17 Ekim 2017 00:15

AKP antiemperyalizmi mi?

AKP antiemperyalizmi mi?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

C.Bşk. Erdoğan’la AKP ne Almanya dinliyor ne Amerika. Avrupa’dan başlayıp Batı denip genellenerek saydırılmak da ihmal edilmiyor. “Eyy..” diye söze girilip Allah ne verdiyse boca ediliyor bu emperyalist ülkelerin üzerine. Ne Amerika’nın “güvenilmez”liği kalıyor, ne örneğin Almanya’nın Naziliği. Suriye’de, Irak’ta, 15 Temmuz’la ülke içinde Türkiye’nin başına çorap ördükleri ileri sürülüyor.

Sadece laf düzeyinde de bırakılmıyor. Almanya’da ülkenin yönetici büyük partilerine oy verilmemesi çağrısı yapılıp ayrı bir Türk partisi örgütlenmesine girişiliyor. İki Alman vatandaşı, biri Gazeteci D. Yücel diğeri İnsan Hakçı P. Steudtner sudan nedenlerle “casus” diye hapse atılıyor. Amerikalı Papaz A. Brunson “FETÖ”cü suçlamasıyla epeydir “içeride”yken, yetmez diye, iki de elçilik görevlisinin suçlarına “casusluk” da ekli.

Gerçi hem Alman hem de Amerikan vatandaşı ve görevlisi tutuklular iki ülkeye verilmiş yanıtlar olarak AKP Türkiyesi’nin politik tutumunu güçlendirmenin vesilesi ediliyor. C.Bşk’nın “vatandaşımı itirafçı yapmak” dediği hatırlanırsa, Amerikan bağlantılı olanlara, ilaveten ABD’de tutuklu Zarrab ve beraberindekiler karşılığında “rehin” muamelesi de yapılıyor.

Yetmiyor; Çin füzesinden çark edilmişti, ama bu kez NATO füzeleri yerine S-400’ler için Rusya ile anlaşma imzalanıyor. Ambargo denip, korumalara ABD’den tabanca alımı bile durduruluyor.

Şimdi Amerikan ve Batı karşıtlığı moda. “Havuz” medyası ABD’nin 15 Temmuz’da ve Ortadoğu’da Türkiye’ye karşı “kumpasları”yla dolu.

Ne oluyoruz? Suriye’deki falan “vatan savaşı”nda onunla milli cephe kuran Perinçek mi haklı, AKP antiemperyalistleşiyor mu yoksa?

Emperyalizme karşı olmak için kapitalizme de karşı olmak gerekmez, o külli ve başarılı karşı çıkmanın şartıdır, yoksa bugünkü türden manzaralar kaçınılmaz olsa da, Chavez gibi kapitalizme karşı çıkmayanlar da antiemperyalist olabilirler. Yoksa müteahhitsiz edemeyen ve şüphesiz ki kapitalist bir parti olan AKP bu türden midir?

Emperyalizm, biliniyor, sadece işgal ve ilhak gibi bir siyasal yönelimden ibaret değil. İktisadi temelleri olan bir olgu. Temeli kapitalizmdir. Tekelci kapitalizm. Emperyalizm, kapitalizmin son aşaması olan tekelci kapitalizmdir. Can çekişen kapitalizmdir. Sanayi ve banka sermayesinin iç içe girmesiyle oluşmuş mali sermayeye, bankalara dayanır. Yoksa “faizleri düşürün” deyip duran, dolayısıyla bankaları sorun edinen C.Bşk, en başta banka, sigorta ve sair yatırım kuruluşlarıyla mali sermayeye dayanan kapitalist tekellere mi karşıdır? Ama Zarrab’ın yanında savunduklarından biri de bir bankanın gn. müdür yrd.’dır. AKP’nin müteahhitler başta olmak üzere sair bankacı ve sanayicilerle de arası çok iyidir. Durmadan tekelci sermaye için vergi indirimleriyle yatırım kolaylıkları ve teşvikler yasalaştırmasından bellidir. Özel istihdam bürolarını onlar için kurmuştur, taşeronlaştırmayı, esnek çalıştırmayı tabii ki en başta tekeller için geliştirmektedir. Chavez dedik, o Venezuela petrolünü ulusallaştırmıştı, bizde C. Bşk’nın Clinton karşısındaki duruşunu beğenmediği Ecevit, yapamasa bile, zamanında Amerika’ya rağmen haşhaş ekimini sürdürmekten söz etmişti. Hani Erdoğan ve AKP’nin küçücük bir ulusallaştırma hamlesi?

Silah sanayiinin “yerli-millilik”i propagandası mı? Açın bakın, o silahlar yarıdan çok, çoğu daha fazla yabancı sermayeyle ortak yatırımdır. Motor vb. alımı, know-how, kredi vb. olarak emperyalistlerle bağlantılı üretilmektedir. Geçen yıl o “güvenilmez Amerika”nın Skorsky firmasıyla ortak helikopter üretimi anlaşması imzalandı. Altay tankının örneğin motoru İngiliz Rolls-Royce ve Alman Daimler-Chrysler ortaklığı yapımıdır. Üreticisi Otokar Amerikan tekelleriyle kopmaz ilişkili Koç’un. Kirpi üreticisi BMC yarı yarıya Katar’ın ve imza yetkilileri de Katarlı.
Bağırma-çağırmanın nedeni antiemperyalizm değil yani. Halkın Amerikan karşıtlığı yedeklenmeye çalışılıyor, pirim yapacağı bilinen “yabancı/gavur” düşmanlığı kullanılıyor.

Bu eksen değişikliği tartışmasının gündeme gelişinden de belli. Antiemperyalizm değil, olan-biten bir başka (Rus) emperyaliste yakınlaşmadan ibaret!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...