05 Kasım 2017 00:23

Tam da zamanı

Tam da zamanı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Amerika Birleşik Devleri’nde bir kişi abolitonist/kölelik karşıtı olduğunu söylerse ne demek ister? Bu kavram artık, 150 yıl önceki anlamını taşımıyor. O zamanlar, Abolitonist, bazılarının Amerika’nın en büyük suçu olarak gördüğü, Afrika’dan insanların getirilip köleleştirilmesine son verilmesi demekti.

Şimdi ise abolitonist kavramını çoğu kişi tanımıyor, böyle olması da iyi. 

Abolitonist hareket, köleliğe karşı mücadele eden siyah ve beyazlardan oluşan çok etnik yapılı bir birlikti. 

1830-1850 yılları arasında ortaya çıkan ve oldukça aktif olan bu hareketin üyesi kadın ve erkeklerin medya, politikacılar ve tanınmış kişiler tarafından “ABD’nin refah düzeninin üstünde yükseldiği köleliğe karşı çıkmaları” nedeniyle deli olarak nitelendiklerini bilmekte yarar var. 

Abraham Lincoln bile 1859 yılında ABD Ordusunun Virginia’daki silah deposunu birkaç kişiyle birlikte basıp, bu sayede bir köle ayaklanması başlatabileceği umudunu taşıyan radikal abolitonistlerden John Brown’u deli olarak nitelemişti. Lincoln bu görüşünü, ABD başkanı seçilmesinden çok kısa süre önce New York’taki Bilimsel ve Sanatsal İlerleme için Cooper Birliği öğrencilerine yaptığı bir konuşmada ifade etmişti. 

İç savaş öncesinin delileri olan kölelik karşıtları abolitonistler, ancak Amerikan iç savaşından sonra (1861-1865) aklı selim sahibi, sağduyu ile hareket edip köleliğe karşı çıkan insanlar olarak kabul edildiler. 

Bundan çıkaracağımız ders şu: Ey Abolitonist Forum üyeleri, eğer hakkınızda poitikacılar ve medya kötü şeyler yazıyor, söylüyorsa, boş verin, kafayı takmayın. Kendinize yaptığınız işin doğru olup olmadığını sorun, doğru cevabı veriyorsanız işinize devam edin. Çünkü; doğru olan kitlesel tutuklamalara karşı çıkmaktır. Doğru olan ırkçı ölüm cezasının kaldırılması için mücadele etmektir. Doğru olan devlet baskısına son demektir. 

Ve şimdi bunu yapmanın tam da zamanı!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...