09 Kasım 2017 00:15

İyi okul

İyi okul

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bir yakınım aradı. İstanbul’dan.

- Çocuğu ilkokula göndereceğiz. Ne tavsiye edersin?

“Çocuk 3 yaşında. Okula başlamasına daha 3 yıl var. Hem kelin merhemi olsa başına sürer.” diyecektim,  diyemedim. Aklıma eski sistem geldi.
- Okul önemli değil. İlkokulda öğretmen önemli. 5 sene boyunca çocuğu şekillendirecek. İyi öğretmen bul.

Bir süre sustu. Sonra mırıldandı.

-O eskidendi. Şimdi herkes bir şey söylüyor. İyi öğretmenler çoktan kapılmış durumda. İyi okul zaten iyi öğretmenleri olduğu için iyi. Bebekliğinden beri bol protein almış, çikolatayı bol yiyip şekeri iyi yakmış, iyi çocukları okutup iyi sonuçlar aldıkları için iyi ve seçme okul olmuşlar. 

Baktım kararlı. Biraz da kızgın. 

- Evin yakınında bir yerlere gönder. Hiç değilse servislerde perişan olmaz çocuk. Hem dur bakalım. Daha 3 yılın var. 3 yılda sistem 3 yüz kere daha değişir nasıl olsa.

Sesi sertleşti.

- Sen daha uyu. 3 yıl dediğin göz açıp kapayıncaya kadar geçer. Geçen gün bir özel okula gittim. Çocuğu orada okutmak için babası ile benim mühendis maaşlarımızın toplamı yetmiyor. Hadi diyelim 3 sene sonra piyangodan filan belki para buluruz. Arabayı satar 2 yıllık okul parasını denkleştiririz. Çocuğu 2022 yedek listesine yazdılar. Kabul edersek 9 yaşında ilkokula başlayacağız. Hem de parasıyla.

“Peki” dedim, sonra? 

- İyi okulda okuyacak.

- Sonra?

- İyi orta okula gidecek?

- Eeeee?

- Üniversiteyi kazanacak. Doktor olacak. Yok yok onların çalışma koşulları ağırmış. Hocalarından sürekli azar işitiyorlarmış. Bunalama girip intihar ediyorlarmış. En iyisi bizim gibi mühendis olsun. İş bulsun. Çalışsın. Yok yok. Biz olduk da ne oldu. Çocuğun okul parasını bulamıyoruz. En iyisi hukukçu olsun. Siyasete atılsın. Bakan olsun. Başbakan olsun. En azından “yandaş” olsun. Gemiler alsın. Ofşor (Off Shore) hesapları, limitsiz kredi kartları olsun. Her gün kanal kanal dolaşıp açık oturumlara katılsın. Ama ya bir gün “Bedel öde” derlerse. Olmaz. İyisi mi, üniversiteyi bitirir bitirmez, hatta liseyi bitirir bitirmez yurtdışına gitsin.   

Güldüm. Şimdi hep birlikte çocuğa evinin yakında iyi okul arıyoruz. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...