05 Kasım 2017 00:35

OHAL'in kaldırılması için ortak mücadele çağrısı

OHAL'in kaldırılması için ortak mücadele çağrısı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB, yaptıkları ortak açıklamayla OHAL’in kaldırılması ve KHK’lerin iptal edilmesi için “OHAL değil demokrasi istiyoruz” kampanyası başlatacağını duyurdu.

Sendika merkezleri ve emek örgütleri adına konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Demokrasi ve barış için ilk şartın OHAL’in kaldırılması, KHK’lerin iptal edilmesi” olduğunu belirterek, “Geleceğimizi ipotek altına almaya çalışan, hak-hukuk tanımayan bu adaletsiz düzene karşı, OHAL rejimine karşı, toplumun tüm kesimlerini ortak mücadeleye çağırıyoruz” diyor.

OHAL’in “FETÖ’cü darbenin yarattığı tahribatı tamir için” ilan edildiğini iddia eden yetkililer, bir süre sonra bu söylediklerini unutmuş; OHAL’in kendilerine verdiği ve vermediği yetkileri, “OHAL var”ın arkasına sığınarak, “tek parti tek adam rejimi”nin inşası için kullanmaya yönelmişlerdir. OHAL’in süreç içinde Hükümetin ve Cumhurbaşkanının amaçları için kullanıldığının farkına varılması ile de OHAL’in kaldırılması talebi ülke sathına yayılmıştır. Ama gösterilen bütün tepkilere karşın Erdoğan-AKP yönetimi OHAL’i “olağan” bir düzen haline getirmiştir. Dahası Hükümet ve Erdoğan OHAL’i sözde bile kaldırmaktan söz etmemektedir. Tersine Hükümet, OHAL’i “sürekli ve normal bir düzen” olarak kullanacağını açıkça söylemekten çekinmemektedir.

TALEBİ YAYGINLAŞTIRMAK VE GÜÇLERİ BİRLEŞTİRMEK İÇİN

Gelişmeler, “OHAL’in kaldırılmasına” karşı bir mücadele olmadan Hükümetin OHAL’i kaldırmaya yanaşmayacağını göstermektedir. 

Öte yandan bugüne kadar “OHAL’e hayır” diyen güçlerin, giderek ortak mücadelenin gerekliliğini ve önemini fark ettikleri bir süreç yaşanmaktadır. Nitekim, önceki gün Ankara’da DİSK, KESK, TMMOB, TTB tarafından OHAL’e karşı ortak mücadele çağrısının yapılması da sürecin bir ortak mücadele aşamasına geldiğini göstermektedir.

Elbette çağrının yapılması önemlidir. Ama bundan da önemlisi; “OHAL’in kaldırılması” çağrısına ilişkin gerekçelerin emekçi sınıflar içinde yayılmasını amaçlayan bir çalışmanın ortaya konması ve OHAL’e karşı olan yığınların siyaset sahnesine doğrudan müdahale edecekleri girişimlerin yapılmasıdır. 

Aksi halde daha önce örneklerini gördüğümüz gibi, sadece “güzel” açıklamalar çerçevesinde yapılacak girişimler, mücadeleyi akamete uğratmakla kalmaz, bu doğrultuda atılacak başka adımları da tahrip eder. 

DİSK Genel Başkanı Beko, kampanyanın amacını ve niyetlerini gayet “güzel ve açıkça” ifade etmiştir. Ama amaç doğrultusunda “ciddi ve sonuç alıcı” girişimler yapılması bundan sonrası için belirleyici olacaktır. 

Çünkü “sözün gücü”, “hamaset” dozundan, gerçeğe yakınlığından ya da güzel ifade edilmesinden gelmez. Tersine sözün gücü yığınlara mal olmasından gelir. Başka bir söyleyişle söylenen “söz”, yığınların düşüncesinde ve duygularını birleştirmede ne kadar başarılıysa, o kadar güce dönüşmüş olur.

HAYDİ MÜCADELEYE!

Bu yüzden DİSK Genel Başkanının açıklamalarının ve OHAL’in kaldırılması için sunduğu gerekçelerin geniş yığınlar içinde yayılarak bir güce dönüşmesi için; 

■ Yığınların içinde yaygın bir ajitasyon yapılması, bunun için sendikaların, emek örgütlerinin, demokrasi güçlerinin, tüm imkanlarını seferber etmesi,

■ Sendikalar ve emek örgütlerinin yerel örgütlerinin yanı sıra yereldeki ilerici demokrat güçlerin, sınıf partisi ve demokrasi güçlerinin yerel örgütlerinin harekete geçmesi; basın açıklamaları, salon toplantıları, mitingler, yürüyüşler...yapması,

■ İşçi ve emekçilerin ileri kesimleri ve mücadeleci sendikaların bulundukları her alanda inisiyatif alması, “OHAL kaldırılsın, KHK’ler iptal edilsin” talebi etrafında yürütülecek bir mücadelenin sorumluluğunu üstlenmeleri gerekmektedir. OHAL’e karşı mücadelenin, gerçek bir ortak mücadele hattına oturması için bu adımlar belirleyici önemdedir.

Söylediklerimizin yığınlara mal olup “güce” dönüşmesi, bu “gücün” hayatımıza yön vermesi ve ülkemizi demokratik bir ülke olmaya doğru yönlendirmesi için haydi mücadeleye!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...