk evliliklerinin yasaklanması için Anayasa Mahkemesindeki başvurunun takibi, çocukların mağdur konumda olduğu istismar ve hak ihlali davalarının izlenmesi bunlardan sadece bazıları…

Her çocuğun hak sahibi, eşit, özgür ve onurlu birer birey olarak, barış içinde, iyi ve mutlu bir yaşam sürmesi için çocukların yararına bütüncül bir dönüşümü ısrarla savunan hak temelli bir sivil toplum örgütü olan Gündem Çocuk Derneğinin temel dayanağı Türkiye’nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına dair sözleşmedir.

Gazetecilere, akademisyenlere, muhaliflere, demokratik kitle örgütlerine, sivil topluma, insan hakları savunucularına yönelik artan iktidar baskısının bir parçası olan bu uygulamanın ne kadar yanlış ve hukuksuz olduğu bugün daha da iyi anlaşılıyor. Çocuk hakları savunucularının susturulması çocuk hakları ihlallerini durdurmayacaktı, durdurmadı da. Gündem Çocuk Derneğinin kapalı kaldığı bu bir yıl yani 365 gün boyunca çocukların zaten az duyulan sesleri artık hiç duyulamadı, çocuk hakları ihlalleri artarak devam etti.

TİHV ve İHD ile birlikte yaygınlaştırılacak bilgi notu, Gündem Çocuk Derneğinin faaliyetlerinin yasaklandığı günden bugüne kadar yaşanan binlercesi içinden sembolik olarak seçilen 365 hak ihlali ile çocukların giderek daha fazla maruz kaldığı insan hakları ihlallerine dikkat çekmektedir. Göreceğiniz gibi Gündem Çocuk Derneğinin kapatılmasının ardından geçen 365 gün boyunca çocuklar önlenebilir sebeplerle yaşamlarını kaybetmeye; şiddete, istismara maruz kalmaya; çalıştırılmaya, çalışırken iş cinayetlerinde ölmeye; ifade özgürlükleri sebebiyle tutuklanmaya; işkence ve kötü muameleye maruz kalmaya devam ettiler.

Bu çerçevede, hükümeti OHAL ile gerekçelendirilen bu baskı ortamına son veremeye, OHAL’i kaldırmaya, insan hakları temelli sivil toplum örgütlerini kapatmak ve insan hakları savunucularını susturmak yerine onların söylediklerine kulak vermeye çağırıyoruz.” 

365 Gün 365 İhlal bilgi notu için, bakınız,(ihd.org.tr) ve (tihv.org.tr).

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa