01 Kasım 2017 00:50

Ayran ve cep telefonu: WC

Ayran ve  cep telefonu: WC

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Dünya Tuvalet Günü’ne az kaldı: 19 Kasım. Üstelik bu karar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda alındı. 

BM Genel Kurulunda alınan bu kararla “Su yönetiminin geliştirilmesinden açık alanların tuvalet olarak kullanılmasının önlenmesine ve hijyen koşullarının iyileştirilmesine kadar bir dizi önlemin hayata geçirilmesi” öngörülüyor.

Bizde eski bir söz var: “Ayran bulmaz içmeye, atla gider sıçmaya”. Atın yerini şimdilerde cep telefonu almışa benziyor. Üstelik salt bizde değil, bütün dünyada. BM verilerine  göre, “7 milyarlık dünya nüfusunun 6 milyarı cep telefonuna sahipken ancak 4.5 milyar kişinin uygun koşulları taşıyan tuvalet imkanı bulunuyor. 2.5 milyar kişi yeterli kanalizasyon imkanlarından mahrum. 1.1 milyar kişi ise tuvalet ihtiyacını açık alanda gideriyor”

Açık alanlarda tuvalet yaygınlığı fazla olan ülke ve yörelerin çocukları bu sorunun en büyük mağduru. En fazla çocuk ölümleri bu bölgelerde görülüyor. Dünyada her gün yaklaşık 2 bin  çocuk ishal nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu olumsuzluğun diğer mağdurları ise özellikle kadınlar olup tecavüz, istismar bu bölgelerde daha yoğun. Birleşmiş Milletler verileri dünya genelinde tuvalete dair yaşanan sorunlar nedeniyle yılda 260 milyar ABD doları ekonomik kayba” işaret ediyor. Oysa bu küresel mali kayıp ile tuvalet sorunu dünya genelinde bir kaç yılda hallolabilirdi.

Ülkemizde yapılan bir araştırmada “Genel tuvaletlerden duyulan memnuniyetsizliğin yüzde 90’lara vardığını” görüyoruz. İşte bu yüzden özellikle kadınların ekseriyeti hijyen kaygısı nedeniyle çok sorun olmadıkça ev dışında tuvalete çıkmıyor. Bununla ilintili olarak kadınlarda kabız-lık son derece yüksek. Özellikle umumi tuvaletlerde te- mizlik o kadar uzak ihtimal ki “Kadınların yüzde 80’i, dışarıda tuvalet kullanmadan önce kendisinden önce tuvalete giren arkadaşından tuvaletin temizliğine ilişkin bilgi alıp temiz olduğundan emin olmak istiyor” ülke-mizde.

Muhafazakar toplumlarda tuvalet hakkında konuşmak hiç de kolay değil. Misal AKP’li yıllarımızda bu konuya hiç değinildiğini duydunuz mu? Gezi süreci hariç! Gezi Parkı’nın “çiş korktuğunu” söylemişti muktedirler, o kadar.

Gelelim yine ülkemize: Her 12 kişiden birisi kabız. Dünyanın en kalabalık 18. ülkesiyiz. Diyeceğim o ki bizdeki temiz tuvalet sorunu bir dünya meselesi! “Facebook kullanımında altıncı, İnstagram kullanımında dördüncü, Twitter kullanımında 11. sırada” olan bir ülkenin yurttaşlarıyız. Bu tuvalette de cep telefonu kullanma ihtimalinin daha yüksek olduğu anlamına geliyor. Oysa bildiğiniz üzere tuvaletler mikrop yuvası.

Ülkemizde tuvalet erişilebilirliği bir sorun olmamakla birlikte temiz tuvalet bulmak zor. Bir de Japonya’ya bakalım şimdi. Japon mühendisleri on yılı aşkın süredir tuvaleti bir mini check-up aparatına dönüştürdüler bile. Hacet giderirken idrar tahlili yapan, vücut ısısı ve tansi-yon ölçen, vücut ağırlığını hesaplayan akıllı tuvaletler... 

 Sağlıcakla kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa