28 Ekim 2017 23:22

Kara Panter Partisinden yeni fotoğraflar

Kara Panter Partisinden yeni fotoğraflar

Fotoğraf: Envato

Paylaş

1966’nın ekim ayında Kaliforniya Oakland’da, Huey P. Newton ve Bobby Seale tarafından kurulan Kara Panter Öz Savunma Partisi (BPP), faaliyetine başlar başlamaz, bu Afro Amerikan özgürlük hareketinin nefes kesici fotoğrafları tüm dünyaya yayıldı. Fotoğraflarda öz savunma ya da semtlerini korumak için silahlanmış olan geç kadın ve erkekler görülmekteydi. Bu fotoğraflar ezberleri bozdu ve  Kuzey Amerika’nın siyah insanlarına başka gözle bakılmasını sağladı. O zamana kadar sadece dilenen, yürüyüşler yapan, yaşam koşullarından şikayetçi olan veya silahlı devlet güçlerinin baskısına maruz kalan zavallı siyahları görüyorduk. 

ABD’deki siyahlara yönelik bakışın değişmesini sağlayan fotoğraflar, Huey Newton’un planlı bir mizanseninin sonucuydu. Newton, insanların ve toplumsal koşulların medyada nasıl yer aldığının toplumsal bilinci oluşturduğunu çok iyi bilmekteydi. Bu nedenle Panterlerin Kaliforniya’nın başkenti Sacramento’daki bir eyleminin fotoğrafları, maniple edilmiş kamuoyuna bir gök gürültüsü gibi geldi.  

2 Mayıs 1967’de Bobby Seale, tabanca ve tüfeklerle donanmış iki düzine Siyah Panter üyesinden oluşan bir grupla Sacramento’daki Kaliforniya eyaleti hükümet binasına girdi. Bu eylemle, milletvekillerinin üzerinde görüşmeler yaptığı yeni bir yasa protesto edilmekteydi. O zamana kadar Kaliforniya’da görünür olmak koşuluyla herkesin silah taşıma hakkı vardı. 

Yeni yasa girişimi bu hakkın kaldırılmasını amaçlamaktaydı. Kara Panter üyelerinin on tanesi, görüşme salonuna kadar girmeyi başardı, ancak polis tarafından durduruldular ve silahları alındı. İfadeleri alındıktan sonra hemen serbest bırakıldılar. Yasalara uygun davrandıkları, suçlanacak bir şey yapmadıkları için silahları da iade edildi. 

Binanın önünde bir basın açıklaması yapan Bobby Seale, Kara Panter Öz Savunma Partisinin tüm Amerikan halkını, özellikle de siyahları, Kaliforniya yasama organının planladığı ırkçı yasa değişikliğine karşı duyarlı olmaya çağırdığını bildirdi. Yasa değişikliği ile siyahlar silahsızlandırılıp, ırkçı polis kurumlarının eline teslim edilecek, siyah halka yönelik azgın terör, saldırı ve ölümler artacaktı.

Sacramento olayları milyonlarca insanın Kara Panterlerin varlığından haberdar olmasını sağladı. 

Bu dönem on binlerce siyah genç partiye katıldı, örgüt yaygınlaştı ve BBP açısından bir dönüm noktası oldu. Sacramento olayı, bir insan hakları hareketi olarak doğan siyah özgürlük hareketinin tartışmasız politik bir formasyon kazanmasında çok önemli bir adım oldu.

BPP, çok sayıdaki siyahın derin duygularının tercümesi olan politik bir bilincin ifadesiydi. Bu bilinci yok etmek ancak devletin korkunç saldırılarıyla mümkün olabilirdi. Kara Panter Fred Hamton’un katli devletin bunu yaptığının en açık kanıtlarından biridir. Hampton, Şikago’da polisin gece evini basması sırasında yatağında uyurken kurşuna dizildi. Amerika Birleşik Devletleri, neler yapabileceğini göstermişti. Fred’in katli, siyah özgürlük hareketinin güçlenmesine verilen cevaptı. “Özgürlükler Ülkesi” gerçek yüzünü göstermişti.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...