19 Eylül 2017 01:00

'FETÖ' ve adalet

'FETÖ' ve adalet

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Eskiden darbe dönemlerinde iş çığırından çıkıp adalet brifinglerle dağıtılır, ancak olağan zamanlarda yargı tarafsız görüntü vermeye az-çok dikkat ederdi. Şimdi umursanmıyor, hem de yüksek yargının başkanları iktidar partisiyle çay bahçelerinde görüntü veriyor.

O fotoğrafta yer alan bir Danıştay Başkanı var. CHP’nin toplumdaki adalet arayışına önayak olmasıyla ilgili, bir AKP’li -gibi de değil- olarak, “Sözde Adalet Yürüyüşü, sözde Adalet Kurultayı… Kim için adalet, neyin adaletini arıyorsunuz?” diye konuşuyor. Halk için tabii, ama içeriği ve dili AKP sözcülerinden ayrılmaz halde sürdürüyor: “CHP, eski yargı düzeni değiştiği için çok rahatsız. CHP,  Kurultayından sonra yayımladığı bildirgeyle ne yapmaya çalışıyor? Tek başlarına güçlü siyaset yapamadıkları için eskiden onların imdadına yargı yetişiyordu, şimdi artık yargı bunu yapmıyor, o nedenle rahatsızlar. Biz adalet terazisini çok hassas tutuyoruz. Biz, tarafsız ve bağımsız olarak herkesin hakkını titizlikle dağıtmaya özen gösteriyoruz.” Madem bunca titiz dağıtım var, milyonlar neden adalet arıyor?

Aynı kişi, tekçilik gözlere sokulmuş, yasama ve yargı yürütmeye bağlanmışken, “16 Nisan’da halk oylamasına sunulan ve kabul edilen değişiklikle Anayasamızda var olan kuvvetler ayrılığı ilkesi daha da belirgin hale getirilmiştir” de demişti.

Siyaset yapılır da reis katılmaz mı? Zerrin Hanım’a destek veriyor: “Herhalde Kılıçdaroğlu’nun kalkıp da Zerrin Hanım’a hukuk dersi verecek hali yok. Ama bunlar (Kılıçdaroğlu) tabii haddini bilmiyor. İşte yanında bir hukukçusu var. Öldürülen teröristlerin hakkını savunuyor. Ne hakkı ya? Bunlar terörist.”

“Tarafsızlık” o boyutlarda ki, reis “bunlar terörist” deyince, İçişleri Bakanı HDP’li tutuklu vekilin annesine bir mezarı bile çok görenlerle karakolda fotoğraf çektirmiş, eleştirilince, “bir fotoğrafla istifa mı edilir” diye çıkışmıştı. Emine Hanım, taa Arakan’a gidip “Budist çetelerin Müslümanlara reva gördükleri baskı ve zulüm” karşısında adalet arıyor, bunda bir terslik görülmüyor, ama Türkiye de sivil silahlı ayırt edilmeden, terörist denip 30’u, 40’ı etkisiz hale getirildiler denip övünülen Kürtlerin 80 yaşında ölen analarının konacağı mezar bulunamayınca adaletin kılıcının tarafsız parladığı söyleniyor!

Yargı müthiş tarafsızlığıyla, Cumhuriyet ve Sözcü’den içeri buyur ettiği gazetecilerle Yusuf Karataş arkadaşımızın ardından çektiği doğa fotoğraflarına bakmaya doyulamayacak Dersim Muhabirimiz Kemal Özer’i hapse alıyor. Tümü “terörist” ya da “terör bağlantılı”!

Eskisi “FETÖ” karşısında yeterince mücadeleci olmadığı için istifası kabul edilip Diyanetin başına bir rektör atanıyor, Cemaat bağlantısı bilinen “Kültürlerarası Diyalog Platformu”nun eski yönetim kurulu üyesi olmasına aldırılmıyor.

AKP’li vekil ve bakanların Pennsylvania’da bizzat Gülen’le çekilmiş çok sayıda fotoğrafı ortalıkta dolaşıyor ve üstelik yıllarca AKP’nin Cemaatle iktidar ortaklığı yaptığı biliniyor, ama önemli sayılmıyor, H. Şükür bir yana tutuklu tek AKP’li yok! Bir-iki tane değil, “siyasi ayak” olarak yüzlerce olmaları muhtemel değil farz oysa!

Ama ‘FETÖ’ ya da genelleme yapılıp “terör iltisaklı” kılıfıyla, “adaletin tarafsız kılıcı” AKP’lileri değil, devrimci demokratları, gazetecileri, öğretmenleri, hukukçuları doğruyor. Kılıçdaroğlu’nun tutuklanacağı söylentisi çıkarılıyor, ancak “tırpan” şimdilik etrafını biçiyor. Önce bir danışmanı, sonra MİT TIR’ları denip Milletvekili Berberoğlu ve en son yine “FETÖ”cü denip Avukatı Celal Çelik! “Delil”, “FETÖ”nün çağrı çıkardığı Digitürk üyeliğini iptal etmiş. Yahu 15 yıl kadar önce ben de özenip almış, sonra pahalı geldiği için iptal etmiştim, ne olmuş yani! Üstelik yargıdaki Cemaat yapılanmasına karşı mücadelesiyle tanınan Çelik, Cemaatçileri yargının başına çöreklendiren 2010 eylül referandumu sonrası kadrolaşmayı protesto edip yargıçlıktan istifa eden bir isim.

Diyelim ki CHP’ye de sızdılar. İnsaf ve vicdan! Tümü Cemaatçi olan ve açıktan savunan AKP’ye onca ortaklığa rağmen hiç mi sızmamışlar?

Göbels çoktan sollandı. Yalan, hile, açık hukuksuzluk -önemsenmiyor. Yargının bağlandığı siyasal yürütme ne derse o oluyor. Adalet ve tarafsızlığı bu! Gel de arama!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...