12 Kasım 2017 00:15

Halkın hizmetinde

Halkın hizmetinde

Fotoğraf: Envato

Paylaş

1966 yılında Bobby Seale ile birlikte Kara Panter Partisini (BPP) kuran Huey P. Newton, misyonunu ABD’de yaşayan tüm Afro-Amerikanlara adamıştı. Bu yoksul insanları devlet ve polis şiddetine karşı korumak ve çıkarlarını savunmak tek hedefiydi. ABD ana akım medyası açısından siyah özgürlük hareketinin radikal güçleri sadece ve sadece siyah anarşistlerdi. Eylemlerde çekilen fotograflar, insanlara korku verici şekilde bakan siyah militan erkekleri göstermekteydi. Siyah özgürlük hareketi, vurmaktan, kırmaktan başka bir şey yapmayan, çevreye korku yayan vahşiler olarak yansıtılmaktaydı.

Huey, siyah özgürlük hareketinin karşı propaganda amaçlı kullanımına karşı partinin kendi haber yayma mekanizmasını organize etti. Her şey, Kaliforniya’nın batı sahilindeki Richmond’da bir siyahın polis tarafından kurşunlanarak öldürülmesi üzerine ülkenin dört yanına anında gönderilen bir basın açıklamasıyla başladı. 

Kara Panterlerde, çalışmanın odağını partinin değil Afro-Amerikan halkının çıkarları oluşturmaktaydı. Parti üyelerine ilk öğretilen, esas görevlerinin halka hizmet etmek olduğuydu. BPP’nin programına bağlı olarak tüm yoksul çocuklara sabah kahvaltısı verilmesi organize edildi. Yoksullara ücretsiz giysi ve ayakkabı dağıtılması organize edildi, herkesin tıbbi muayene olabileceği bağımsız klinikler kuruldu. 

Parti büroları ve kiliselerde sürdürülen bu türden hizmetlerin hedefi siyah halkla parti arasında sıkı bağ oluşturmaktı. ABD’de o zamana dek bu tarzda çalışan başka bir birlik ya da devrimci örgüt yoktu. 


Kasım 1970’de Huey P. Newton Boston Okulunda yaptığı bir konuşmada Kara Panterlerin yardım hizmetleri konusunda bilgi verdi. Varolabilmek için yaşamımızı garanti altına almamızın gerekliliğinden söz etti. BPP, 10 maddelik bir ayakta kalabilme programı açıkladı. Bunlar arasında çocuklarımızın sağlıklı ve yaratıcı olabilmeleri için uygun beslenmelerinin gerektiği de yer almaktaydı. Bu nedenle çocuklar için ücretsiz kahvaltı ve herkese ücretsiz tıbbi yardım olanağı sağlandı. Ayrıca, aile fertlerine, uzak cezaevlerinde olan yakınlarını ziyaret edebilmeleri için ücretsiz otobüs seferleri düzenlendi. Bu hizmet, ABD’nin faşist cezaevi rejiminin cezaevlerindeki gizli işlerini ortaya çıkarmak açısından önemliydi. Yakınlarını ziyaret edenler, cezaevlerinde olan bitenin kamuoyuna yansıtılmasında büyük rol oynamaktaydılar. Huey, açıklamasında halkın kazanılmasının ne denli önemli olduğunu, “Devrimi örgütlü halk yapar, parti değil” sözleriyle ifade etmişti. 

BPP politikasının ana sloganı halkın refahı ve halkın insanca yaşamasının en önemli prensip olduğu şeklindeydi. Burada halk kavramı ABD’de en fazla baskı altında kalan siyah ve yoksul insanlar için kullanılmaktaydı. Parti, üyelerini bu kesimlerden kazanmaktaydı. BPP’nin politikası bu insanlara yönelikti. Panterler, bu insanlar için politika yaptılar, bu insanlar için yardım programları hazırladılar. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...